<strong>USIKKERHET:</strong> «Den videre etterforskningen vil måtte avklare den usikkerheten som foreligger om hva Lunder visste, herunder omfanget og resultatet av de undersøkelsene han iverksatte», heter det i Oslo tingretts kjennelse. Her er tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder i Ibsen parkeringshus etter avhør hos Økokrim torsdag kl 17.30. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet
USIKKERHET: «Den videre etterforskningen vil måtte avklare den usikkerheten som foreligger om hva Lunder visste, herunder omfanget og resultatet av de undersøkelsene han iverksatte», heter det i Oslo tingretts kjennelse. Her er tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder i Ibsen parkeringshus etter avhør hos Økokrim torsdag kl 17.30. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet Vis mer

Tingretten: «Ikke skjellig grunn til å mistenke Lunder for korrupsjon»

Men samtykket til utbetaling som ga diktatordatter «utilbørlig fordel».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette kommer fram i Oslo tingretts kjennelse, som konkluderer med at det ikke er grunnlag for å varetektsfengsle tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder.

Slik Jo Lunders forsvarer Cato Schiøtz tidligere har gått ut med, dreier siktelsen mot Lunder seg om en utbetaling på 30 millioner dollar i 2011, som gikk til Gibraltar-selskapet Takilant.

Selv om tingretten finner utbetalingen svært tvilsom, har dommeren nå konkludert med at det ikke er grunn til å mistenke Lunder for korrupsjon i forbindelse med den.

Diktatordatter «Retten mener det er skjellig grunn til å mistenke at den aktuelle utbetalingen som siktelsen omfatter, er en utilbørlig fordel for Gulnara Karimova. (...) Det er videre på det rene at Jo Olav Lunder i egenskap av Chief Executive Officer (CEO) i Vimpelcom Ltd. (heretter Vimpelcom) samtykket i at selskapet utbetalte beløpet slik det er angitt i siktelsen», heter det i rettens kjennelse.

Gulnara Karimova er eldste datter av diktatoren i Usbekistan, og sentral i korrupsjonsskandalen som nå utspiller seg i det delvis Telenor-eide mobilselskapet Vimpelcom.

Bekymringsmelding Mens Økokrim mener at Lunder hadde tilstrekkelig kunnskap om selskapet Takilant til å stoppe transaksjonen, har retten - under tvil - kommet til at det «ikke foreligger skjellig grunn til å mistenke Lunder for korrupsjon eller medvirkning til korrupsjon.»

I begrunnelsen viser retten blant annet til hvordan han håndterte en bekymringsmelding om Takilant og bruken av selskapets tjenester i forbindelse med tildeling av mobillisenser i Usbekistan, og dessuten til de tiltak og undersøkelser Lunder iverksatte.

«Slik han har forklart seg tilsa de opplysningene og tilbakemeldingene han fikk fra sine interne og Vimpelcoms eksterne rådgivere, at avtalen kunne inngås», skriver dommeren.

Avventer etterforskning Lunder har ifølge kjennelsen forklart at han stoppet utbetalingen, men at den senere ble gjennomført etter å ha blitt undersøkt nærmere.

Det refereres i kjennelsen til enkelte forhold som har skapt en viss usikkerhet om hva Lunder egentlig visste,. men ikke nok til at det etter rettens mening rettferdiggjør en varetektsfengsling.

«Den videre etterforskningen vil måtte avklare den usikkerheten som foreligger om hva Lunder visste, herunder omfanget og resultatet av de undersøkelsene han iverksatte. Slik saken står bevismessig per i dag, finner retten imidlertid ikke at det foreligger skjellig grunn til mistanke om korrupsjon. »

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer