ANKER AVGJØRELSEN: Det norske filmmiljøet har slått ring rundt Imtiaz Rolfsen, og sier PST skader både dokumentarfilmens og journalistikkens vilkår i Norge. I dag kom tingrettens avgjørelse om at PST får se på materialet de beslagla. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ANKER AVGJØRELSEN: Det norske filmmiljøet har slått ring rundt Imtiaz Rolfsen, og sier PST skader både dokumentarfilmens og journalistikkens vilkår i Norge. I dag kom tingrettens avgjørelse om at PST får se på materialet de beslagla. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Tingretten: PST får se beslaglagt Rolfsen-materiale

Kan bli viktig bevis i andre terrorsaker, ifølge tingretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett har avgjort at PST får se beslaglagt materiale som skal vise en terrorsiktet 18-åring som angivelig skulle reise til Syria, skriver VG.

Beslaget er av upublisert materiale fra en kommende dokumentarfilm fra filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Vil anke Rolfsen sier til Dagbladet at han tar kjennelsen til etteretning, men vil anke videre.

Også advokaten til Rolfsen sier at de anker og ber om oppsettende virkning - noe som betyr at vedtaket utsettes til anken er behandlet.

I kjennelsen står det også at det til at det beslaglagte materiale antas å ha betydning som bevis i etterforskning mot andre som er mistenkt for å rekruttere medlemmer til terrororganisasjon.
Kraftige reaksjoner Reaksjonene har vært sterke etter at tre sivilkledde tjenestemenn fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) troppet opp opp hos den prisbelønte filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen (43) og tok med seg en rekke filer fra Rolfsens kommende dokumentarfilm.

Rolfsen har i over et år jobbet med en dokumentarfilm om islamisten Ubaydullah Hussain og det norske islamistiske miljøet, og hans filmteam var med den nå pågrepne 18-åringen - som er siktet for å ville slutte seg til Den islamske stat (IS) - på vei til Göteborg. Politiet beslagla mediefilene fra turen, under sterk kritikk fra blant annet Norsk Presseforbund og Fritt Ord.

Norske filmskapere har sagt at norsk dokumentarfilm er sterkt skadelidende som følge av razziaen.

Beslagleggingen skjedde etter at en norsk 18-åring som mandag ble pågrepet i Göteborg,  beskrives som en «typisk norsk gutt». Den etnisk norske mannen har vokst opp øst i Oslo, og ble nylig tilhenger av radikal islam, får Dagbladet opplyst.

PST: -Det hastet I en pressemelding på egne sider skrev sikkerhetstjenesten at de fikk konkrete opplysninger om at viktige bevis befant seg hjemme hos Imtiaz Rolfsen. 

«Opplysningenes karakter gjorde at det var høy grad av sannsynlighet for at dette var riktig. Det forelå videre et vesentlig hasteelement for å forhindre at det viktige beviset ble forspilt. Ved å vente på rettens beslutning framsto det for oss som sannsynlig at beviset i mellomtida ville bli forspilt», heter det i uttalelsen. 

Dagbladet kommer med mer.