Tips og mulige løsninger for   deg som er usikker i valg av utdanning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har begynt å tvile på studievalget: Løsning : Kutt ut hodet, mål studiene direkte mot magefølelsen.

Det er nemlig i følelsene svaret ligger. Intuisjon og den indre stemmen er alt du kan stole på i siste instans. Du aner overhodet ikke hva du skal gjøre med livet ditt: Løsning: Bruk ett semester eller to til å finne ut hva du egentlig vil. Skaff deg en jobb eller bruk tida til å forbedre karakterene fra videregående, framfor å begynne på et studium du er usikker på. Valget står mellom to ulike studier. Løsning: Prøv å føle konsekvensene av å velge begge studiene hver for seg.

a) Still deg selv følgende spørsmål:

Hvordan vil det være å jobbe i disse yrkene?

Hvilke evner og ferdigheter skal du bruke der?

Hvilke verdier ligger til grunn for valget ditt, og hvorfor vil du velge å bruke de evnene i det faget i de omgivelsene?

b) Kjenn på identiteten din. Stemmer den med studie- og yrkesvalget? Hvem er du oppi alt dette? Vil du fungere godt og være motivert nok til å gjøre det du skal gjøre? Du synes det er vanskelig å bedømme ulike yrkesmuligheter selv: Løsning: Snakk med noen du stoler på. Spør: Ser du meg i dette yrket/i en slik jobb?

Husk at rådene du får bare er ledetråder. Fasiten sitter du med selv. Ingen andre enn du kan fortelle deg hva du skal bli. Du kommer ikke inn på studiet du har søkt på: Løsning: Se på situasjonen som en ny mulighet. Det gir deg en sjanse til å tenke gjennom om dette virkelig er det du vil.

a) Spør hvorfor du ønsker akkurat denne utdanninga, og spesifikt hva du har lyst til å gjøre i nettopp dette yrket.

b) Hvis motivasjonen er sterk nok, er det ingenting som stopper deg.

c) Unngå kompromisser. Har du bestemt deg for å bli lege, ikke bli veterinær eller sykepleier i stedet.

d) Har du ikke gode nok karakterer, bør du vurdere å skaffe deg en privatlærer eller ta opp enkelte fag som privatist.

e) Se deg om etter utdanningsmuligheter i utlandet, eller velg fag og studier du kan ta mens du venter på å samle nok poeng til å få innpass ved drømmeutdanninga. Du vet ikke hvordan du best bør bruke evnene dine. Løsning : Se helt nøkternt på evnene og interessene dine - slik du kjenner deg selv - helt fra dag én. Hvordan kan disse evnene og interessene best anvendes, sammen eller hver for seg, i yrkeslivet? Og: hvilke er det viktigst for deg å anvende? Du synes det er tøft å stake ut hele framtida di allerede nå. Løsning : Ikke tro at du kommer til å drive med én bestemt type jobb hele yrkeslivet. Det er fullt mulig å satse på en ny karriere etter noen år; livet blir bare mer interessant dersom du tester ut forskjellige slags jobber. Du er usikker på hva du egentlig ønsker å lære. Løsning: Snakk med tidligere studenter. Spør hva de liker med studiet og studentmiljøet, hva de misliker og hva de har tenkt å bruke utdanninga til. Hør med studieveileder hva faget går ut på og hva som forventes av deg. Finn fram pensumlista på nettet. Ta en tur i bokhandelen og se litt i bøkene du skal igjennom i løpet av studietida. Du vet ikke hva du skal bruke utdanninga til. Løsning: Få klarlagt motivet for å gå på studiet du har søkt på. Dette gjelder særlig deg som har søkt på mindre profesjonsrettede studier. Gå igjennom ulike yrker som kan være aktuelle for studiet. Sett opp en liste med fordeler og ulemper ved hvert enkelt yrke. Du er redd for å starte på en utdanning som er helt feil i forhold til jobbmuligheter seinere. Løsning: Vær klar over at mange ender opp i nesten de samme stillingene i arbeidslivet selv om de studerer forskjellige fag. Du trenger heller ikke fullføre det studiet du begynner på, men kan hoppe over til noe annet hvis du oppdager noe mer interessant.

Kilder: Alf J. Merkesdal og Knut Solberg, redaktør i karrieremagasinet Kaleidoskopet.