REGJERINGEN varsler en ny tobakkstrategi innen sommeren. De vurderer blant annet å forby tipakningen og heve aldersgrensen for kjøp til 20 år.  Foto: Espen Røst / Dagbladet
REGJERINGEN varsler en ny tobakkstrategi innen sommeren. De vurderer blant annet å forby tipakningen og heve aldersgrensen for kjøp til 20 år. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Tipakningen kan bli forbudt

Vil innføre 20-årsgrense for kjøp av tobakk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Flere unge enn før røyker i Norge. Regjeringen vurderer å forby tipakningen og Helsedirektoratet vil innføre 20-årsgrense for kjøp av tobakk.

Andelen røykere under 24 år økte med 2 prosentpoeng i fjor, til 32 prosent. I tillegg oppgir 21 prosent av alle menn i denne aldersgruppen at de snuser daglig.

Nå vil regjeringen snu tobakkstrenden:

- Vi skal ha en ny tobakksstrategi klar før sommeren, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet til Dagens Næringsliv.

Etter det avisen erfarer, er et forbud mot tipakningen et sentralt ledd i den nye strategien. Bakgrunnen er at departementet mener tipakninger er det unge første og fremst kjøper.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen har følgende innspill til regjeringen: 20-årsgrense for kjøp av tobakk, løyveordning med inndragning av salgslisensen dersom mindreårige får kjøpt tobakk, og en ordning med et kontrollorgan for salg av tobakk. (©NTB)

Regjeringen vurderer å innføre 20-årsgrense for kjøp av tobakk. Fra årsskiftet ble det forbudt å vise fram tobakk i hyllene i norske kiosker og butikker. Foto: Lise Åserud/Scanpix