FÅR DOMMEN: Eirik Jensen ankom sal 250 i Oslo tingrett 09.22 i dag tidlig. Han får i dag dommen mot seg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Tingretten mener Cappelen snakker sant om egen hasjimport

Likevel har Cappelen «evne og vilje til å forklare seg unøyaktig dersom det gagner ham», heter det i dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eirik Jensens forsvarere mener hasjbaronen Gjermund Cappelens forklaring i retten er rent oppspinn.

Cappelen har forklart at politimannen Eirik Jensen bidro til hasjimport i over 20 år og at han betalte politimannen for det gjennom mange år. Jensen er tiltalt for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj, og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner for det.

- Tull og tøys

Mye av straffesaken har dreid seg om nettopp Cappelens forklaring, som var det som satte i gang hele saken. I dag leser Oslo tingrett opp dommen mot de to.

I RETTEN: Gjermund Cappelens forklaring ble gjennomgått av retten. De mener han forklarer seg riktig om egen hasjimport. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I RETTEN: Gjermund Cappelens forklaring ble gjennomgått av retten. De mener han forklarer seg riktig om egen hasjimport. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Retten har ikke lagt hans forklaring ukritisk og alene til grunn. Retten vil granske hvorvidt Cappelens forklaring styrkes av øvrige bevis, sier tingrettsdommer Sven Olav Solberg.

Men tingretten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at Cappelen snakker sant om sin egen import av hasj. Han er tiltalt for innførsel av 16,8 tonn hasj mellom 1993 og 2013.

Cappelen sa i sin egen forklaring at han i de første avhørene med politiet i Asker og Bærum holdt mye tilbake for å minimalisere sin egen rolle.

- Har du kommet med detaljer som bare er dikt og fanteri? spurte Jensens forsvarer Elden.

- Den første forklaringen min? Ja, den er bare tull og tøys, forklarte Cappelen.

Dette kommenterte også tingretten i sin dom:

- Retten tar utgangspunkt i at Cappelen først benektet kjennskap med annet enn noen hundre gram hasj. Han forklarte seg om så detaljerte forhold om det han selv omtaler som «bare var tull og tøys». Det betyr at Cappelen har evne og vilje til å forklare seg unøyaktig dersom det gagner ham, sier Solberg.

- En av de største importørene av hasj

Han sier at retten har tatt en vurdering på om Cappelens forklaring støttes av andre bevis. Solberg viste blant annet til et etterretningsdokument fra Østfold politidistrikt i 1997.

23.10.1997 ble følgende etterretning lagt inn på Cappelen:

«En av de største importørene av hasj. Tar inn flere hundre kilo om gangen.»

Retten mener dette underbygger Cappelens forklaring om at han importerte mye hasj. Det er sentralt at det kan bevises utover enhver rimelig at Cappelen faktisk innførte hasjen han har erkjent.

En mengde beviser

Retten mener det understøttes av Cappelens enorme overforbruk, og at dette må ha kommet fra ulovlige kilder. Cappelens mange reiser til Nederland, og hans omfattende kontakt med hasjligaen og kodespråket de brukte.

Retten har vurdert følgende Cappelens forklaring, kommunikasjon med Jensen, narkotikabeslag på Svinesund, i Sverige, i Sørkedalsveien i Oslo, hasjregnskapet hans, ransaking hos Cappelen, Cappelens pengeforbruk og reisevirksomhet, tidligere domfellelser, etterretningsrapporter fra 1997 til i dag, domfellelser i påstått nettverk og vitneforklaringer.

Retten mener Cappelen er troverdig i sin forklaring når det kommer til påståtte kodede meldinger til andre i hasjnettverket sitt. I SMSer til andre i nettverket skriver han om «kommune», «håndverker» og «byggeprosjekt» som, ifølge Cappelen, betyr transportør eller leverandør av hasj.

Les mer om Cappelens forklaring her.

«Grete Beate»

Retten trekker fram et eksempel: «Grete Beate fyller 79 i dag. Gratulerer».

Dette skal bety at hasjtypen GB koster 79 000 kroner kiloen.

- Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at Cappelen snakker sant om egen import av hasj, leser Solberg.

Solberg gikk også gjennom Jensens forklaring, som går på at han var en vellykket politimann og at han hadde nær kontakt med Cappelen. Samtidig mener han det er manipulering fra Cappelen, at han ikke kjente til Cappelens hasjimport og at han aldri har mottatt en krone fra hasjbaronen. Ler mer om Jensens forklaring her.