Hagen-saken

Tipset politiet: - Dette har plaget meg

Politiet har fått inn nesten 5000 tips i forsvinningssaken på Lørenskog. Dagbladet sjekket ut ett av dem.

LETER: Kaj Berger har ikke klart å legge bak seg det han fant på fisketur i Setten. Han er blant dem som har sendt inn tips til politiet i Lørenskog-forsvinningen. Laget av Øistein Monsen og Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

SETSKOG (Dagbladet): I fjor høst fisket Kaj Berger etter gjedde fra Hestesund bru i Setskog da snøret på stanga strammet seg.

- Det jeg fikk på kroken har plaga meg i flere måneder.

FIKK NOE PÅ KROKEN: Kaj Berger forklarer hvor han mener fiskesnøret festet seg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FIKK NOE PÅ KROKEN: Kaj Berger forklarer hvor han mener fiskesnøret festet seg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Berger trodde først at fiskekroken satt fast i en stokk og jobba i fire-fem minutter med å lirke den løs. Så slapp det, men ikke helt. Det var fremdeles noe tungt på kroken.

- Det som kom opp var en damebluse, kanskje en kardigan, sier Berger, som tror plagget var farget lys grønt.

Kaj Berger fra Bjørkelangen har ikke klart å slippe tanken på at noe grusomt hadde skjedd ved Hestesund bru og dro i vår tilbake for å se stedet igjen og for å tenke gjennom hendelsen på nytt. Han meldte fra om den spesielle fangsten til politiet, men ble utålmodig da han ikke hørte noe mer og tok kontakt med Dagbladet.

Han fryktet at han hadde funnet Anne-Elisabeth Hagen.

Forsvinningen

Det ble slått full kidnappingsalarm da den 68 år gamle milliardær-kona Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien 4 på Lørenskog 31. oktober 2018.

I boligen lå det et trusselbrev med et løsepengekrav på 90 millioner kroner i kryptovalutaen Monero.

«VI HAR DIN KONA ANNE-ELISABETH. OM DU VILL SEE HENNE IGJEN. DU VILL LESE OG FØLG INSTRUKSTIONER PERFEKT», står det i brevet.

BORTE: Anne-Elisabeth Hagen har vært borte siden 31. oktober 2018. Foto: Privat
BORTE: Anne-Elisabeth Hagen har vært borte siden 31. oktober 2018. Foto: Privat Vis mer

I åtte måneder ble saken omtalt som en forsvinningssak, før politiet 26. juni 2019 uttalte offentlig at hovedhypotesen var endret.

- Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen mest sannsynlig er drept, sa politiinspektør Tommy Brøske fra podiet på pressekonferansen i Lillestrøm.

NY HOVEDTEORI: Politiet har endret hovedteori i saken om Anne-Elisabeth Hagen. Tommy Brøske orienterte onsdag 26. juni om at de ser på det som svært sannsynlig at Hagen er død. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV. Vis mer

28. april 2020 - ti måneder seinere - ble ektemannen Tom Hagen (71) pågrepet. Politiet har siktet ham for drap eller medvirkning til drap på sin kone. Han har hele tida nektet straffskyld.

Politiet mener nå at trusselbrevet er brukt for å villede dem, og de leter ikke lenger etter Anne-Elisabeth i tro om å finne henne i live.

I jakten på å finne 68-åringen har politiet kartlagt over 122 lokasjoner både i Norge og utlandet, men hun forblir sporløst forsvunnet.

Islagt vann

- Det var der jeg sto da kroken festa seg.

Kaj Berger er tilbake på brua med Dagbladet på slep. Isen ligger tykt på Setten, innsjøen som krysses av Hestesund bru. Tre isfiskere forteller at isen er trygg og at dybden på vannet ved brua ligger på tre meter.

Berger står på brua og peker mot et område av det islagte vannet der sola har varmet snøen til en annen sjattering av grå.

- Kroken festet seg omtrent der, sier han.

HER SKJEDDE DET: Det var her Kaj Berger mener fiskesnøret festet seg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HER SKJEDDE DET: Det var her Kaj Berger mener fiskesnøret festet seg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Berger forteller at han la dameblusen over ripa på en fritidsbåt med blå bunn, som lå fortøyd under brua, og tenkte ikke mer over det før etter noen uker.

Dagbladet har vært i kontakt med eieren av denne båten, men han kan ikke huske å ha sett en genser eller bluse ligge over ripa på båten.

Eieren bekrefter at hans hvite og blå båt lå fortøyd under brua i det aktuelle tidsrommet.

På jakt etter å finne blusen igjen, dukket det opp et plagg i vår. Men det værbitte plagget han sendte bilde av til politiet, viste seg å ikke være blusen eller genseren han fisket opp av vannet høsten i fjor.

Det misfargede plagget, på den gjørmete bredden av Setten, var ei T-skjorte i størrelsen til en voksen mann.

BÅTEN: Med hjelp fra folk som bor i området, klarte Dagbladet å spore opp båten som tipseren forklarte lå fortøyd under brua i Setten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BÅTEN: Med hjelp fra folk som bor i området, klarte Dagbladet å spore opp båten som tipseren forklarte lå fortøyd under brua i Setten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Tusenvis av tips

Siden politiet gikk offentlig ut med forsvinningssaken på Lørenskog 9. januar 2019, har de mottatt i underkant av 5000 tips i saken, opplyser påtaleansvarlig Gjermund Hanssen i Øst politidistrikt til Dagbladet.

- Hvert enkelt tips blir vurdert og prioritert opp mot annen informasjon i saken. Videre oppfølging vurderes ut fra tipsets innhold og sannsynlighet for at de aktuelle etterforskningsskrittene vil være egnet til å opplyse saken. Arbeidet er prioritert og tipsene vurderes fortløpende etter hvert som de kommer inn, sier han.

FULL ETTERFORSKNING: Påtaleansvarlig Gjermund Hanssen forsikrer om at etterforskningen pågår for fullt. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FULL ETTERFORSKNING: Påtaleansvarlig Gjermund Hanssen forsikrer om at etterforskningen pågår for fullt. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Etter at saken ble gjort kjent for offentligheten, ble det hektisk for politiet på tipsmottaket på Gardermoen. Et titall politifolk jobbet på spreng med å sortere ut informasjon.

- Tipsmottaket på Gardermoen var kun ment som et midlertidig tiltak i en periode hvor vi forventet mange tips på kort tid. I dag er dette en naturlig del av den daglige etterforskningen, forklarer Hanssen.

Det har kommet inn informasjon om konkrete personer, kjøretøy og steder hvor Anne-Elisabeth potensielt kunne være skjult, har Dagbladet tidligere fått opplyst.

TIPS: Politiet har fått inn nesten tusen tips i forbindelse med forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen. Vi er på tipsmottaket i Gardermoen der vi får vite hvordan politiet jobber med tipsene publikum sender inn. Reporter: Audun Hageskal. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

I løpet av etterforskningen har politiet sikret seg en rekke spor som skal bidra til å løse forsvinningsgåten. De har blant annet saumfart boligen i Sloraveien 4 samt Tom Hagens arbeidsplass på Futurum.

Under krangelen om beslag av huset, omtalte Kripos-etterforsker Christer Svane Andersson Sloraveien 4 som «Norges mest undersøkte åsted».

Søk

Kaj Bergers forklaring om hvordan kroken festet seg, løsnet og dro med opp et kvinneplagg, vekket nysgjerrigheten til fagfolk i politiet og redningsmannstjenesten, som også har gitt oss råd i forbindelse med denne artikkelen.

På forespørsel fra Dagbladet gikk to tidligere redningsdykkere, Ronny Arnesen og Magne Overrein, med på å gjøre et søk i det mørke ferskvannet der Berger mener kroken festet seg i noe.

DYKKERE: Ronny Arnesen ledet søket i Setten. Magne Overrein gjorde jobben med å søke på bunn. På armen har han festet et Gopro-kamera som dokumenterte hele dykket. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DYKKERE: Ronny Arnesen ledet søket i Setten. Magne Overrein gjorde jobben med å søke på bunn. På armen har han festet et Gopro-kamera som dokumenterte hele dykket. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Isen har gått i en sirkel nærmest brua når søkelaget ankommer Hestesund.

Kaj Berger er med for å peke ut det aktuelle området. Det er på tide å finne ut hva som skjuler seg på bunn. Om det er en eier av blusen eller genseren som han fisket opp i fjor høst.

Magne Overrein kler på seg tørrdrakta og gjør seg klar til å dykke i det iskalde vannet.

Ronny Arnesen er i sikring og holder oversikt over søkeområdet fra brua. Overrein trykker på opptaksknappen på Gopro-kameraet sitt og minnekortet fylles av grumsete bunn, uklare formasjoner og lysets fargespill i vannpartiklene.

I SETTEN: Magne Overrein dokumenterte hele søket med en GoPro festet til armen. Foto: Magne Overrein
I SETTEN: Magne Overrein dokumenterte hele søket med en GoPro festet til armen. Foto: Magne Overrein Vis mer

Dusøren

To måneder etter at ektemannen, milliardær Tom Hagen, ble siktet for drapet, gikk han ut med en dusør. Via forsvarer Svein Holden utlovet han ti millioner kroner for tips som kan føre til at Anne-Elisabeth Hagen blir funnet.

- Fokuset er utelukkende å finne Anne-Elisabeth Hagen. Det er ingen betingelser om at gjerningspersoner skal bli identifisert og dømt for at utbetalingen skal skje, sa Svein Holden til Åsted Norge.

DUSØR: Forsvarer Svein Holden og Tom Hagen har utlovet en dusør på ti millioner kroner. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
DUSØR: Forsvarer Svein Holden og Tom Hagen har utlovet en dusør på ti millioner kroner. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Politiet har vært kritisk til denne dusøren, da tipsene sendes direkte til Svein Holden og ikke til dem. Det er apparatet rundt Tom Hagen som vurderer informasjonen og sender tips de anser som relevante til politiet.

Politiet ønsker ikke å svare på hvor mange tips de har fått tilsendt og om disse har vært relevante for etterforskningen.

- Vi ønsker ikke å gi noen fortløpende oppdatering på antall tips mottatt fra forsvarer eller hva som er kommet ut av disse. Tipsene vurderes på vanlig måte og følges opp i den grad de anses relevante for sakens opplysning, sier påtaleansvarlig Gjermund Hanssen.

DETTE SKJEDDE: Tom Hagen ringte Anne-Elisabeth åtte ganger den dagen hun forsvant. I denne videoen får du detaljene fra alt det andre som skjedde den dagen. Video: Marie Røssland Vis mer

Til tross for at det nå er over to år siden Anne-Elisabeth forsvant, får politiet fortsatt inn tips i saken.

- Det er opp til politiet å vurdere tipsenes betydning for saken og i hvilken grad de skal følges opp videre med ytterligere etterforskningsskritt. På generelt grunnlag kan jeg si at politiet ønsker informasjon fra alle som mener de kan bidra til sakens opplysning, sier Hanssen.

Under vann

Boblene fra lufta som Magne Overrein puster ut, legger seg som glassmaneter presset opp mot den tynne isen som har lagt seg over natta i Setskog.

- Svøm retning rett fra brua nå. Da skal du være der kroken festa seg, sier Ronny Arnesen, fra utkikkspunktet på Hestesund bru.

FRA BRUA: Ronny Arnesen, Kaj Berger og Dagbladets journalist fulgte med fra brua. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FRA BRUA: Ronny Arnesen, Kaj Berger og Dagbladets journalist fulgte med fra brua. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Overrein forsvinner under overflaten. Kameraet han har på armen, filmer når han sveiper over et hemmelig landskap bare tre meter under vann.

Spotlyset treffer en stubbe. Et øyeblikk ser det ut som om en hodeskalle stirrer tilbake.

Sikten er på rundt 1,5 meter og Magne Overrein svømmer sakte fram og tilbake over søkeområdet. Etter rundt 45 minutter, avslutter han og svømmer mot land.

Han trekker konklusjonen som sannsynligvis ikke kommer til å utløse finnerlønna på ti millioner norske kroner.

- Jeg er ganske sikker på at det ikke er noe der. Man danner seg et bilde, sier den erfarne redningsdykkeren.

Til tross for at det ikke ble funnet noe mystisk på bunnen ved Hestesund bru, er Kaj Berger takknemlig for at dykkerne gikk ned for å avkrefte frykten hans.

- Nå kan jeg sove om natta, sier Kaj Berger.

FANT INGEN: Magne Overrein er ferdig med dykket, og kunne rapportere om at han ikke hadde funnet noen i tjernet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FANT INGEN: Magne Overrein er ferdig med dykket, og kunne rapportere om at han ikke hadde funnet noen i tjernet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Krevende

Politiet er informert om resultatet av søket i Setten, som ligger en times kjøretur fra Hagen-ekteparets hjem i Sloraveien på Lørenskog.

- Tipset fra Hestesund bru er et eksempel på hvordan tips mottas, vurderes og følges opp videre, sier påtaleansvarlig Gjermund Hanssen.

Det konkrete tipset ble fulgt opp med vitneavhør av tipser, samtale med Dagbladets journalist, kartanalyse, befaring på stedet med hund og gjennomgang av sakens øvrige opplysninger.

Så valgte politiet å legge tipset bort.

- Blant annet fordi den aktuelle blusen ble lokalisert blant fornærmedes eiendeler. Tipserens observasjon ble dermed ikke lenger ansett å ha noen relevans med tanke på Anne-Elisabeth Hagens forsvinning, forklarer Hanssen.

Det er nå over to år siden 68-åringen forsvant fra sitt hjem på Lørenskog. Drapssiktede Tom Hagen har ikke vært i avhør med politiet siden juni i fjor.

- Saken er svært omfattende og krevende. Etterforskningen tar tid, men politiet er av den oppfatning at den etterforskningen som utføres fortløpende gir relevant informasjon som kan bidra til å gi svar på hva som har hendt med Anne-Elisabeth Hagen, sier Hanssen.

HVA SKJEDDE?: Politiet jobber for fullt med å finne svaret på hva som skjedde med Anne-Elisabeth Hagen. Her er hun avbildet med Tom Hagen. Foto: Privat
HVA SKJEDDE?: Politiet jobber for fullt med å finne svaret på hva som skjedde med Anne-Elisabeth Hagen. Her er hun avbildet med Tom Hagen. Foto: Privat Vis mer

To teorier

Saken er fortsatt under full etterforskning og politiet etterforsker aktivt de to hypotesene som går på drap og profittmotivert kidnapping.

- Hypotesen om drap anses fortsatt som den mest sannsynlige, men kidnappingshypotesen etterforskes fortsatt aktivt, blant annet gjennom de spor vi kan utlede av trusselbrevet, kommunikasjonen i kryptovaluta og krypterte e-poster, og bevegelser rundt åstedet, sier Hanssen.

SØK: Politiet har saumfart boligen i Sloraveien 4. Her gjør politiet hundesøk i hagen i januar 2019. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SØK: Politiet har saumfart boligen i Sloraveien 4. Her gjør politiet hundesøk i hagen i januar 2019. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tom Hagen har ikke ønsket å stille i nye avhør med politiet. Påtaleansvarlig Hanssen understreker at politiet respekterer dette. De har heller ikke bedt om nye avhør med «kryptomannen», som er siktet for grov bortføring.

Politiet vil ikke kommentere om de mener drapshypotesen er styrket gjennom etterforskningen.

- Politiet kommenterer ikke mistankegrunnlaget fortløpende da det er viktig for oss å understreke at siktede har rett til å bli ansett som uskyldig inntil noe annet er bevist for en domstol.

- Nærmer saken seg noen konklusjon fra politiets side - en tiltalebeslutning?

- Det gjenstår fortsatt en rekke omfattende etterforskningsskritt før saken er klar til påtaleavgjørelse og vi ønsker ikke sette noen tidsramme på dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer