Tinnitus-skadde Amund-Ragnar må kjempe på nytt

If nekter å høre på tinnitus-dom. Anker millionerstatning til lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) 13. februar skrev Dagbladet.no at If Skadeforsikring må betale over to millioner kroner i erstatning til tidligere helikopterpilot Amund-Ragnar Bjerkeseth (61).

Flere år med sterk støy i cockpit har gitt ham invalidiserende øresusplager og gjort ham overfølsom for lyder.

- Det er aldri stille i hodet mitt. Mens andre utvikler allergi mot kjemikalier, er jeg blitt alergisk mot lyd, sier Bjerkeseth til Dagbladet.no.

Som helikopterpilot i Helikopter Service AS har han i en årrekke fløyet oljearbeidere ut i Nordsjøen. Støykildene i helikopteret er mange, blant annet motor, rotorblader og radiostøy i øreklokkene.

- Stor økonomisk betydning

Dommen fra Jæren tingrett 31. januar betyr at forsikringsselskapene har erstatningsplikt i saker hvor arbeidstageren har fått tinnitus som kan relateres til støy på arbeidsplassen - dersom den blir stående.

Det er If Skadeforsikring slett ikke interessert i, og har anket avgjørelsen til Gulating lagmannsrett.

«Saken reiser prinsipielle spørsmål som tingretten har løst uriktig i relasjon til yrkesskadeforsikringsloven», skriver If i sin anke til lagmannsretten. Forsikringsselskapet mener dommen fra Jæren tingrett reiser viktige rettsspørsmål av stor prinsippiell og økonomisk betydning.

ØRESUS: Amund-Ragnar Bjerkeseth (61) klarer ikke lenger leve et sosialt liv på grunn av tinnitus. Foto:Privat
ØRESUS: Amund-Ragnar Bjerkeseth (61) klarer ikke lenger leve et sosialt liv på grunn av tinnitus. Foto:Privat Vis mer

- Både forsikringsnæringen, arbeidstakerne og bedriftene trenger en avklaring med hensyn til om lidelsen tinnitus kvalifiserer for yrkesskadedekning. Tingrettens dom bryter med det som til nå har vært gjeldende juridisk lære - nemlig at det må foreligge en godkjent larmskade dersom øresus skal omfattes av yrkesskadeforsikringen, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If til Dagbladet.no.

Frykter milliontap

Forsikringsselskapet har åpenbare grunner til ikke å gi seg uten kamp. Amund-Ragnar Bjerkeseth er nemlig ikke eneste helikopterpilot med tinnitus som nå fremmer yrkesskadeerstatningssak. I dag tidlig startet en helt parallell sak i Jæren tingrett.

En kollega av Bjerkeseth fra Helikopter Service har også reist yrkesskadesak mot If. I mai starter en tredje tinnitus-sak med forsikringsselskapet som motpart.

If forsøkte, dog uten å lykkes, å få stanset saken som startet i dag i Jæren tingrett, nettopp fordi de ser klare paralleller mellom de tre tinnitus-sakene. I prosesskriftet til tingretten argumenterer If for at saken må stanses, i påvente av en endelig avgjørelse i Bjerkeseths sak.

If sier at dersom det i Bjerkeseths sak blir slått fast at øresus med ledsagende psykiske plager skal omfattes av yrkesskadeforsikringsloven, «antas det å være grunnlag for utmåling av erstatning i alle tre sakene».

- Enkelt å tilbakevise

Nå må Amund-Ragnar Bjerkeseth forberede seg på nye runder i retten, men er ved godt mot.

- Vi registrer at If har anført et nytt vitne i forbindelse med ankesaken. Etter vårt syn, skal det bli enkelt å tilbakevise det dette vitnet vil komme med, sier Bjerkeseth.

<B>SUPERPUMA:</B> Som pilot i Helikopter Service AS fløy Amund-Ragnar Bjerkeseth oljearbeidere ut i Nordsjøen.