IS-kvinnen:

Tirsdag faller dommen

Påtalemyndigheten mener kvinnen som er tiltalt for å ha deltatt i IS må dømmes til fire års fengsel. Forsvarerne mener hun må frifinnes. Tirsdag faller dommen.

AVGJØRES: Tirsdag 4. mai møter IS-kvinnen i Oslo Tingrett for å motta sin dom. Den norske kvinnen er tiltalt for å ha vært en del av terrororganisasjonen IS. Hun var blant annet gift med den beryktede fremmedkrigeren Bastian Vasquez. Video: NTB / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hun reiste helt frivillig til Syria, og dette valget har etter påtalemyndighetens syn svært mye å si for straffansvaret, sa statsadvokat Geir Evanger i sin sluttprosedyre 23. mars.

Da ba han Oslo tingrett om dømme den IS-tiltalte kvinnen til fire års fengsel.

- Vi har konkludert med at hun er et offer for menneskehandel og at det må lede til frifinnelse av henne, sa den tiltalte kvinnens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, i sin sluttprosedyre dagen etter.

Det er disse påstandene som nå stilles opp mot hverandre når Oslo tingrett klokka 15.15 tirsdag ettermiddag kommer med dom i saken mot kvinnen i 30-åra, som er tiltalt for å ha deltatt i en terrororganisasjon.

Gift med norsk fremmedkriger

Kvinnen reiste i februar 2013 til Syria for å slutte seg til sin ektemann Bastian Vasquez, som da var fremmedkriger for den al-Qaida-tilknyttede grupperingen Nusrafronten og seinere IS.

Vasquez døde mens han lagde bomber i 2015, og kvinnen var seinere gift med to andre IS-tilknyttede menn.

Kvinnen sa selv under den fire uker lange rettssaken i mars at livet i Syria ikke ble som hun hadde forestilt seg, og at hun ønsket seg hjem allerede etter tre måneder.

Hun mener at hun likevel ikke hadde noen reell mulighet til å komme seg ut før hun ble hentet ut av IS-kontrollert område i mars 2019 av kurdiske styrker og brakt til Al Hol-leiren.

Påtalemyndigheten mener hele perioden hun oppholdt seg i IS-området må regnes som straffbar terrordeltakelse.

Dommen mot kvinnen kan skape en presedens for seinere rettssaker som kan komme mot andre norske IS-kvinner, dersom de returnerer til Norge. Ifølge Aftenposten var det til sammen fire norske kvinner og fire norske barn i leirene Al-Hol og Roj i Nord-Syria i desember i fjor.

Tiltalt for å være kone

Aktor, statsadvokat Geir Evanger mener at kvinnen visste hva hun dro til da hun sluttet seg til Bastian Vasquez.

- Hun visste at Vasquez var med i Jabhat al-Nusra og at det var en ekstrem militær gruppering. Hun visste også at Vasquez var en militant kriger og at han deltok i terror, sa Evanger under rettssaken.

I Syria var kvinnen for det meste innendørs og passet huset og tok vare på de to barna, som hun fødte i de IS-kontrollerte områdene. Evanger mener det gjør saken spesiell.

- Dette er den første saken hvor noen, satt litt på spissen, er tiltalt for å være kone og mor, sa statsadvokaten.

HENTES HJEM: En 29 år gammel norskpakistansk kvinne og de to barna hennes, er i ferd med å bli hjulpet tilbake til Norge av norske myndigheter. Foto: NRK, NTB Scanpix, Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Ble tvunget til å bli

Forsvarerne mener på sin side at kvinnens situasjon oppfyller sentrale kriterier for at noen juridisk skal kunne kalles offer for menneskehandel, nemlig at hun har vært i en sårbar situasjon, at hun ble utnyttet og at hun ble satt til tvangsarbeid gjennom å stelle i huset.

- Hun ville hjem, men ble tvunget til å bli. Det er kjernen i vårt forsvar av henne, sa forsvarer Nils Christian Nordhus under rettssaken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer