Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tirsdag vil flytrafikken stå bom stille i en time

Parat til aksjon mot regjeringens Nav-reform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Parat advarer nå om at flyene på landets største flyplasser vil stå bom stille på tirsdag.

I en hel time.

De går til aksjon på grunn av arbeidsminister Robert Erikssons Nav-reform, der regjeringen foreslår økt adgang til midlertidige ansettelser.

- Dette Lovforslaget vil få dramatiske følger for norsk arbeidsliv. Politikerne må nå innse det, sier Parats nestleder Vegard Einan til Dagbladet.
 
Midlertidig ansettelse I dag ble det klart at regjeringen går inn for det omdiskuterte forslaget med midlertidig ansettelser.

Regjeringen foreslår generell adgang til midlertidig ansettelse i inntil tolv måneder. Fly med Parats medlemmer stanser flytrafikken fra Bodø, Tromsø, Værnes, Flesland og Gardermoen fra klokka 13 til 14 tirsdag.

- Vi i parat har sett utviklingen innenfor luftfart de siste årene. Våre medlemmer og tillitsvalgte har sett konsekvensene av økt bruk av innleid personell. Vi kunne aldri sett for oss at norske politikere skulle innføre dette regelverket, sier Einan.

Han mener midlertidige ansatte ikke tør å melde fra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen.

- De melder ikke fra i frykt for å risikere å ikke få fast jobb. Kvinner er livredde for å bli gravide, av den samme årsaken. Det høres ikke ut som om det er det arbeidslivet nordmenn og norske politikere burde ønske seg, sier nestlederen i Parat.  

- Ville ikke høre på oss Einan forteller at de reagerer så sterkt som de gjør, for å sørge for at de nå blir hørt.

- Vi har ikke så mange andre måter å reagere mot regjeringen på. De har ikke villet møte oss til debatt. Arbeidsministeren har fått utallige åpne invitasjoner til å møte oss, men det har hele veien vært en fraværende vilje til å møte kritikere av forslaget.

- Streiken i seg selv er bare et signal på hva vi ønsker å varsle fra om. Det viktigste for oss er å vekke politikerne. Få de folkevalgte, uavhengige av parti, til å få opp øynene. Vi tror fornuften vil seire og at stortinget vil si nei til forslaget, sier Einan til Dagbladet.

MÅTTE REAGERE:Nestleder i YS-forbundet Parat, Vegard Einan,  forteller at Parat føler de måtte gå drastisk til verks for å bli hørt av regjeringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
MÅTTE REAGERE:Nestleder i YS-forbundet Parat, Vegard Einan, forteller at Parat føler de måtte gå drastisk til verks for å bli hørt av regjeringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Økokrim, Kripos, Arbeidstilsynet og NAV selv har tidligere advart mot mer midlertidighet i arbeidslivet. LO, YS og Norsk Sykepleierforbund protesterer nå.

- Uten fast jobb blir det vanskelig for mange unge å få boliglån. De vil måtte tenke seg om to ganger før de etablerer seg og stifter familie. Og de vil nøle med å si ifra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Derfor må det fortsatt være slik at arbeidsgiver ansetter fast når arbeidet er av fast karakter, sier YS-leder Jorunn Berland til NTB.

Begrensninger Men forslaget er med begrensninger. Regjeringen vil ha en karantene på 12 måneder, slik at hvis en bedrift ikke ansetter en person som har gått i midlertidig ansettelse, så har de karantene på å ansette nye midlertidig ansatte til å utføre de samme arbeidsoppgavene.

Eriksson sier karantenen er laget for å unngå at arbeidsgiver etter midlertidig ansettelse bare omdefinerer kontrakten, også kommer det en ny runde med midlertidig ansettelse.

Regjeringen foreslår også kvote for hvor mange som kan ansettes midlertidig. Arbeidstakere ansatt på det generelle grunnlaget ikke kan omfatte mer enn 15 prosent av arbeidstakerne i virksomheten.

Det foreslås også at det ikke skal være adgang til individuelle avtaler om gjennomsnittsberegning av arbeidstida for personer som er midlertidig ansatt på generelt grunnlag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling