COMMANDER IN CHIEF: En av disse skal få den amerikanske skuta på rett kjøl over de neste fire årene. Foto: DAVID GOLDMAN/AP
COMMANDER IN CHIEF: En av disse skal få den amerikanske skuta på rett kjøl over de neste fire årene. Foto: DAVID GOLDMAN/APVis mer

Tirsdag blir en av disse verdens mektigste mann

Dette er visjonene deres for USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Valgkampen i USA er inne i sine siste dager. Nå kjemper kandidatene for å velgerne sine til valgurnene slik at de kan vippe stemmen i sin favør.

På CNN i dag skriver både president Obama, og republikanernes presidentkandidat Romney, sin visjon for fremtiden til USA.

Fokus på fellesskap - De siste dagene har vi alle vært fokusert på en av de verste stormene i vår levetid. Vi sørger over dem som har gått bort og vi lover å stå sammen med dem. Liv har blitt snudd på hodet og det tar tid for å bygge seg opp igjen.

- For når tidene er tøffe, er Amerika på sitt beste. De små forskjellene som normalt opptar oss, smelter fort bort. Det er ikke demokrater og republikanere under denne stormen, bare amerikanere. Det er slik vi kommer gjennom de hardeste stundene: Sammen.

Slik begynner Obama sin kronikk på CNN sine sider.

Det er felleskapet som er den røde tråden i det Obama skriver. Han vil ta litt mer fra de rike, gi litt mer til de som trenger det, og la middelklassen blomstre.

- Vi kan ikke lykkes når noen få på toppen klarer seg bra, mens resten sliter - vi gjør det bedre når alle får en rettferdig sjanse, gjør sin del, og når alle følger de samme spillereglene, skriver han blant annet.

Han trekker frem presidentskapet til den forrige demokraten som satt i hans stol, Bill Clinton. Clinton fikk de rike til å betale mer skatt, slik at det statlige underskuddet kunne reduseres og det kunne investeres mer i utdanning, jobb, forskning og utvikling.

Fokus på frihet Romney har fra demokratenes leir blitt kritisert for å være en kapitalist, og ikke en mann av folket. Kanskje det er derfor han begynner med en folkelig inngang på sin kronikk. Han skriver om hvordan han begynte valgkampen på gården til ekteparet Scamman i New Hampshire. Om et land av muligheter og frihet, som er bygd stein for stein av millioner av hardtarbeidende amerikanere.

- Jeg sa den gangen, jeg tror på Amerika.

- Amerika er et sted hvor frihet står sentralt. Hvor vi kan diskutere forskjeller uten frykt for konsekvenser utover kritikk, hvor vi kan tro på hvilken som helst tro eller religion vi velger, hvor vi kan følge våre drømmer, store som små, Det er et sted som ikke bare er glad i frihet, men som også er villig til å slåss for å beskytte den. Dette er kvalitetene som definerer oss.

Handler om penger Romney sier at som president vil han få slutt på massive låneopptak, og han vil kutte i utgiftene. Han kritiserer Obama-administrasjonen for å ha tatt opp mer gjeld enn alle de tidligere administrasjonene til sammen.

Obama skriver det samme: Utgiftene må kuttes. Forskjellen er at han vil be de rike om å bidra i større grad. Obama kritiserer Romney for å ville gi 5000 milliarder i skattelettelser, som i hovedsak tilfaller de rikeste, og dessuten 2000 milliarder til et forsvar som ikke har bedt om det.

Presidenten vil beholde et sterkt forsvar, men vil bruke besparelsene fra de avsluttede krigene til å redusere underskuddet og å bygge landet. Romney på sin side kritiserer kuttene i forsvarsbudsjettet, og sier at med han som president vil forsvaret styrkes.

- Løpsk innenlands forbruk har ført til at presidenten har foreslått å redusere forsvarsutgiftene med hundrevis av milliarder, kutt som hans egen forsvarsminister har sagt vil være ødeleggende for nasjonens sikkerhet, skriver Romney.

Skaper jobber Romney sier han vil skape 12 millioner jobber de neste årene, mens Obama viser til at grepene Clinton-administrasjonen i sin tid skapte 23 millioner nye jobber.

Obama sier at det skapes nye jobber gjennom utdanning. Det skal rekrutteres 100 000 nye realfagslærere, slik at jobbene ikke ender opp i Kina. Og to millioner skal trenes opp til jobber som industrien trenger nå.

Dessuten kan han juble for 170 000 nye jobber i oktober.

Romney snakker like varmt om utdanning og jobber som Obama, men kaller det nåværende utdanningssystemet som en labyrint av statlige programmer. Romney vil kaste ballen tilbake til statene, og la dem få ansvaret.

Romney trekker også fram de små bedriftene, som han kaller «the great engine of job creation». Han skriver at han vil endre skattereglene og reguleringene som, ifølge ham, har kvalt den økonomiske veksten.

Avslutter med forandring Både Romney og Obama avslutter med å snakke om forandring, men de gjør det på ulike måter.

 Obama trekker frem vanlige folk. De som jobber i serviceyrker, som lærere, de som eier små bedrifter.

- Når disse gjør det bra, gjør USA det bra, skriver han, det er forandringen vi trenger nå. Det er på tide å avslutte det vi startet.

Romney på sin side trekker USAs historie, og alt de har oppnådd. Han mener at de grepene han vil ta som president vil få USA på rett kurs.

- Vi har bekjempet tyranner, vi har løftet hundrevis av millioner ut av fattigdom (...). Vi har skapt et land med frihet og rikdom. Problemene vi må overvinne nå er større enn vi er, vi kan overkomme dem. Jeg tilbyr reell forandring, og reelle valg.

På tirsdag vil det vise seg hvem velgerne tror mest på.