Tingretten ville løslate kommuneleder som er siktet for grov korrupsjon og grov utroskap

Politiet mener han godkjente falske fakturaer i sju år.

I RETTEN: Politiadvokat Mathias E. Hager og forsvarer Kristen Fari. Foto: Sindre Granly Meldalen
I RETTEN: Politiadvokat Mathias E. Hager og forsvarer Kristen Fari. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nedre Romerike tingrett mener politiets beviser mot en kommuneleder fra Øvre Romerike som i går ble pågrepet og siktet for grov korrupsjon og grov økonomisk utroskap ikke holder til å varetektsfengsle ham.

Det ble rettens konklusjon da mannen ble framstilt i retten i dag. Politiadvokat Mathias E. Hager anket avgjørelsen på stedet, og ba om oppsettende virkning. Han fikk medhold i det, og mannen må derfor være i varetekt fram til lagmannsretten har behandlet anken.

Både den siktede mannen og hans forsvarer Kristen Fari er naturlig nok fornøyd med dommerens avgjørelse. Fari sier han oppfatter det som ble lagt fram i retten som tynt.

- Han forstår ikke anklagene i det hele tatt, sier Fari til Dagbladet.

Godkjente fakturaer Politiet mener mannen i perioden 2008 til 2015 attesterte og godkjente fakturaer som ikke var reelle. De mener også at mannen utnyttet sin stilling som virksomhetsleder og offentlig tjenestemann, og at han i samme periode mottok fordeler fra flere navngitte personer. 

Politiet mener mannen har hatt vide fullmakter til innkjøp av varer og tjenester, samt attestasjon av innkomne fakturaer.

- Han har også forklart at han i praksis har måttet fylle flere stillinger, og at han stadig har bedt om flere folk på avdelingen. Det har han ikke fått. Og det kan alltids være mulig å finne noe småtteri, uten at det på noen måte er snakk om vinnings hensikt eller korrupsjon, sier forsvarer Fari. 

Tingretten mener dokumentasjonen som ble lagt fram i fengslingsmøtet ikke holdt for å konstatere skjellig grunn til mistanke.

Politiadvokat Mathias E. Hager sier de tar tingrettens avgjørelse til etterretning, og sier de skal vurdere om de skal legge fram mer dokumentasjon for lagmannsretten.

Hadde sagt opp Mannen ble suspendert fra sin stilling i forrige uke, som følge av en intern granskning. Men han skulle uansett slutte i jobben, opplyser forsvarer Fari.

- Han har hatt en så krevende jobb at han gledet seg til å gå av med førtidspensjon. Derfor varslet han at han sa opp jobben før disse anklagene kom opp, og skulle slutte 1. mai. Han ble altså suspendert i oppsigelsestiden, sier Fari.

Den kommunale lederen ble pågrepet i går, da politiet på Romerike i samarbeid med Skatt Øst aksjonerte på flere adresser i den aktuelle kommunen.

Saken startet med en anmeldelse fra kommunen, hvor mannen ifølge offentlige registre har jobbet i hele karrièren.

Bedriftseier pågrepet I politiaksjonen ble også en velstående bedriftsleder i 50-åra fra distriktet pågrepet. 

Mannen skal ha vært konsulent på prosjekter innenfor kommunelederens ansvarsområde. Ifølge et rundt fem år gammelt møtereferat fra kommunen har bedriftslederen blant annet vært registrert som leverandør av mindre maskinentrepenør-oppdrag.

Begge de to pågrepne er motorsykkelentusiaster, og etter det Dagbladet får opplyst undersøker politiet blant annet om bedriftslederen har overdratt kjøretøy, mc-deler eller lignende verdier til kommunelederen i den relevante perioden.

Politiet utelukker ikke ytterligere pågripelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer