Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tirade mot Listhaug

Frp-nestleder Sylvi Listhaugs sommerflørt med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ble av det korte slaget.

DÅRLIG RESPONS: Frp-nestleder Sylvi Listhaug hjemme på gården i Sjøholt på Sunnmøre. Hennes flørt med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet blir nå kontant avvist. 


Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DÅRLIG RESPONS: Frp-nestleder Sylvi Listhaug hjemme på gården i Sjøholt på Sunnmøre. Hennes flørt med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet blir nå kontant avvist. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg har stor sans for og samarbeider veldig godt med Trygve Slagsvold Vedum, sa Frp-nestleder Sylvi Listhaug til Dagbladet.

I et stort sommerintervju hjemme på gården i Sjøholt sa Listhaug at hun føler seg nærmere Senterpartiet politisk enn KrF og Venstre. De to sistnevnte satt Listhaug i regjering med fram til januar i år.

- Jeg forstår rett og slett ikke hva Senterpartiet gjør på venstresiden, fortsatte Listhaug og sa hun var sikker på at Senterpartiet og Frp blir enige om alt som har med distriktspolitikk å gjøre.

Men Listhaugs politiske sommerflørt med Senterpartiet blir ikke besvart fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han snakker nærmest uavbrutt i flere minutter når han får gjengitt Listhaugs uttalelser.

- Sylvi Listhaug var justisminister i den regjeringen som har sentralisert norsk politi mest. Hun var den første norske landbruksministeren siden konsesjonsloven ble innført i 1906, som foreslo å fjerne hele loven. Det er ingen siden 1906 som har klart å tenke den tanken. Det skulle være det samme om det var kinesere eller lokalbefolkningen som kjøpte opp norsk skog. Men Sylvi Listhaug sammen med Erna Solberg foreslo det, sier Vedum.

- Listhaug undervurderer

Men Sp-lederen trekker bare pusten, han er ikke ferdig:

- Som landbruksminister ønsket Listhaug å svekke tollvernet som sikrer næringsmiddelindustrien og landbruket. Hun kalte landbrukssystemet kommunistisk …

- … det gjorde hun vel en god stund før hun ble landbruksminister?

- Jo da. Men la meg fortsette: Sylvi Listhaug og hennes parti hadde lederen av kommunalkomiteen ved Helge André Njåstad da de tvangssammenslo Viken og Troms og Finnmark. Frp og Høyre har stått for en sentraliserende politikk, og avgiftene har blitt høyere, sier Vedum og kommer til en - midlertidig - punchline:

- Dette handler om politikkens innhold. Vi er bare grunnleggende uenige, sier Vedum.

Men Vedum er ikke ferdig. Han går over til å angripe Listhaug på et mer grunnleggende plan.

- Jeg tror Listhaug undervurderer hvor viktig distriktspolitikken er. For henne virker den som en parentes, en liten greie, men det handler om politi, hvor du skal ha sykehus, ambulanse, skoler og universiteter. Med Frp i regjering har de kuttet i skattegrep for distriktene. Pendlerfradraget har de kuttet. De kara som bor på brakke og drosjesjåfører har opplevd kutt. De har gjort det veldig mye verre for praktiske arbeidsfolk i Norge, sier Vedum.

- Er avstanden fra Senterpartiet til Frp større eller mindre enn avstanden til Rødt og MDG?

- Jeg graderer ikke sånt, jeg tar hver enkelt sak. Jeg har ikke noe behov for et sånt skjema. Jeg sier bare hva jeg mener, så får folk bestemme selv, sier Vedum.

Erna: - Fallitterklæring

Det er ikke bare Vedum som reagerer på Listhaugs uttalelser i Dagbladet. Statsminister Erna Solberg har hatt Frp-nestlederen som både landbruksminister, innvandringsminister, justisminister, folkehelseminister og olje- og energiminister.

- Jeg har priset meg lykkelig hver eneste dag for at vi ikke sitter i regjering lenger. Det tror jeg landet også skal gjøre. Jeg tror aldri vi ville fått gjort disse krisepakkene så mye bedre, hvis vi hadde sittet i regjering. Aldri i livet, sa Sylvi Listhaug.

Statsministeren innrømmer at hun gjerne skulle hatt med seg Frp i regjering gjennom krisevåren. Men som kjent forlot Frp-leder Siv Jensen og partiet Solbergs store prosjekt frivillig i vinter.

- Jeg savner veldig mange flinke statsråder i regjeringen som vi kunne samarbeidet godt med i denne krisetida. Frp ville uansett hatt innflytelse på disse pakkene hvis de hadde sittet i regjering. Det er en fallitterklæring når de sier at vi ikke ville fått til gode pakker i regjering hvis man hadde sittet med makt. De hadde tross alt finansministeren, sier Solberg.

- En fallitterklæring?

- Jeg tror Siv Jensen ville funnet gode løsninger for både landet og Frp som finansminister, svarer statsministeren.

Hvilken regjering kan landet få med et borgerlig flertall i 2021? Erna Solbergs svar er at hun vil prøve å samle Høyre, Frp, KrF og Venstre - igjen. Aldri i livet, sier Sylvi Listhaug, mens flere Venstre-profiler er enig i at det er et prosjekt man har prøvd for siste gang.

- Disse fire partiene som du går til valg på neste år krangler så busta fyker om dagen. Er det et realistisk alternativ?

- Jeg syns ikke de krangler så busta fyker. Jeg syns de har kranglet mer før, sier statsministeren med ernask ro.

Grande: - Enig med Sylvi …

Sylvi Listhaugs drøm er at Senterpartiet skifter side og blir med på laget til Høyre og Frp - med KrF og Venstre på sidelinjen. Venstre-leder Trine Skei Grande ser Listhaugs poeng.

- Jeg er enig med Sylvi Listhaug i en ting: Frp og Sp har nærmet seg hverandre. Det så vi under forhandlingene om oljepakken hvor de to partiene kappet om å gi oljebransjen gunstigst mulige vilkår. Men vi i Venstre er som sagt fornøyd med at det også ble en grønn pakke for omstilling, arbeidsplasser og klimakutt, sier Grande, som har følgende kommentar til Listhaugs krav om færre kvoteflyktninger og bistandskutt i neste års statsbudsjett:

- Sylvi bommer fullstendig. Bedriftene og næringslivet blør og det er arbeidsledighet. Vi har fremdeles en stor jobb med å håndtere coronautbruddet og den lammende effekten den har på næringslivet. Samtidig er Sylvi mest opptatt av innvandring og bistand i en tid hvor det knapt kommer en asylsøker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!