Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tines konsernsjef trekker seg

Meierigiganten Tine forsøker å rydde opp i ostebråket. I ettermiddag ble det klart at konsernsjef Jan Ove Holmen går av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tine-ledelsen innkalte i ettermiddag på kort varsel til pressekonferanse i Oslo.Der gikk det fram at konsernsjef Jan Ove Holmen (58)  trekker seg fra stillingen med øyeblikkelig virkning.

Konsernsjefen gir denne skriftlige begrunnelsen for sin egen avgang:


«Det har vært en vanskelig avgjørelse, men jeg har kommet til at den er helt nødvendig for å skape ro rundt TINE.

Selv ville han ikke være til stede da avgangen ble offentliggjort.

- Går frivillig

Tines styreleder Jostein Frøyland, konserndirektør Bjørg Bruset, og informasjonssjef Kari Raunedokken var til stede på pressekonferansen på SAS-hotellet på Holbergsplass.

«Jeg er glad for at vi har kommet frem til denne beslutningen», sier den avgåtte konsernsjefen i pressemeldingen sin.

Dét var også styreleder Jostein Frøyland.

BRÅK I OSTEDISKEN: Det stormer rundt meierigiganten. Foto: SCANPIX
BRÅK I OSTEDISKEN: Det stormer rundt meierigiganten. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg tror avgjørelsen er rett. Tine går inn i en ny fase når han fratrer som konsernsjef, sa Frøyland på pressekonferansen.

Holmen har vært gjenstand for en knallhard kritikk for sin håndtering av påstandene om misbruk av markedsmakt. Styreleder Frøyland hevder imidlertid at Holmen går av frivillig, som en konsekvens av tillitskrisen som er oppstått mellom forbrukerne og selskapet.

- Tillit er noe man må gjøre seg fortjent til. Vi har allerede startet jobben. Vi skal forbedre rutinene våre, det er nødvendig, sa styrelederen.

Meierigigantens visekonsernsjef Hanne Refsholt går midlertidig inn i stillingen som konsernsjef etter Holmen. Refsholt ble ansatt i Tine i 1988, og har vært visekonsernsjef siden 2001.

Holmen er dermed ute av den formelle ledelsen, man han vil «stå til Tines disposisjon» fram til han fyller 62 år i 2009.

Like lenge får Holmen beholde sjefslønna si på 1,5 millioner kroner, slo styreleder Frøyland fast.

Ostebråk

Tine-ledelsen har vært i hardt vær siden det ble avslørt at selskapet tilbød Rimi-kjeden 16 millioner kroner i rabatter for fjerne Synnøve Finden-oster fra ICA-butikkene.

- Jeg ble lei meg, oppriktig lei meg, sa Frøyland i dag om hvordan han opplevde det da saken sprakk i  pressen.

Konsernsjef Holmen gikk først ut og hevdet at tilbudet var et overslag som kom fra ICA. Dagligvarekjeden blånektet, og kort tid seinere måtte Holmen gjøre full retrett.

Da valgte selskapets toppledelse å gå ut og drive brannslokking.

- Tine beklager at ICA utilsiktet ble dratt inn i en debatt som setter spørsmål ved ICAs seriøsitet, sa styreformann Jostein Frøyland til pressen.

Varslet Konkurransetilsynet

Tines konsernsjef Jan Ove Holmen plasserte ansvaret for 16-millionerstilbudet hos en ansatt lenger nede i systemet.

Få dager seinere ble det kjent at meierigigantens konserndirektør Ingrid Strøm-Olsen gikk av med umiddelbar virkning. Strøm-Olsen hadde hatt ansvaret for alt salg av Tine-produkter til dagligvarekjedene.

Siden har det kommet flere påstander om fiksing og triksing med hylleplasseringer og leveranser.

Tines konkurrent Synnøve Finden mente de var blitt presset ut av butikkhyllene i Rema 1000. Allerede før jul klaget de storebror Tine inn for Konkurransetilsynet.

Razzia

På bakgrunn av Findens klage, og avsløringen av ICA-tilbudet, valgte tilsynet å gjennomføre en razzia mot lokalene til både Tine og Rema 1000 denne uka.

- Vi gransker påstander om misbruk av markedsmakt, sa Konkurransetilsynets kommunikasjonsdirektør Signe Horn til Dagbladet.no på onsdag.

Det var langt fra første gang tilsynet kom på besøk til Tine.

- Jeg anslår at de har vært her kanskje ti ganger siden desember, sa konserndirektør Bruset til Dagbladet.no.

Onsdagens uanmeldte besøk var imidlertid det første som ble utført med en rettslig kjennelse i bakhånd.

Synnøve Finden-produktene var tilbake i Remas butikkhyller i forrige uke, men Konkurransetilsynet har slått fast at de uansett vil granske Tine.

- Mitt ansvar

Avtroppende konsernsjef Holmen legger ikke skjul på at han oppfatter kritikken mot Tine og ham selv som både unyansert og urettferdig. 

- Jeg har hele tiden forholdt meg til sannheten i denne saken, men til tross for det er jeg blitt kraftig kritisert for min håndtering av saken. Av hensyn til den pågående saken i Konkurransetilsynet har jeg ikke kunnet nyansere denne kritikken, sier Holmen ifølge  pressemeldingen.

- Uansett er hele håndteringen mitt ansvar, og jeg tar dette ansvaret ved nå å trekke meg, skriver han.

Styreleder Jostein Frøyland sa det slik:

- Nå kan vi ta helg og være trygge på at vi også i framtida har et godt team.

TREKKER SEG: Jan Ove Holmen går av fra stillingen som konsernsjef.
INNKALTE PRESSEN: Tines styreleder Jostein Frøyland og konserndirektør Bjørg Bruset under dagens pressekonferanse. Selskapets informasjonssjef Kari Raunedokken var også til stede på SAS-hotellet i Oslo.