Tipsflom om millionærraner

Han truet en tidligere forsvarsminister, ble dømt for seks grove bankran og arvet millioner i fengslet. Nå er ransdømte Bjørn Kenneth Amundsen (36) på flukt fra politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter gårsdagens etterlysning, har politiet fått et titall tips.

- Det dreier seg om ulike observasjoner i østlandsområdet, men foreløpig peker de dessverre ikke i noen spesiell retning, sier politiinspektør Einar Aas i Asker og Bærum politidistrikt til NTB.

Politiet frykter at Amundsen allerede kan ha forlatt Norge.

- Det er alltid en fare for at han har reist ut av landet. Han er nå etterlyst i Norge og internasjonalt i Schengen-området, men vi frykter at han ved forlate landet har fått et forsprang, sier Aas.

14. februar 2002 ble Bjørn Kenneth Amundsen (36) dømt til fengsel i 11 år for seks bankran. Torsdag i forrige uke fikk serieraneren for første gang en kort permisjon fra soningen ved Ila fengsel. Han kom ikke tilbake.

Politiet gikk i går ut og etterlyste 36-åringen, og betegner ham som «ustabil og uberegnelig». Amundsen er 178 cm høy, slank, og har blondt hår.

Truet eksstatsråd

I mars 2000 var eksforsvarsminister Anders C. Sjaastad (H) kunde i Sparebanken NORs filial på Holtet i Oslo. Raneren, som var maskert med finlandshette, rettet en pistol mot Sjaastad, som ble frastjålet 500 kroner. Han truet til seg 123 000 kroner fra kassa etter å ha truet en kvinnelig bankansatt med å rette våpenet mot tinningen hennes.

Raneren hadde planlagt flukten, og kom seg unna i en stjålet bil. Ifølge dommen fra tingretten var bankranet hensynsløst, skremmende og brutalt. Amundsen ble i februar 2002 dømt for Holtet-ranet og seks andre væpnede ran, blant annet av samme filial i juli 1998. Under samtlige ran skal han ha ropt «where is the safe» og «open», samtidig som han truet ansatte med pistol.

Tar selvkritikk

Innsatte kan søke om permisjon når de har sonet en tredel av straffen. Det hadde 36-åringen gjort for ett år siden, men fikk sin første permisjon på torsdag.

-  Vi innstilte på at han skulle få permisjon, og Kriminalomsorgen Region Nord-Øst besluttet å innvilge ham det. Vi har åpenbart vurdert feil, sier direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel.

Arvet to millioner

Dommen ble rettskraftig årsskiftet 2002/2003. I varetektsperioden arvet Amundsen vel to millioner kroner.

-  Jeg har ikke noen oppfatning om at politiet har etterlyst ham med navn og bilde. Jeg vil neppe betegne ham som farlig for folk flest, sier advokat John Christian Elden, som representerte 36-åringen.

Amundsen satt 1100 dager i varetekt fra han ble pågrepet til tingretten behandlet saken. Dette ble lagt til grunn som formildende omstendighet i dommen fra Borgarting lagmannsrett, som behandlet anken. Flere av de bankansatte som ble ranet, har fått psykiske problemer.  Opplysninger om hvor Amundsen oppholder seg, kan gis Asker og Bærum politidistrikt: Telefon 67 57 60 00.

ETTERLYST: Bjørn Kenneth Amundsen (36).