Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tipset politiet om sin klient

Advokat Atle Helljesen sendte et brev til politiet, hvor han luftet sine tanker om drapet på Birgitte Tengs i 1995. I brevet forteller han om en tidligere klient, som overfalt ei ungjente. Helljesens klient ble etterforsket som en av mange mulige drapsmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Atle Helljesen avviser at han har angitt sin egen klient som mulig drapsmann.

- Min tanke var å få politiet til å sjekke i nærmiljøet. Jeg hadde selv hatt en sak der politiet først ikke sjekket nærmiljøet, hvor løsningen var, sier den tidligere lederen av Den Norske Advokatforening.

Helljesen er også kjent fra Viksveen-saken, og som forsvarer for den drapssiktede kjæresten til Tina Jørgensen i Stavanger.

«Noen tanker»

Det var etter drapet på Birgitte Tengs på Karmøy våren 1995 at advokat Atle Helljesen sendte en faks til lensmannen i Avaldsnes. I faksen, som er datert 9. mai 1995 klokka 7.38, skriver Helljesen et notat til politiet, under tittelen «Noen tanker».

«For noen år siden var jeg forsvarer i en {lsquo}lignende' sak - (sex - kvelertak - stein) i Randaberg. Ung gutt problem med kjæreste. Havnet på fest i Randaberg. Forlot festen. Traff ikke taxien han hadde bestilt. Traff i stedet ungjente på veien. Umotivert, og plutselig gjøv han på henne. Møtte motstand. Prøvde kvelertak og stein for å få henne til ro. Hun ble heldigvis ikke drept.»

Advokat Atle Helljesen, som i flere år var leder av Den Norske Advokatforening, forstår ikke at brevet kan oppfattes som oppsiktsvekkende, til tross for at advokater har taushetsplikt overfor sine klienter.

Helljesen er nå medlem av Rettssikkerhetsutvalget i Den Norske Advokatforening.

- Dette kan ikke forstås dit hen at jeg har angitt en klient som mulig drapsmann. Jeg fulgte nyhetene i avisene. Birgitte-saken dominerte nyhetene. Noen år tidligere hadde jeg hatt en sak hvor løsningen lå i lokalmiljøet. Meningen med disse tankene jeg sendte til politiet, var at de måtte lete i nærmiljøet, sier advokat Atle Helljesen til Dagbladet.

- Det er ikke det som står i brevet du sendte?

- Det var det som var meningen. Jeg har aldri angitt noen klient, sier advokat Atle Helljesen.

Nærmiljøet

Den kjente advokaten i Stavanger understreker at han ikke har navngitt noen til politiet.

- Men du peker på en konkret sak med stedsangivelse i brevet?

- Det var ikke det som var meningen. Jeg ville bare få politiet til å lete i nærmiljøet. Politiet var på det tidspunktet i ferd med å sjekke biler som var hjemmehørende på Østlandet, sier Helljesen.

- Er det ikke rart at du da ikke skriver det i brevet ditt, men isteden skriver om en tidligere klient som umotivert gyver løs på ei ungjente han tilfeldigvis traff på veien?

- Som sagt ville jeg bare få politiet til å lete i nærmiljøet, sier advokat Atle Helljesen.

NEKTER ANGIVERI: - Jeg har ikke angitt noen klient. I faksen navngir jeg ingen. Hensikten med brevet var å få politiet til å lete i nærmiljøet, sier advokat Atle Helljesen.
Hele Norges coronakart