MYSTERIUM. Politiet veit fortsatt ikke hva som skjedde da 23 år gamle Espen Aase døde tirsdag morgen. Han ble funnet død inne i denne leiligheten i Egersund sammen med en 78 år gammel, bevisstløs mann. 
Foto: Frøydis Bredeli, Dalane Tidende / NTB scanpix
MYSTERIUM. Politiet veit fortsatt ikke hva som skjedde da 23 år gamle Espen Aase døde tirsdag morgen. Han ble funnet død inne i denne leiligheten i Egersund sammen med en 78 år gammel, bevisstløs mann. Foto: Frøydis Bredeli, Dalane Tidende / NTB scanpixVis mer

- Ting i leiligheten tyder på unormale bevegelser

Politiet veit fremdeles ikke hvordan Espen Aase (23) døde. 23-åringens venner håper på svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har fremdeles ingen siktede i saken etter at 23 år gamle Espen Aase ble funnet død i en leilighet i Egersund tirsdag morgen, sammen med en bevisstløs 78 år gammel mann.

- Vi veit selvfølgelig litt mer nå, men ikke om det har skjedd noe kriminelt, sier etterforskningsleder Arne Lindland ved Egersund politistasjon til Dagbladet.

78-åringen er innlagt på Universitetssjukehuset i Stavanger, og tilstanden hans skal være stabil. Hans forklaring kan bli avgjørende for å få en klarhet i hva som skjedde i leiligheten - som 78-åringen eier.

- Unormale bevegelser - Huseier har begynt å kvikne til, men er ennå ikke i stand til å bli avhørt, sier Lindland.

Han ønsker ikke å si noe om hva slags skader 78-åringen eventuelt har, utover at han var bevisstløs da politiet tok seg inn i leiligheten.

Det er tidligere blitt sagt at det kan ha vært et basketak inne i leiligheten mellom Aase og 78-åringen. Dette kan imidlertid politiet ikke bekrefte.

- Vi har sagt at det er blitt registrert høyrøsta eller aggressiv stemmebruk som noen har oppfattet som krangling. Vi kan ikke si at det har vært basketak mellom de to.

- Har det vært noen form for kontakt mellom de to mennene?

- Vi har ikke noe grunnlag for si at det har vært en direkte fysisk kontakt mellom partene, men ting i leiligheten tyder på unormale bevegelser, sier Lindland.

Politiet er ikke kjent med at det skal ha vært noen forbindelse mellom Aase og 78-åringen forut for den tragiske hendelsen tirsdag.

Polititeori: skadd i vinduet Som Dagbladet har skrevet tidligere er vinduet til leiligheten knust. Både på utsiden av vinduet og på bakken utenfor er det blod. Også inne i leiligheten skal det ha blitt funnet blod.

Hvordan vinduet er blitt knust, veit ikke politiet på nåværende tidspunkt.

- Det er ingenting som tyder på at 23-åringen har hoppa inn vinduet, og vi har heller ingen informasjon om at han har falt ut av det. En teori er at han kan ha skadd seg på vinduet uten å ha falt gjennom det, sier etterforskningslederen.

Han oppfordrer alle som kan ha opplysninger i saken om å ta kontakt med politiet.

- Det er viktig at folk kommer til oss, og ikke sprer rykter. Rykter er bare belastende for de pårørende som er i sorg og har det vondt, ser han.

Venter obduksjonsrapport Videre håper Lindland at obduksjonsrapporten vil kunne gi politiet flere svar. Den vil foreligge førstkommende fredag eller mandag, tror han.

- Det som gjør denne saken så spesiell er at vi ikke kan si noe om dødsårsaken ennå. Her er en person død og en annen funnet bevisstløs, sier Lindland.

En tredje person - en kvinne - var også i leiligheten da hendelsen inntraff. Hun er ifølge etterforskningslederen et svært viktig vitne.

- Fram til nå er hun den eneste som kan gi en forklaring om hva skjedd. Men hun snakker ikke norsk, og var heller ikke til stede i huset der deler av hendelsen har skjedd, sier Lindland.

- Vi trenger svar Dagbladet har snakket med en nær venn av Aase. Han forteller at både venner og familie er i dyp sorg og sjokk, og at alle ønsker å få en klarhet i hva som har skjedd.

- Det er utrolig tungt, det er klart det er det. Det er noe man ikke tror skal skje med en man har kjent så lenge, sier kameraten som har kjent Aase hele livet.

- Vi vil gjerne vite hva som skjedde, fortsetter han.

Kameraten beskriver Aase som en fantastisk person, og en som vil bli dypt savnet.

- Han var en gutt som ble likt av alle. Han var en som man kunne le sammen med, en som alltid ville finne på ting. Han sa aldri nei om man spurte ham om noe.

- Populær En annen venn sier til Dagbladet at også han opplevde Aase som en svært populær person.

- Han var en stille og rolig fyr som var godt likt av alle, sier mannen.

Aase bodde og studerte i Stavanger, men var hjemme hos foreldrene sine i Egersund på juleferie da hendelsen fant sted 1. januar.

Espen Aase er født og oppvokst i Egersund. Han har også sin bostedsadresse her. For tiden var han student ved Universitetet i Stavanger og hadde hybel på Tasta.