Tipset om Harari i -89

Alt høsten 1989 ble myndighetene tipset om at Mossad-agent Mike Harari var hovedmannen bak aksjonen som endte med drapet på Ahmed Bouchiki i 1973.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter og tidligere forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Vegard Bye, ga opplysningene til assisterende riksadvokat Tor-Aksel Busch og statsadvokat Lasse Qvigstad. Han har senere ikke kunnet registrere at opplysningene han ga er blitt fulgt opp.

Ga dem spor

- Jeg ga dem et konkret spor om en norsk kvinne som kunne ha identifisert Harari.
Det framkommer ingen opplysninger om dette i et brev som riksadvokaten skrev til daværende justisminister om vårt møte, sier Bye.

I brevet gir riksadvokaten uttrykk for at man ikke fant grunnlag for å arbeide videre med hypotesene om Hararis medvirkning.

Samme høst ble Tor-Aksel Busch orientert i et notat fra overvåkingspolitiet om at Harari var med i aksjonen på Lillehammer.

Bekrefter møte

Riksadvokat Busch bekrefter nå overfor Dagbladet at han hadde et møte med Bye. På telefon hjemmefra kunne han ikke huske hvem som var til stede på møtet.

- Men jeg kan bekrefte at vi hadde et møte. Det skjedde på oppfordring fra Vegard Bye. Jeg kan ikke her hjemme, uten tilgang på informasjon, erindre hvem som var til stede foruten Bye og meg, sier han.