IS-kvinnen:

Tirsdag faller dommen

Påtalemyndigheten mener kvinnen som er tiltalt for å ha deltatt i IS må dømmes til fire års fengsel. Forsvarerne mener hun må frifinnes. Tirsdag faller dommen.

AVGJØRES: Tirsdag 4. mai møter IS-kvinnen i Oslo Tingrett for å motta sin dom. Den norske kvinnen er tiltalt for å ha vært en del av terrororganisasjonen IS. Hun var blant annet gift med den beryktede fremmedkrigeren Bastian Vasquez. Video: NTB / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hun reiste helt frivillig til Syria, og dette valget har etter påtalemyndighetens syn svært mye å si for straffansvaret, sa statsadvokat Geir Evanger i sin sluttprosedyre 23. mars.

Da ba han Oslo tingrett om dømme den IS-tiltalte kvinnen til fire års fengsel.

- Vi har konkludert med at hun er et offer for menneskehandel og at det må lede til frifinnelse av henne, sa den tiltalte kvinnens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, i sin sluttprosedyre dagen etter.

Det er disse påstandene som nå stilles opp mot hverandre når Oslo tingrett klokka 15.15 tirsdag ettermiddag kommer med dom i saken mot kvinnen i 30-åra, som er tiltalt for å ha deltatt i en terrororganisasjon.

Gift med norsk fremmedkriger

Kvinnen reiste i februar 2013 til Syria for å slutte seg til sin ektemann Bastian Vasquez, som da var fremmedkriger for den al-Qaida-tilknyttede grupperingen Nusrafronten og seinere IS.

Vasquez døde mens han lagde bomber i 2015, og kvinnen var seinere gift med to andre IS-tilknyttede menn.

Kvinnen sa selv under den fire uker lange rettssaken i mars at livet i Syria ikke ble som hun hadde forestilt seg, og at hun ønsket seg hjem allerede etter tre måneder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer