KAN UTLEVERES: Mulla Krekar kan utleveres, ifølge Oslo tingrett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KAN UTLEVERES: Mulla Krekar kan utleveres, ifølge Oslo tingrett. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Tingretten: Krekar kan utleveres til Italia

Mener vilkårene er til stede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett har kommet til at Mulla Krekar kan utleveres til Italia, hvor den italienske påtalemyndigheten har siktet ham for terror. Også den medsiktede i saken, en 42 år gammel iraker bosatt i Drammen, kan utleveres, mener tingretten.

I kjennelsen heter det at hensynene til «rask og fullstendig opplysning av hans sak og det internasjonale strafferettssamarbeidet» gjør det mest hensiktsmessig at straffeforfølgningen skjer i Italia.

- Det er tale om transnasjonale handlinger som er bredt etterforsket i Italia siden 2011. Det er italienske myndigheter som sitter på og har den beste oversikten over det samlede bevismaterialet. Fire saker er under iretteføring i Italia. Det vil etter alt å dømme gå med atskillig ekstra tid og ressurser om straffeforfølgningen av en av de siktede overføres til Norge , heter det i kjennelsen.

- Ikke spesielle grunner

Krekar og hans advokat Brynjar Meling har motsatt seg utlevering, fordi han mener det ikke er gitt noen garantier for at han får vende tilbake til Norge etter endt straffeforfølgning i Italia. Han mener også at en utlevering vil sette livet hans i alvorlig fare, fordi Italia har en utleveringsavtale med lrak.

PST sa på sin side i retten at det ikke foreligger «spesielle grunner som tilsier at utlevering vil komme i strid med grunnleggende humanitære hensyn».

Tingretten konkluderer med at en utlevering til Italia ikke vil sette livet hans i alvorlig fare , og legger blant annet vekt på at «Italia er et land som ligger nært Norge rettslig og politisk og som har vært part i EMK i lang tid».

- Vi konstaterer at retten har foretatt en grundig vurdering, og kommet til at vilkårene for utlevering er oppfylt. Det tar vi til etterretning, sier PSTs kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til Dagbladet.

Anker

Krekar anker avgjørelsen opplyser hans forsvarer Brynjar Meling til Dagbladet.

- Her har tingretten tatt feil, og vi kommer til å anke til lagmannsretten, sier Meling.

- Vi mener retten har lent seg for mye på den italienske kjennelsen, og at PST burde ha bedt om å få oversendt bevismateriale fra Italia, slik at retten selv kunne tatt stilling til materialet, sier Meling.

- Om PST føler de har en god sak, burde det ikke være noe problem å be om å få bevismaterialene og oversatt dette til retten med kompetente tolker. Krekar mener at det ville satt saken i et helt annet lys, sier advokaten.

Twitter formulerer han det slik:

- Er noen i tvil, det blir ingen Krexit i denne omgang. Tingrettens kjennelse blir påanket.

Krekar er siktet for terrorplanlegging og han mistenkes for å være leder for organisasjonen Rawti Shax, som ifølge italienske myndigheter hadde planer om terrorangrep i Europa. Krekar selv har avvist anklagene.

BLE LØSLATT: Najumuddin Faraj Ahmad, mer kjent som mulla Krekar, ble frikjent for tiltalen om trusler og oppfordring til straffbare handlinger. Video: NTB Scanpix Vis mer