Tinka lukter når Lars (68) er syk

Kommer med den våte snuta si når det er fare på ferde.

BESTEVENN: Hunden Tinka har fått en høy stjerne hos Lars Danielsen etter at hun ved tre tilfeller har vekket 68-åringen mens han har hatt føling.
Foto: Espen Fossland/Namdalsavisa
BESTEVENN: Hunden Tinka har fått en høy stjerne hos Lars Danielsen etter at hun ved tre tilfeller har vekket 68-åringen mens han har hatt føling. Foto: Espen Fossland/NamdalsavisaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE/NAMSOS (Dagbladet):
Lars Danielsen har diabetes type to. Siden 1995 har han brukt insulin. Når blodsukkeret blir for lavt får han føling og påfølgende kvalme, hodepine og svetting. Når han sover merker han ikke disse symptomene. Derfor er det en ekstra glede at jakthunden hans Tinka kan lukte dette.

- For rundt ett år siden lå jeg og sov mens jeg fikk føling. Jeg våknet ikke av meg selv, men ble vekket av Tinka, forteller Danielsen til Dagbladet.

En gåte Hvordan hunden kan merke at eieren har for lavt blodsukker, er for Danielsen en stor gåte, han har kontaktet en ekspert ved sitt lokale sykehus.

- Eksperten er også usikker, men tror jeg kanskje har småkramper og rykninger nå blodsukkeret blir for lavt. Jeg våkner i alle fall totalt fortumlet og hiver i meg sukkeret som står i beredskap. Det er veldig spesielt, og hunden reagerte med å dytte borti meg med snuten for å vekke meg, sier han.

Danielsen har aldri blitt vekket av hunden når han ikke har hatt føling, og mener Tinka er bevisst på hva hun gjør.

- Jeg er helt sikker på at hun vekker meg på grunn av lavt blodsukker. Hun ligger som regel i fotenden av senga, så jeg tror hun merker at jeg får føling rimelig fort, forteller Danielsen.

Til nå har Lars våknet av Tinkas snute ved tre tilfeller av for lavt blodsukker mens han sover. Om Tinka ikke hadde vekket Danielsen de tre gangene han fikk føling, kunne det i verste fall ha gått skikkelig galt.

- Hadde hun ikke vekket meg, kunne det ha gått meg ille. Det kan det hende at jeg hadde blitt bevisstløs, og i verste fall kunne tilstanden vært livstruende. Så jeg er veldig glad for å ha en hund som passer på litt, og jeg håper hun fortsetter med det, sier Danielsen.

Jakthunden Hunden betegner han som en passe god jakthund og en aldeles strålende venn. Til nå i år har bikkja og Lars sikret seg en tiur, det var i september. Men i løpet av søndagen skal radarparet på jakt igjen.

- Da skal jeg og Tinka på storfugljakt ved Klinga utenfor Namsos, forteller han.

Han har også snakket med andre diabetikere som har opplevd lignende tilfeller av hunder som har reagert på eierens lave blodsukker.

- Men det skjer nok ikke så alt for ofte, avslutter han.

LILLE HJELPER: Lars Danielsen og fuglehunden Tinka.
Foto: Espen Fossland/Namdalsavisa
LILLE HJELPER: Lars Danielsen og fuglehunden Tinka. Foto: Espen Fossland/Namdalsavisa Vis mer