Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Paul Manafort:

Tirsdag starter rettssaken mot Trumps tidligere valgkampsjef

Utfallet kan bety mye for Robert Muellers Russland-etterforskning.

RETTSAK: Tirsdag starter den første av to rettsaker mot Paul Manafort. Han står tiltalt for omfattende økonomisk kriminalitet, men nekter straffskyld på alle punkter. Yuri Gripas / Reuters / NTB Scanpix
RETTSAK: Tirsdag starter den første av to rettsaker mot Paul Manafort. Han står tiltalt for omfattende økonomisk kriminalitet, men nekter straffskyld på alle punkter. Yuri Gripas / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag starter den første rettssaken mot Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort. Han er står tiltalt for omfattende økonomisk kriminalitet.

I over ett år har spesialetterforsker Robert Mueller jobbet med å finne ut av hvorvidt Russland blandet seg inn i valget i 2016.

Foreløpig er tiltalen mot Manafort et av etterforskningens største gjennombrudd, men aktoratet har lovet at vitner fra amerikanske myndigheter ikke vil nevne ett ord om Russland, ifølge New York Times.

Likevel vil det figurere som en rosa, russisk elefant. For om Manafort velger å gi detaljer om Russlands rolle under valget, kan det gi vann til Mueller-mølla.

Dermed er det ikke bare for Manafort at mye står på spill, for om Mueller mislykkes i å få ham dømt, vil det gi Trump ytterligere grunn til å kritisere etterforskningen som han gjerne omtaler som «en heksejakt».

Tiltalen

Den tidligere valgkamplederen, som har sittet i husarrest, er tiltalt for en rekke forhold, blant annet forsøk på å hindre spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning. Rettssaken som skal ta for seg nettopp det tiltalepunktet starter i september.

Han er også tiltalt for hvitvasking, skatteunndragelse og banksvindel. Blant annet skal han ha mottatt store beløp fra Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj og skjult dette for myndighetene.

Staben til spesialetterforsker Mueller anklager også Manafort for gjentatte ganger å ha forsøkt å påvirke sentrale vitner.

- Å se hva som skjer med Paul Manafort - som er en virkelig fin fyr - er som å se Al Capone. Det er bare trist, sa Trump nylig i et intervju med Fox News.

Nekter straffskyld

Manafort har imidlertid ikke gitt noen indikasjoner på at han ønsker å hjelpe myndighetene i Russland-etterforskningen, eller i det hele tatt har informasjonen til å gjøre det. Venner av ham tror han er uskyldig, og vil bli frikjent, ifølge The New York Times.

Manafort nekter straffskyld på alle tiltalepunktene mot ham.