FEBER: Amerikanerne har kjøpt lotterikuponger som aldri før i håp om å bli dollarmilliardær. FOTO: Frederic J. Brown / AFP / NTB Scanpix
FEBER: Amerikanerne har kjøpt lotterikuponger som aldri før i håp om å bli dollarmilliardær. FOTO: Frederic J. Brown / AFP / NTB ScanpixVis mer

Tippefeber i USA: Kan vinne 13,3 milliarder kr.

Dette kan man kjøpe for premiesummen.

SISTE: Trekningen er utført, men det er ikke klart helt ennå om noen vant premien.

«Hva ville du gjort om du ble lottomillionær?». Dette er en problemstilling de aller fleste har drøftet, enten om det har vært under et middagsselskap eller i andre sosiale lag.

Håpet om å vinne millioner av kroner på ren flaks har fått nordmenn til å kjøpe lottokuponger uke inn og ute ut. Men hva skjer egentlig om man blåser premiepotten ut av alle proporsjoner?

Da blir det kaos. Eller i hvert fall har det blitt det i USA i forbindelse med at den største lotteripremien i amerikansk historie skal deles ut.

13,3 milliarder kroner

Klokka 5 onsdag morgen ble Mega Millions-trekningen utført, og en heldig person kan ha vunnet 1,6 milliarder dollar - altså omtrent 13,3 milliarder kroner.

Det må også tas forbehold om at flere personer kan sitte med vinnerkupongen, og at premien dermed må deles.

Med mer enn tre millioner mulige tallkombinasjoner, er sjansen for akkurat det 1 til 302 675 350.

Ifølge de siste rapportene er det kjøpt kuponger med omtrent 75 prosent av alle tallkombinasjonene som finnes - til tross for at flere kan kjøpe en kupong med samme tallkombinasjon.

Tippefeberen har nå spredt seg rundt hele landet.

Torsdag ble det kjøp 200 kuponger i sekundet i California, ifølge AP. Fredag ble det solgt 9100 kuponger i minuttet, i løpet av en totimersperiode, ifølge Washington Post. Og i Virginia anslår man å ha solgt kuponger for 19 millioner dollar fra fredag og fram til i dag.

Utbetalingen

Men om man skal være så heldig å vinne hele premiepotten alene, så er det ikke sikkert man blir dollarmilliardær likevel.

Mega Millions uttaler at man kan velge mellom å ta omtrent 905 millioner dollar i en engangssum, eller å få premien i årlige utbetalinger over 30 år.

Men alt dette er før skatt. Ifølge AP vil man sitte igjen med omtrent halvparten av summen etter å ha betalt skatt om man velger å ta ut premien i en engangssum. Derfor vil man sitte igjen med mer penger til slutt om man velger årlige utbetalinger.

Holde det hemmelig?

Men hva gjør man egentlig om man er så heldig at man vinner? Mange ønsker å forbli anonyme, ifølge Washington Post. Men det er ikke alle stater som tillater det.

I noen stater er det påkrevd at vinneren identifiseres offentlig, om man ikke har tatt forholdsregler og velger å motta premien gjennom et fond eller et aksjeselskap.

Men har man signert kupongen med sitt eget navn, kan det likevel kreves at du mottar premien under det navnet, og dermed blir identifisert likevel.

Det skjedde tidligere i år i New Hampshire. En kvinne vant 560 millioner dollar i lotteriet Powerball jackpot og ville motta prisen anonymt, men hadde allerede signert kupongen med sitt eget navn.

Etter en runde i retten falt avgjørelsen på at hun likevel skulle få forbli anonym, men det kostet henne dyrt. Hun gikk nemlig glipp av renter verdt 14 000 dollar per dag saken var under behandling.

MÅNELANDSKAP: En britisk mangemillionær meldte seg frivillig til å bli strandet i en oppdagelsesferd på en helt ny øde øy midt i Stillehavet, og oppdager etterhvert det første tegnet på planteliv på den spesielle øya. Video: Reuters Vis mer Vis mer Vis mer

Dette kan man kjøpe

Så hva kan 13,3 milliarder kroner brukes til? Selv om de ikke har tatt høyde for at man sannsynligvis ikke får utbetalt 1,6 milliarder dollar med en gang, har Sky News har satt opp en liste over ting man kan kjøpe for summen av premiepotten.

1. Fotballklubben Juventus.

Basert på Forbes liste over verdens mest verdifulle fotballklubber, er Juventus den dyreste klubben man har råd til for 1,6 milliarder dollar. I 2018 ble den nemlig verdsatt til 1,4 milliarder dollar.

2. Reise til verdensrommet - med et par tusen venner.

Sir Richard Branson hevder at hans selskap Virgin Galactic er i ferd med å gjøre det mulig å kjøpe seg en tur til verdensrommet. Billettene skal ifølge Branson selges for 250 000 dollar stykket, noe som gjør at man kan ta med seg tusenvis av venner.

3. En egen øy.

I 2005 kjøpte skuespilleren Leonardo DiCaprio øya Blackadore Caye for 1,75 milliarder dollar. Om skuespilleren ønsker å selge den for samme pris, kan man kanskje gjøre en avtale.

4. De dyreste leilighetene i Norge.

I sommer ble en penthouseleilighet på Sørenga i Oslo lagt ut på Finn.no for den nette sum av 40 millioner kroner (4,85 millioner dollar). Leiligheten er 283 kvadratmeter stor, har fire soverom og ligger i 7. etasje.

Etter at man har kjøpt den, kan man like gjerne lete etter Norges nest dyreste leilighet, og tredje dyreste leilighet, og fortsette til man blir lei av å kjøpe leiligheter.

5. Verdens dyreste bil.

Tidligere i år ble en Ferrari 250 GTO 1962-modell solgt på en auksjon for 48 millioner dollar. Ferrari produserte bare 36 eksemplarer av denne modellen, noe som gjør den til en av verdens mest ettertraktede biler.