Tirsdag: «Opptil 4 mnd. behandlingstid». I går fikk nigerianerne visum

Natur og Ungdom jubler over lynrask snuoperasjon fra UDI.

LYKKELIG: Edith Adesuwa Uwage-Ero (i midten, med gul T-skjorte) er en av de fire som først fikk visum-nei for å delta på Natur og Ungdoms sommerleir mot oljeboring i Lofoten. Nå har hun fått ja. Foto: Privat
LYKKELIG: Edith Adesuwa Uwage-Ero (i midten, med gul T-skjorte) er en av de fire som først fikk visum-nei for å delta på Natur og Ungdoms sommerleir mot oljeboring i Lofoten. Nå har hun fått ja. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag - i siste liten - fikk Natur og Ungdoms sentralstyremedlem Ina Bjørnrå beskjeden hun har håpet på.

Ikke fra UDI, som har taushetsplikt, men direkte fra de fire nigerianske naturvernerne som først fikk visum-nei for å delta på Natur og Ungdoms internasjonale sommerleir mot oljeboring i Lofoten.

- Det er en utrolig lettelse, sier Bjørnrå til Dagbladet.

?«Utvandringspotensial»
Da Dagbladet omtalte saken den 6. juli, hadde de fire fått et blankt og tydelig nei - selv om billettene var finansiert av Utenriksdepartementet.

«Nigeria er et land med forholdsvis stort utvandringspotensial», forklarte avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt.

Bare én av fem inviterte nigerianere hadde da fått innvilget visum, trolig fordi han er 33 år gammel og gift, og UDI derfor regner med at han vil vende hjem.

Siden da har Natur og Ungdom ventet på utfallet av klagesaken for de fire andre.

I det blå Særlig den siste uka har vært nervepirrende.

- Da vi ringte UDI på tirsdag, fikk vi beskjed om at det kan ta opptil fire måneder å behandle slike klagesaker, forteller Ina Bjørnrå.

Så sent som i går, tre dager før flyet tar av, var alt i det blå. Så viste det seg at UDI hadde kastet seg rundt.

- Jeg snakket med UDI på telefonen i går, og da fikk jeg vite at de har behandlet søknaden. Men jeg fikk ikke vite resultatet, forteller Bjørnrå.

- Utrolig glade
Det fikk hun først vite i dag, fra nigerianerne selv.

- De er utrolig glade. Hvis de hadde fått vite det senere, hadde det vært for sent. De reiser på lørdag, sier hun til Dagbladet.

De fem nigerianerne som nå får komme til Norge, tilhører den nigerianske organisasjonen ERA (Environmental Rights Action), som har samarbeidet med Natur og Ungdom i en årrekke.

De skal delta i en internasjonal sommerleir mot oljeboring mellom 29. juli og 4.august, sammen med omtrent 400 deltagere fra 25 ulike land.

Ringer ikke UDI
Ina Bjørnrå tror Natur og Ungdoms langvarige samarbeid med ERA, og at det i klagesaken ble tydeligere at ERA er en seriøs organisasjon, kan være grunnen til UDIs snuoperasjon.

Selv om hun er kjempefornøyd med resultatet og takknemlig for UDIs lynraske saksbehandling, tror hun ikke at hun vil ringe for å takke.

- De er såpass opptatte med å behandle saker at jeg tror de er glade hvis jeg ikke ringer dem, sier hun til Dagbladet.

I SISTE LITEN: - De er utrolig glade. Hvis de hadde fått vite det senere, hadde det vært for sent. De reiser på lørdag, sier Ina Bjørnrå i Natur og Ungdom til Dagbladet.
I SISTE LITEN: - De er utrolig glade. Hvis de hadde fått vite det senere, hadde det vært for sent. De reiser på lørdag, sier Ina Bjørnrå i Natur og Ungdom til Dagbladet. Vis mer