MED TVANG: Terrorsiktede Anders Behring Breivik nekter å samarbeide frivillig med de to rettsoppnevnte sakkyndige. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MED TVANG: Terrorsiktede Anders Behring Breivik nekter å samarbeide frivillig med de to rettsoppnevnte sakkyndige. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Tingretten vil tvangs-innlegge Breivik

Tingretten gir grønt lys for bruk av tvang, men forsvarerne mener psykiaterne må avvente anke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett har i dag besluttet at terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) skal tvangsinnlegges.

Dermed etterkommer tingretten ønsket fra de rettsoppnevnte psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen.

Men Breiviks forsvarere leverte i dag sin anke til Høyesterett om oppnevnelsen av Aspaas og Tørrissen. De ber der om såkalt oppsettende virkning og mener at eventuelle undersøkelser ikke kan settes i gang før anken er avgjort.

Forsvarerne varsler også at de vil anke dagens avgjørelse fra tingretten.

Nekter å samarbeide Breivik har signalisert at han ikke ønsker nye sakkyndige og han vil ikke samarbeide med dem.

Politiet har frarådet å tvangsinnlegge Breivik på Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark av sikkerhetsgrunner.

I et brev til Oslo tingrett har de sakkyndige vurdert om Breivik bør observeres på Dikemark eller i Ila fengsel, hvor han for tida sitter varetektsfengsel.

I brevet kommer det fra at psykiaterne vurderer det slik at en fullverdig observasjon bare kan gjennomføres på Dikemark, men anbefaler likevel at undersøkelsene kan gjennomføres på Ila.

Advokat Vibeke Hein Bæra og advokatfullmektig Odd Ivar Grøn på vei for å anke til Høyesterett i Borgarting lagmannsrett. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
Advokat Vibeke Hein Bæra og advokatfullmektig Odd Ivar Grøn på vei for å anke til Høyesterett i Borgarting lagmannsrett. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

- I mangel av bedre alternativ finner de sakkyndige derfor å kunne anbefale at det gjennomføres observasjon etter straffeprosessloven § 167 på Ila, skriver de to.

Aspaas og Tørrissen mener dersom undersøkelsen av sikkerhetsmessige grunner blir lagt til Ila, vil det bli redusert og oppstykka, men at det likevel vil gi verdifull informasjon.

Leter etter folk Dagbladet er kjent med at Dikemark de siste dagene har ringt rundt for å skaffe personell blant sine ansatte som er villige til å bistå under en observasjon på Ila.

I tillegg til rettspsykiaterne skal personell fra Dikemark ha løpende kontakt med Breivik under observasjonsperioden.

Ila har forlangt at også fengselspersonell er til stede.

Psykiaterne krever at Ilas kameraovervåking ikke innebærer lyd.

Redusert observasjon Ifølge rettspsykiaterne innebærer en obervasjon på Ila begrensede muligheter:

• På Ila tilbringer Breivik nettene på ei avlåst celle, noe som reduserer antall obervasjonstimer.

• Politiavhør og samtaler med forsvarer stjeler ytterligere tid.

LEVERTE ANKE: Advokat Vibeke Hein Bæra og advokatfullmektig Odd Ivar Grøn på vei for levere sin anke til Høyesterett. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
LEVERTE ANKE: Advokat Vibeke Hein Bæra og advokatfullmektig Odd Ivar Grøn på vei for levere sin anke til Høyesterett. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

Breivik-forsvarerne reagerer på de sakkyndige grunnlag.

- Lovens krav er at det skal være helt nødvendig for å bedømme siktedes sinnstilstand, men når de sier de ikke får gjennomført en fullverdig observasjon på Ila, så støtter ikke det deres forespørsel, sier medforsvarer Tord Jordet til Dagbladet.

- Må utsettes Lagmannsretten avviste Breiviks første anke om oppnevnelsen av de nye sakkyndige. I dagens avgjørelse fra tingretten heter det at man ikke er kjent med at forsvarernes anke til Høyesterett er gitt oppsettende virkning, men det ba altså forsvarerne om i anken som ble levert litt etter klokka 12 i dag. I tingrettens avgjørelse heter det blant annet:

- Av hensyn til forberedelsen av en undersøkelse finner retten ikke å kunne avvente Høyesteretts ankeutvalgs avgjørelse av anken.

Les også: Derfor ble Breivik erklært utilregnelig

RUNDE 2: Sammen med Terje Tørrissen psykiater Agnar Aspaas  vurdere hvorvidt Breivik er strafferettslig tilregnelig. Breivik nekter å samarbeide med de to. 
Foto: Peder Gjersøe / Scanpix
RUNDE 2: Sammen med Terje Tørrissen psykiater Agnar Aspaas vurdere hvorvidt Breivik er strafferettslig tilregnelig. Breivik nekter å samarbeide med de to. Foto: Peder Gjersøe / Scanpix Vis mer