Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tipset om at Rahila skulle drepes

En norsk politimann ble varslet om at Rahila Iqbal (20) skulle bli drept dagen før hun døde. Nå frykter politiet for kronvitnets liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rahila Iqbal omkom 1. juni i fjor. Bare timer tidligere ble politiet i Norge varslet om at livet til den 20 år gamle kvinnen var i fare.

En person - som Dagbladet kjenner identiteten til - ringte politiet og fortalte at Rahila Iqbal skulle drepes.

 
Årsaken var at Rahila skulle ha svertet familiens ære - ikke bare en, men to ganger. Første gang giftet hun seg og flyttet sammen med ahmediamuslimsk mann mot familiens vilje. Ifølge Dagbladets kilder ble Rahila tilgitt av familien da hun etter ekteskapsproblemer valgte å flytte hjem til foreldrene i Groruddalen.

Familiens ære

Noe seinere skal Rahilas far - Azhar Iqbal - sammen med flere andre ha vært på vei til datterens ektemann for å «ordne opp». Men ektemannen ble advart av Rahila og var forsvunnet da de kom til hans bopel. Deretter skal ektemannens far - Rahilas svigerfar - ringt Azhar Iqbal og hånet ham for at Rahila hadde advart sin mann.

Dette skal ifølge Dagbladets kilder blitt oppfattet som et nytt alvorlig svik fra Rahila.

Varslet politiet

Tirsdag 31. mai ringte en nær venn av Rahila til en polititjenestemann og varslet om at et drap var under planlegging. Dagen etter omkom Rahila i Pakistan. Ifølge familien skjedde det da bilen hun satt i skrenset ut i ei elv nær landsbyen Randheer.

 Men de detaljerte opplysningene fra kronvitnet gjorde at norsk politi slo drapsalarm overfor pakistanske kolleger.

DØDE I PAKISTAN:  Rahila Iqbal døde da bilen hun satt i kjørte i en elv i Pakistan. Politiet lokalt mente det var et iscenesatt drap. Foto: PRIVAT
DØDE I PAKISTAN: Rahila Iqbal døde da bilen hun satt i kjørte i en elv i Pakistan. Politiet lokalt mente det var et iscenesatt drap. Foto: PRIVAT Vis mer

Sjåføren som kjørte Rahila da hun omkom, og hennes far ble arrestert og siktet for drap. Ifølge politikilder med inngående kjennskap til bevismaterialet politiet i Norge sitter på, peker bevisene en vei. Likevel har norske myndigheter nektet å overlevere dokumentasjonen til pakistansk politi.


Årsaken er at Rahilas far risikerer dødsstraff i Pakistan.
Gjennom sin norske forsvarer - advokat Abid Q. Raja - har Azhar Iqbal nektet ethvert kjennskap til drap.

Må utlevere bevis

Høyesterett har bestemt at bevismaterialet skal utleveres til forsvareren og politiet har nå gjort klar dokumentene.


- Fire-fem dokumenter har vi holdt tilbake. Statsadvokaten skal vurdere om påtalemyndigheten skal gå rettens vei og be om at de likevel ikke utleveres av hensyn til vitnebeskyttelse, sier politiadvokat Øyvind Holst ved Oslo politidistrikt.
De fire eller fem dokumentene gir - etter det Dagbladet erfarer - en detaljert beskrivelse av hvordan vitnet advarte politiet om et planlagt æresdrap.

Frykter for vitnet

Sentrale kilder i politiet sier til Dagbladet at de frykter for vitnets liv. Politiadvokat Øyvind Holst vil ikke kommentere hva politiet har foretatt seg for å beskytte vitnet. - Det svarer vi ikke på, sier Holst.


Advokat Abid Q. Raja avviser at vitnet settes i fare ved utlevering av dokumentene. Han sier han allerede kjenner vitnets identitet.
- At det skal være fare for noens sikkerhet, er en løs påstand fra politiet. Hensynet til vitnet må uansett vike for tiltaltes rettssikkerhet, sier advokat Raja.

Advokat Jan Kildahl representerer Rahilas enkemann. Han har nå bedt Oslo-politiet om fortgang i å utlevere bevisene til pakistansk politi.


- Det er paradoks at forsvareren nå får dokumenter han kan bruke til siktedes forsvar, samtidig som politiet i Norge sitter på beviser som kan bidra til en fellende dom i Pakistan, sier Kildahl.

DØDE I BILEN: I denne bilen døde Rahila Iqbal. Sjåføren ble fengslet og siktet for drap sammen med Rahilas far og bestefar.
FORSVARER: Advokat Abid Q. Raja mener at politiets påstand er løs.
TILTALT: Rahilas far, Azhar Iqbal, fotografert mens han satt fengslet i en pakistansk politistasjon i fjor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!