SELGER SEG UT: Tine selger seg ut av Nordic Mining. - Vi er usikre på de fremtidige konsekvensene for miljøet og derfor velger vi å trekke oss ut, sier direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Tine, Lars Galtung. Foto: Øistein Norum Monsen/Tine
SELGER SEG UT: Tine selger seg ut av Nordic Mining. - Vi er usikre på de fremtidige konsekvensene for miljøet og derfor velger vi å trekke oss ut, sier direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Tine, Lars Galtung. Foto: Øistein Norum Monsen/TineVis mer

Tine selger aksjene sine i Nordic Mining

I april skrev Dagbladet at meierigiganten er gruveselskapets tredje største eier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 23. april skrev Dagbladet at Tines pensjonskasse investerer i gruveselskapet Nordic Mining som 17. april i år fikk myndighetenes tillatelse til et sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden.

Nå varsler meierigiganten på sin hjemmeside at de vil selge seg ut av gruveselskapet som vil utvinne rutil i Engebøfjellet i Naustdal i Sogn og Fjordane.

På Nordic Minings hjemmeside er det lagt ut ei liste over selskapets 20 største aksjonærer.

Tredje største eier Der tronet de Tine-ansattes pensjonskasse, MP Pensjon PK, som tredje største aksjonær, noe som fikk Venstres Sveinung Rotevatn til å reagere kraftig:

- For mange i Tine ville det nok skurre om de visste hvor pengene er plassert, uttalte stortingsrepresentanten og la til:

- På en fin vårdag i Vevring i Førdefjorden ser det ut som i Tine-reklamene med flotte kyr som gresser og blått hav i bakgrunnen. Jeg tviler på at Tine i framtida vil putte et sjødeponi for gruveavfall i bakgrunnen.

I går skrev Tine at selskapet nå vil selge alle sine aksjer i gruveselskapet.

- Usikre på konsekvensene - De TINE-ansattes pensjonskasse, MP Pensjon, har siden nyttår solgt seg ned i Nordic Mining og vil selge resterende aksjer innen utgangen av juni, heter det i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meierigiganten tilkjennegir at deres eierandel i Nordic Mining siden nyttår er redusert fra over fem prosent til under 2,7 prosent i dag.
Pensjonskassa vil selge resterende aksjer i løpet av juni.

- Vi har redusert vår beholdning siden nyttår fordi vi er usikre på de fremtidige konsekvensene for miljøet og derfor velger vi å trekke oss ut, sier direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Tine, Lars Galtung.

Tines pensjonskasse har vært eier i Nordic Mining siden 2007.

400 selskaper Da Dagbladet skrev om Tines eierskap i gruveselskapet i april uttalte Galtung følgende:

- MP Pensjons mandat er å øke verdien på pensjonkassa, men skal bare investere i selskaper som følger lover og regler og ikke er på kollisjonskurs med etiske normer. Tine har også et ansvar for å se til og følge opp at de investeringer som foretas er riktige.

Videre uttalte Galtung at Tine har fått med seg kritikken mot prosjektet i Førdefjorden, samtidig som de registrerer at myndighetene har gitt Nordic Mining de nødvendige tillatelser med påfølgende krav.

Nordic Mining var ett av rundt 400 selskaper Tines pensjonkasse investerer i.

- Det gjøres fortløpende vurderinger av de investeringer man har, uttalte Galtung.

Stiller seg undrende til tidspunktet - Dette er en beslutning som Tine tar på bakgrunn av sine egne vurderinger, sier administrerende direktør Ivar S. Fossum i Nordic Mining til Dagbladet.

Gruvedirektøren stiller seg likevel undrende til tidspunktet Tine velger for å trekke seg ut, og viser til at selskapet har vært aksjonær i Nordic Mining i mange år.

- Jeg kan bare konstatere at Tine velger å trekke seg ut nå, etter mange års utredninger og etter at regjeringen har bekreftet at sjødeponi i Førdefjorden er en trygg løsning, sier Fossum.

POSTERBONDE: Tines reklamebonde ved Førdefjorden heter Atle. Skjermdum: Tine
POSTERBONDE: Tines reklamebonde ved Førdefjorden heter Atle. Skjermdum: Tine Vis mer