Tipset politiet om Müller-overgrep etter rykteflom

Christine M. Hassenstab (61) varslet politiet i Trondheim om at Müller kunne ha forgrepet seg på en mindreårig gutt etter en massiv rykteflom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Hassenstab forteller til Adresseavisen at ryktene gikk «over alt og fra pålitelige kilder», og at de begynte rett etter at Müller i fjor sommer reiste til Tyskland.

Forsvarsadvokat

- Jeg hadde et lunsjmøte med to prester i menigheten hvor dette var et tema. De sa bare: «Vi vet ingenting». Jeg ble så skuffet, og på grunn av dette har jeg ikke vært i kirken siden, sier 61-åringen som var forsvarsadvokat i Seattle i 15 år før hun flyttet fra USA til Trondheim i 2001.

I dag jobber hun med en doktorgrad ved NTNU.

Hun forteller videre at samvittigheten gnaget henne. Hun kom til at hun måtte si fra, blant annet av hensyn til barn i Tyskland som Müller eventuelt måtte komme i kontakt med.

Varslingsplikt

- I USA har man en varslingsplikt hvis man mistenker at et barn er misbrukt, sier Hassenstab, som skrev brev til politiet etter å ha konsultert en advokat og fått ytterligere råd.

Dette var i november 2009. Deretter hadde hun en halv times samtale med en etterforsker i Sør-Trøndelag politidistrikt. Så hørte hun ikke noe, før onsdag, da Adresseavisen brakte historien om den egentlige grunnen til at Müller forlot Trondheim så brått i fjor sommer.

Ikke glemt

Politioverbetjent Geir Olav Granbo avviser at Sør-Trøndelag politidistrikt glemte saken etter å ha blitt kjent med overgrepsryktene før jul.

- Opplysningene vi hadde var ikke nok til å kunne gjennomføre formelle avhør. Saken har aldri ligget i en skuff. At det kan reises kritikk mot at vi ikke har gjort nok - den tar jeg. Når jeg våkner til det som står i Adresseavisen, så fremskyndet og intensiverte vi etterforskningen mot det katolske kirkesamfunnet, sier han.

Allerede torsdag skal en mann avhøres om overgrep begått av den tidligere biskopen.

- Vi har kommet i kontakt med fornærmede i undersøkelsessaken. Vi vet ikke om dette er den samme fornærmede som ble omtalt onsdag, eller om det dreier seg om flere fornærmede. Det vil vi få svar på torsdag, sier Granbo.

(NTB)