Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tips fra MI6 og CIA felte Karadzic

Men tipset ble lenge ignorert av serbiske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et samarbeid mellom britisk og amerikansk etterretningstjeneste skal ha vært utslagsgivende i arrestasjonen av Radovan Karadzic, til tross for at serbiske myndigheter benekter at de har fått hjelp utenfra.

Financial Times skriver at Serbias etterretningstjeneste mottok et tips fra utenlandske kolleger flere uker før arrestasjonen av Karadzic.

Imidlertid skal de ha ventet med å arrestere ham til dagen etter at den provestlige presidenten Boris Tadic utnevnte en ny sjef for den serbiske etterretningstjenesten, slik dagbladet.no skrev om i går.

Unnslapp i siste liten

Ifølge kilder i MI6 skal den britiske etterretningstjenesten ha samarbeidet med amerikanske etterretningsorganer om å finne Karadzic. Det skal ha vært en blanding av moderne teknologisk overvåkning og tradisjonelt etterforskningsarbeid som førte til at de lokaliserte «slakteren fra Beograd».

Det skal ha vært flere tilfeller ved tidligere anledninger der MI6 og andre vestlige etterretnings-organisasjoner hadde lokalisert Karadzic, bare for å se ham forsvinne i siste øyeblikk etter tips fra noen på innsiden i den serbiske etterretningstjenesten eller den politiske systemet.

- Karadzic har lenge nytt godt av beskyttelse innenfra, særlig fra den forrige regjeringen, men også fra den serbiske ortodokse kirken og det serbiske sikkerhetspolitiet, sier Ljubisa Radjic, professor ved universitetet i Beograd, til Dagbladet.no.

Denne hypotesen styrkes av at Karadzic ble arrestert kun to uker etter at president Tadic fikk en ny regjering.

SERBISKE MYNDIGHETER SKAL HA VISST I FLERE UKER AT RADOVAN KARADZIC LEVDE SOM KVAKKSALVER I BEOGRAD: Men først da landet fikk en ny president og en ny sjef for etterretningstjenesten, ble Karadzic arrestert. Foto: EPA/HEALTHY LIFE / HO SERBIA OUT
SERBISKE MYNDIGHETER SKAL HA VISST I FLERE UKER AT RADOVAN KARADZIC LEVDE SOM KVAKKSALVER I BEOGRAD: Men først da landet fikk en ny president og en ny sjef for etterretningstjenesten, ble Karadzic arrestert. Foto: EPA/HEALTHY LIFE / HO SERBIA OUT Vis mer

13 år på flukt

Radovan Karadzic har blitt jaktet på i 13 år. I 1995 ble han tiltalt av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) for folkemord, men han forsvant fra offentligheten da Nato invaderte to år senere.

Så sent som i mars i år raidet Natosoldater hjemmet til Karadzics familie i Pale i Bosnia-Hercegovina, uten å finne spor av Karadzic. Familien har nektet for at de har hatt noen kontakt med Karadzic siden han forsvant, men området har jevnlig blitt gjennomsøkt for spor etter den etterlyste Karadzic.

Da han til slutt ble arrestert, levde imidlertid Karadzic åpenlyst i den serbiske hovedstaden Beograd, men med falsk identitet som naturmedisiner og med langt, hvitt skjegg.

image: Tips fra MI6 og CIA felte Karadzic

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!