NARKOMANE: Flere narkomane samler seg i Urtegata hvor det omsettes narkotiske stoffer uten at politiet griper inn. Foto: Privat.
NARKOMANE: Flere narkomane samler seg i Urtegata hvor det omsettes narkotiske stoffer uten at politiet griper inn. Foto: Privat.Vis mer

Tipset politiet om narkosalg og urinering utenfor stuevindet

Politiet ba ham om å engasjere seg politisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Edris Shibli (42) har tipset politiet om åpenlys narkotikaomsetning, urinering og bråk rett utenfor sitt eget stuevindu. Han er lite imponert over svarene han fikk fra politiet.

Fra tidlig om morgenen til seint på ettermiddagen er det et øredøvende bråk utenfor Edris Shibli leilighet.

- Hunder står og bråker hele dagen, flere personer urinerer åpenlyst og de røyker langt sterkere ting enn sigaretter. Det er et mareritt å bo her, sier Edris til Dagbladet.

Leiligheten hans ligger i Urtegata i Oslo, like ved Frelsesarmeens varmestue Fyrlyset, som er et senter for hjemløse og rusmisbrukere i Oslo. På sine egne hjemmesider skriver Frelsesarmeen at senteret daglig har besøk av 150-250 mennesker.

Forundret - Det er jo fint at Frelsesarmeen hjelper dem, men det skal ikke gå utover andre mennesker slik det her gjør. At politiet og politikerne aksepterer åpenlyst omsetting av heroin og andre narkotiske stoffer forundrer meg. Det hadde de garantert ikke fått lov til hvis dette hadde vært på Oslos beste vestkant, sier Edris.

Han har jobbet nattevakter som sikkerhetsvakt på Oslo Sentralstasjon de åtte siste årene. Når vakta er over sliter han voldsomt med å få sove når han kommer hjem.

- De samme personene som er på Oslo S om natta ser jeg igjen utenfor soveromsvinduet mitt når jeg kommer hjem fra jobb om morgenen. Det er umulig å få sove med det bråket som er ute på gata. Jeg har nesten ikke sovet godt en eneste gang siden jeg flyttet inn i leiligheten, sier Edris Shibli.

Flykte fra egen leilighet Nå er han blitt sykemeldt, og han mener selv at det kan ha en samenheng med boforholdene.

- Jeg ble mer og mer sliten av bråket, noe som gikk utover min helsesituasjon. Egentlig burde jeg vært hjemme å slappet av i sengen, men det er ikke mulig på grunn av bråket. Jeg må rett og slett flykte fra min egen leilighet, sier han.

Han visste ingenting om forholdene i Urtegata på dagtid før han flyttet inn i leiligheten.

- Da jeg kjøpte leiligheten insisterte eiendomsmegleren på kveldsvisning. I ettertid skjønner jeg hvorfor. Jeg fikk helt sjokk den første dagen jeg våknet av bråket fra gata. Da jeg åpnet vinduet å ba dem om å dempe seg fikk jeg beskjeden «holde kjeft sjæl!». Hvis jeg snakker til dem nå ramponerer de bare bilen min. Det er en veldig fortvilende situasjon, sier Edris.

Han har flere ganger henvendt seg til politiet for å klage, men er ikke veldig fornøyd med svarene han har fått.

- De sier at det er et politisk problem, og at jeg må engasjere med i politikken for å få det forandret. Det synes jeg er helt på trynet. Da jeg ringt igjen for et par dager siden sa de at jeg måtte regne med litt bråk siden jeg bor midt i byen. Jeg aksepterer normal bystøy, men dette er utover det som er akseptabelt, sier Shibli.

Respekt - Slike svar skal ikke politiet gi til pubikum. Alle som henvender seg til politiet skal bli behandlet med respekt, og vi ønsker ikke å ha noen områder i Oslo som er lovløse, sier Kåre Stølen, stasjonssjef på Grønland politistasjon til Dagbladet.

Han understreker at politiet jobber bredt med rusproblematikken i Oslo, og at de i løpet av 2012 bortviste nesten 10 000 personer fra belastede områder i bydelen.

- Vi vet at det er noe bråk og at det omsettes narkotika i Urtegata. Dette er et av de områdene vi jobber opp mot, og i fjor hadde vi 4752 narkotikarelaterte pågripelser i bydelen Gamle Oslo og Grunerløkka. I samme periode bortviste vi nesten 10 000 personer for samme område. Vi jobber ut fra en langsiktig og helhetlig plan, men det er en omfattende jobb,  sier Kåre Stølen.

REAGERER: Edris Shibi bor i Urtegata og liker dårlig at det omsettes narkotika i full offentlighet utenfor stuevinduet hans uten at politiet griper inn. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
REAGERER: Edris Shibi bor i Urtegata og liker dårlig at det omsettes narkotika i full offentlighet utenfor stuevinduet hans uten at politiet griper inn. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer