FARVEL:  Familien valgte dette bildet av Tiril til begravelsen i dag. FOTO: PRIVAT/BENJAMIN A. WARD/DAGBLADET.
FARVEL: Familien valgte dette bildet av Tiril til begravelsen i dag. FOTO: PRIVAT/BENJAMIN A. WARD/DAGBLADET.Vis mer

- Tiril (11) var ei glad, snill, aktiv og sosial jente. Hun hadde mye omsorg i seg

Tiril Alette Huser Bølge hadde det godt helt fram til den fatale hesteulykken. I dag tok fullsatt kirke farvel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØRUM (Dagbladet): Den yngste av de to jentene som ble drept i hesteulykka på Bjørkelangen blir i dag stedt til hvile.

Venner, familie og bekjente har møtt opp i en fullsatt Blaker kirke i Sørum for å ta et siste farvel med 11 år gamle Tiril Alette Huser Bølge, som døde i ulykka sammen med venninna Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13).

Det er mange barn blant de frammøte, og kirkerommet er fyllt opp med lys

Etter begravelsen blir den unge jentas kiste ført til jordfestelse i hjemlige Auli kirke, som var for liten til selve seremonien.

- Mye omsorg i seg Tiril ble født den 11. september 2002. Hun vokste opp medmor  Ann Kristin, far Thor-Åge og lillebroren Anders.

- Hun var en glad og snill, aktiv og sosial jente. Tiril hadde mye omsorg i seg. Hun tok seg alltid av lillebroren sin og var glad i ham. Storesøster beskyttet ham alltid. Aldri trengte han å måtte ta bussen alene, sa sogneprest Fredrik Larsen-Mehren i kirka.

 SAL:  Tirils ridesal og hjelm lå ved kisten i Blaker kirke. FOTO: BENJAMIN A. WARD/DAGBLADET.
SAL: Tirils ridesal og hjelm lå ved kisten i Blaker kirke. FOTO: BENJAMIN A. WARD/DAGBLADET. Vis mer

Videre fortalte presten om hvordan 11-åringen ofte besøkte bestefaren sin, som bodde like ved henne.

- Her var Tiril ofte og hadde det godt. Her overnattet hun hos bestemor og bestefar og seinere reservebestemor Anita.

Tiril trivdes også så godt hos farfar og farmor, sa presten videre.

- Og hun var knyttet til søskenbarna sine Emilie, Ronja, Karoline, Sander og Evelina. Sammen med Karoline ble det mange jenteovernattinger hos farmor.

- En engel Videre fortalte presten om hvordan Tiril likte å dra på ferier med familien - både innlands og utenlands.

- Det var stort for Tiril å komme til Astrid Lindgrends värd og til Dyreparken.  Hvert år kom de på farmors hytte i Nord-Møre. Tiril elsket å fiske. Og alle fire gikk de på toppturer hvert år. De gikk fra varde til varde og skrev navnene i turbrev, sa sogneprest Fredrik Larsen-Mehren og fortsatte:

«HVIL I FRED»: Sara (13) og Tiril (11) døde mens de gjorde det de likte best: trente med hest og vogn. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
«HVIL I FRED»: Sara (13) og Tiril (11) døde mens de gjorde det de likte best: trente med hest og vogn. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Tiril var en engel og hun er en engel.

Hest var den største interessen til Tiril. Allerede da hun var fire år gikk hun på Knøttekurs på Hvam og begynte å ri. Hun ble en av stalljentene på Berg gård og seinere på Solås.

Lest 74 bøker i fjor Det var på en rideleir at hun møtte venninnen Sara, som også døde i den tragiske ulykken

- Hun fikk gode venner med de samme interessene som hun selv. 

Tiril elsket også å lese. I fjor leste hun 74 bøker, fortalte sognepresten.

Hun og broren var også tilknyttet Framtun og Auli skolekorps. Her spilte Tiril klarinett i alle år.

Fikk lett venner - Tiril var utrolig aktiv. Korpset, ridningen og arbeidet med hest tok veldig mange kvelder hver uke, men det var det hun trivdes med og hun klaget aldri, sa sogneprest Fredrik Larsen-Mehren.

 BLAKER KIRKE:  Tirils blir gravlagt i hjemlige Auli kirke, men begravelsesseremoni ble holdt her i Blaker kirke, som rommer flere gjester - om lag 300. FOTO: BENJAMIN A. WARD/DAGBLADET.
BLAKER KIRKE: Tirils blir gravlagt i hjemlige Auli kirke, men begravelsesseremoni ble holdt her i Blaker kirke, som rommer flere gjester - om lag 300. FOTO: BENJAMIN A. WARD/DAGBLADET. Vis mer

Tiril fikk lett venner. Hun hadde omsorg for alle rundt seg. Hun tok kontakt også med de som ingen andre lekte med.  Tiril var en som tok vare på de andre, fortsatte han, og fortalte om hvordan Tiril tilpasset seg de hun var sammen med og ble god og nær venn med de andre stalljentene, selv om de var eldre og gikk på ungdomsskolen.  

- Hadde det godt - Hun og Sara skulle overnatte sammen den helgen. De hadde det godt sammen og gøy sammen helt til det siste. Det hadde de helt til det fatale skjedde, sa presten.

Tiril var flink til å ta seg av andre mens hun levde, og det fikk hun også gjøre nå når hun døde. Tiril fikk lov til å vise andre omsorg selv etter sin egen død. Hun ga liv til andre barn som hadde det vanskelig ved at organene hennes ble gitt videre til de som trengte det, ifølge sogneprest Fredrik Larsen-Mehrens ord.

Hilsen fra bestefar I en egen hilsen fra bestefaren  ble det i kirka fortalt at Tirill kom med navneforslag til alle nyfødte kalver på gården.

- Hun var solstrålen som hadde en veldig god og klar oversikt over hva som skjedde på Huser. Hun fulgte med om Bestefar og Anita og alle dyra hadde det bra. Katten Rusken manglet aldri mat, varme og kos når Tiril passet på og ansvar det tok hun, het det i hilsenen fra bestefaren.

GRAVLAGT Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) ble begravet fra Bjørkelangen kirke tirsdag denne uka. Foto: Privat / NTB Scanpix
GRAVLAGT Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) ble begravet fra Bjørkelangen kirke tirsdag denne uka. Foto: Privat / NTB Scanpix Vis mer
DEN SISTE TUREN: Her følges Sara (13) til graven av familie og venner tirsdag denne uka. Foto: Nina Hansen
DEN SISTE TUREN: Her følges Sara (13) til graven av familie og venner tirsdag denne uka. Foto: Nina Hansen Vis mer