Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tingretten varsler Krekar-avgjørelse i ettermiddag

Hvis tingretten kommer med sin Krekar-kjennelse i dag, så blir det rundt klokka 15.30. Skal mullaen til Kyrksæterøra?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I ettermiddag kan Oslo tingretts kjennelse i Krekar-saken bli klar.

Det har den siste tiden stormet rundt mullaen og regjeringen som ikke klarer å få ham ut av landet. I dag kan tingretten komme med en avgjørelse om Krekar kan tvangsflyttes ut landet, til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag.

Tingretten opplyser til Dagbladet at hvis kjennelsen kommer i dag, så vil den være klar rundt klokka 15.30.

Uansett om politiet får medhold i tvangsflyttinga eller Krekar vinner fram, så er ventet at partene vil anke kjennelsen. Svaret vi får i dag, vil altså mest sannsynlig ikke være det endelige.

Har sendt inn klage Oslopolitiet og PST vil altså ha Krekar til Kyrksæterøra i Hemne kommune. Den avgjørelsen er Krekar og hans advokat mildt sagt ikke helt enig i.

De har derfor klaget på politiets vedtak - og mener også at den mye omtalte instruksen til justisminister Anundsen må settes til side. Instruksen er altså det at personer som regnes som en fare for rikets sikkerhet, men som ikke kan sendes ut, kan tvangsflyttes og pålegges meldeplikt.

Så hva vil være avgjørende i tingretten?

Klagesaken vil vise om politiet har god nok grunn, eller forholdsmessig grunn, til å sende ham til Kyrksæterøra. Altså om det er en rimelig belastning for Krekar å tvangsflyttes, vurdert opp mot det politiet ønsker å oppnå med å sende ham dit.

Krekars forsvarer Brynjar Meling opplyser til Dagbladet at han ikke er sikker på om vi får svaret i dag.

Brukte PST-rapport Aktor Vegard Rødås brukte tirsdag en helt fersk rapport fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for å underbygge vedtaket om å tvangsplassere mulla Krekar på Kyrksæterøra og ilegge ham meldeplikt der.

- Flere av Krekars tilhengere og sympatisører hadde i lengre tid oppsøkt ham i Oslo. Møtene fant dels sted på hans bopel, dels andre steder. Enkelte kom også tilreisende fra utlandet. En av de besøkende fra Sveits var dømt for tre års fengsel for spredning av materiale på nett fra al-qaida-støttede organisasjoner, hetet det blant annet i rapporten

Krekars advokat sier imidlertid at det ikke kom fra noe nytt i PST ferske vurdering, og han mener det har skjedd alvorlige saksbehandlingsfeil i saken.

Dagbladet vil følge Krekar-saken utover dagen på db.no. Følg med.

TIL KYRKSÆTERØRA?  Mulla Krekars advokat har klaget inn politiets vedtak om å sende Krekar til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. I dag kan Oslo tingrett komme med sin kjennelse. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TIL KYRKSÆTERØRA? Mulla Krekars advokat har klaget inn politiets vedtak om å sende Krekar til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. I dag kan Oslo tingrett komme med sin kjennelse. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Les mer om Krekar-saken:

• Les også: Finansminister-Siv og Partileder-Siv er ikke enige: Kun den ene er villig til å bryte menneskerettighetene

• Les også: Krekar på 1-2-3: Dette avgjør om han havner i Trøndelag