Tine ville gratulere norske kvinner med dette bildet: «Oppskriften på undertrykkelse»

«Hadde du likt om noen stakk av med ditt barn slik at morsmelken din kunne bli solgt til andre?»

Tine ville gratulere norske kvinner med dette bildet: «Oppskriften på undertrykkelse»
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Meieriselskapet Tines forsøk på å gratulere norske kvinner med kvinnedagen 8. mars, har fått stor oppmerksomhet i sosiale medier i dag.

En tilsynelatende uskyldig gratulasjonsmelding har blitt møtt med krass kritikk fra dyrevernere, vegetarianere og selverklærte feminister på selskapets Facebook-side. Saken ble først omtalt av Bondebladet.

«Har kuene selv bestemt at de skal bli kunstig befruktet, at de skal miste barna sine dagen de føder dem, til slak eller å bli ny melkeku, og at de blir sendt til slakt så fort de ikke produserer nok melk? Ikke akkurat et kvinnevennlig budskap, uansett art», skriver en.

«Hadde du likt om noen stakk av med ditt barn slik at morsmelken din kunne bli solgt til andre?», spør en annen.

Og meldingene strømmet på:

«Jeg sluttet med melk fordi jeg er feminist. Utnytte kvinnelige reproduksjonssystemer på denne måten, er oppskriften på undertrykkelse», skriver en.

«Vondt at dere bruker melkekuer som et symbol på kvinnedagen. Betyr det at dere støtter voldtekt, misbruk av kvinner og at barna ikke skal få være sammen med moren sin?»

- Usmakelig

Dyrevernsorganisasjonen Noah var også raskt ute med sin egen melding på Facebook, der de skriver at «Tine markerer kvinnedagen med å "gratulere" sine 225 000 melkekyr - som hver og en blir fratatt sine kalver, utnyttet hele livet og til slutt slaktet.»

- Det er ganske usmakelig at et firma som Tine forsøker å gi inntrykk at kuene de utnytter i produksjonsøyemed er frie individer som kan bestemme over seg selv. Tine spiller på en viktig frigjøringskamp, som vi alle vet at har fått en del gjennomslag, heldigvis. Kampen for dyrs rettigheter er derimot dessverre fortsatt langt unna målstreken, sier pressekontakt Siri Martinsen i Noah til Dagbladet.

KVINNEDAGEN: Dagbladet tok turen til Nordpolen Barnehage i Oslo for å høre hva barna tenker om en egen dag for jenter og kvinner. Det var ikke bare enkelt å forstå. Video: Signe Rosenlund-hauglid Vis mer

Hun sier at frie individer aldri ville valgt det livet «Tines melkekyr» lever.

- Dyr er fortsatt vår eiendom, og de utnyttes grovt - ikke minst i industrielt husdyrhold som Tine er del av. I melkeindustrien blir dyrene utnyttet hele livet og fratas kalvene dagen etter fødsel, før de til slutt kjøres til slakteriet. Det er selvsagt ikke noe frigjorte individer ville valgt selv.

- Vi sidestiller ikke kvinner og kuer

Tine føler seg misforstått i saken, og kommer med en beklagelse til de som føler seg støtt.

- Facebookposten vi la ut i forbindelse med kvinnedagen var ment som en humoristisk gratulasjonshilsen fra TINEs heltinner, kuene våre, til norske kvinner. Vi sidestiller selvfølgelig ikke kvinner og kuer. Dersom hilsenen opplevdes støtende, beklager vi det, sier pressevakt i Tine, Mimmi Granli Jensen, til Dagbladet.

- TINEs produkter kommer fra 225 000 flotte melkekyr som vi bryr oss om. Bøndene, TINEs eiere, behandler dyrene sine godt, sier hun videre.

«Ta dokker en bolle»

Selskapet sier at Norge har et strengt regelverk på dyrevelferd som deres bønder følger.

- Mange er ikke klare over at Norge er i verdenstoppen på dyrevelferd. Norske kyr har det godt. Derfor blir det misvisende å bruke bilder fra utenlandsk husdyrhold for å kritisere norsk matproduksjon. Takket være godt husdyrhold leverer norske kuer melkekvalitet i verdensklasse, sier hun.

Det klare flertallet av kommentarene på posten er folk som tar Tine i forsvar, eller som på generelt grunnlag er uenige i kritikken.

- Vi ser også at det ikke kun er negative kommentarer, men at mange deler vårt syn på at norske melkekuer har det godt, sier Granli Jensen.

Eller som en skriver:
(Sic): «Hærregud ta dokker en bolle som må hæng dokker opp alt å ingenting»

Eller: «Som en sier i Stavanger; "ta deg ei pera".»

Noah viser på sin side til at antallet negative kommentarer og reaksjoner viser at de når ut til stadig flere.

- Det virker heldigvis som at stadig flere får opp øynene for hva vi faktisk gjør mot dyrene. Tine forsøker å tegne et bilde som skal få folk til å tro at deres utnyttelse av dyr er synonymt med frihet. Denne industrien er kjent for å forsøke å skjønnmale bildet av matproduksjonens utnytting av dyr - man skal tro at dyrene "liker" å bli utnyttet. Vi har sett det før, men dette var ekstra usmakelig siden det slår veksler på en frihetskamp, sier Martinsen.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer