Bjørnar Moxnes og Sylvi Listhaug

Tirade mot Listhaug: - Gallionsfigur

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sparer ikke på kruttet.

FRESER MOT LISTHAUG: Under Rødts landsmøte benyttet partileder Bjørnar Moxnes anledningen til å si hva han mener om den nye eldre- og folkehelseministeren. Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Rødt-leder Bjørnar Moxnes seiler i medvind for tida med meningsmålinger partiet hans knapt har sett konturene av tidligere.

Det var også en partileder i form som møtte pressen i dag forut for partiets landsmøte.

En kamplysten Moxnes levnet ingen tvil om hvilken politiker han helst vil møte i ringen.

- Duell når som helst

BOMPENGER: Carl I. Hagen ba om ordet på landsmøtet og fremmet et forslag om å betale ned all bompengegjeld i Norge og ta pengene rett fra oljefondet. Forslaget fikk stående applaus fra nesten hele landsmøtesalen. Men partileder og finansminister Siv Jensen ble sittende sammen med nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Jeg ser fram til å diskutere med Listhaug om det er riktig at innbyggernes skattepenger, bevilga til eldreomsorg, tas ut i milliardlønn til privat berikelse for noen milliardærer. Det mener vi er feil bruk av skattepenger, og jeg tar en duell når som helst, hvor som helst med Listhaug om profitt i velferden, sa Rødt-lederen.

Og han nøyde seg ikke med det.

- Nå blir hun jo først og fremst velferdsprofitørenes gallionsfigur som eldrestatsråd. Hun skal fyke rundt, som hun gjorde som eldrebyråd i Oslo, og lovprise alle mulige kommersielle som tar penger fra de eldre på sykehjemmene og i hjemmetjenesten, dundret Moxnes løs.

«Listhaugs politiske rulleblad»

GARDEMOEN: Sylvi Listhaug ankommer Frp's landsmøte få timer etter det ble kjent at hun igjen blir minister. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

Han fortalte også gladelig om hvordan hans parti sørget for at Listhaug måtte gå av forrige gang hun var statsråd i regjeringen.

- Mange satte nok pris på den handlekraften vi viste, at vi fremmet forslaget som førte til at hun gikk av. Hun har sin fanclub, men den var ikke flertallet i befolkninga eller på Stortinget. Vi sikret at flertallsviljen fikk gjennomslag i den saken der.

Deretter gjennomgikk Moxnes det han kaller «Listhaugs politiske rulleblad» fra tida hun var eldrebyråd i Oslo.

DISKUSJON: Sylvi Listhaug svarer på hva hun mener er vår tids største utfordring. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Hun ga medaljer og utmerkelser til Adecco på Ammerudlunden. Så kom Dagsrevyen på besøk og sjekka hvordan det var der, bak fasaden. Hva fant de? Jo, ansatte som måtte sove i bomberom i kjelleren, jobba 84 timers uker. Det var, mildt sagt, uverdige vilkår for dem som jobba der, sier Rødt-lederen og fortsetter:

- Jeg kan gjerne minne henne på hennes rulleblad som byråd i Oslo, jeg var jo gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre. Om når hun kjøpte ei steinrøys, ubebyggelig, nedi Spania, for å bygge sjukehjem for Oslos eldre. Det endte i et magaplask med 30 millioner kroner ut av vinduet. Så var det Adecco og, ikke minst, 300 nedlagte sjukehjemsplasser.

- Det er på en måte Listhaugs politiske rulleblad som ansvarlig for eldreomsorg i landets største kommune. Så får vi se hva hun får til som eldrestatsråd, avsluttet Moxnes.

På reise

Sylvi Listhaugs politiske rådgiver Maria Alseth opplyser om at eldrestatsråden ikke kan kommentere tiraden fra Moxnes i kveld, da hun er på en lenge planlagt reise.

En som, i motsetning til Bjørnar Moxnes, snakker varmt om Sylvi Listhaug og hennes evner er sjefen hennes, statsminister Erna Solberg (H).

- Sylvi blir en styrke for regeringen på de områdene hun skal jobbe med, eldreomsorg og folkehelse. Det er stor oppmerksomhet rundt henne, og det vil gi mye oppmerksomhet rundt fagfeltet som er viktig for hele regjeringen. Reformen «Leve hele livet» er en reform som skal bygges nedenfra. Derfor kan det være vanskelig å få oppmerksomhet om den, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.