BEVÆPNET: Patruljerende politi vil fortsatt være bevæpnet i dagene som kommer, selv om politidirektoratet har varslet at de har begynt nedtrappingen av beredskapen som ble satt i gang etter terrorvarselet torsdag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BEVÆPNET: Patruljerende politi vil fortsatt være bevæpnet i dagene som kommer, selv om politidirektoratet har varslet at de har begynt nedtrappingen av beredskapen som ble satt i gang etter terrorvarselet torsdag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Tips kan føre til flere terror-etterforskninger

Strømmen av tips til politiet av terrortrusselen kan føre til at politiet starter etterforskning mot andre potensielt farlige miljøer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at norske myndigheter gikk ut med et terrorvarsel torsdag i forrige uke, har politiet fått inn mange terrortips.

Stabssjef ved Oslopolitiet, Johan Fredriksen, omtalte publikum som politiets «øyne og ører» i jobben med å avdekke hvem som sto bak trusselen.

Men de mange tipsene om mulige ekstremister med terrorplaner kan også føre til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) åpner etterforskning av andre miljøer enn de som står bak trusselen som har satt Norge i alarmberedskap de siste dagene.

- Vi har fått veldig mye tips, og får hele tiden ny info inn, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

- Vi får en del tips som er interessante av andre grunner enn denne trusselen her, som kan føre til at det opprettes nye saker, og det er for så vidt bra, sier Bernsen.

- Klassisk etteretningssak Selv om PST har nedgradert trusselvurderingen, og politidirektøren i går varslet en gradvis nedtrapping av beredskapen, jobber PST for fullt.

- Vi jobber for full styrke med å få avklart dette. Dette er en klassisk etteretningssak, hvor mye av jobben går på å verifisere opplysninger vi mottar. Arbeidet for oss er relativt vanlig, forskjellen er at den er offentlig kjent for publikum, sier Bernsen.

Han understreker at informasjonen PST fikk i forrige uke, som utløste terroralarmen, var svært alvorlig.

- De opplysningene ga grunn til stor bekymring. Men jeg tror ikke man kan forvente en full offentliggjøring av all denne informasjonen, sier Bernsen.

Økt grensekontroll Politiet varslet i går at mye av politiinnsatsen den kommende tiden vil prioriteres på taktisk etterforskning for å oppspore gruppen som skal ha hatt som mål å gjøre alvor av trusselen, å oppbemanne grenseovervåkningen mot Sverige, samt å beholde høy beredskap ved alle havner og flyplasser som tar imot passasjerer fra utlandet.

Politiet oppfordrer alle som skal reise ut av Norge om å ha med seg pass, selv om de bare skal reise i Norden.

- Vi ser etter gjerningsmenn og mulige kandidater som vi kan snakke nærmere med, men i grensearbeidet har vi en utfordring med falske pass og reisedokumenter, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård til Dagbladet i går kveld.

Han bekrefter at politiet ikke kjenner identiteten til de som nå truer Norge.

- Nei, navn har vi ikke, sier han til Dagbladet.

FÅR INN TIPS: Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST sier til Dagbladet at noen av tipsene politiet har fått inn etter terrorvarselet torsdag kan føre til etterforskning av andre potensielt farlige miljøer.  Foto: Håkon Eikesdal / DAGBLADET
FÅR INN TIPS: Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST sier til Dagbladet at noen av tipsene politiet har fått inn etter terrorvarselet torsdag kan føre til etterforskning av andre potensielt farlige miljøer. Foto: Håkon Eikesdal / DAGBLADET Vis mer