Varsler endringer:

TISK sterkt belastet

Norges fjerde smittebølge medfører press på smittesporingssystemene i særlig utsatte kommuner. Helsebyråd Robert Steen i Oslo etterlyser nye TISK-vurderinger.

FAGDIREKTØR: Frode Forland ved Folkehelseinstituttet om smittesituasjonen i Norge. Video: Jonas G. S. Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Onsdag ble det registrert 1294 nye smittetilfeller i Norge. Som følge av dette har assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad fastslått at Norge er inne i sin fjerde smittebølge.

Nå er også systemet for testing, isolasjon, smittesporing og karantene (TISK) under press.

- TISK-apparatet er sterkt belastet i kommunene nå på grunn av mye smitte i yngre aldersgrupper. Derfor jobber vi med anbefalte tiltak til kommunene for å forenkle testingen og sporingen av smitteførende personer som skal i isolasjon.

Regjeringen og helsemyndighetene har allerede tatt ett grep for å dempe belastningen på TISK-systemet: Smittekarantene kan erstattes med testing for personer under 18 år.

Klar beskjed

På nåværende tidspunkt er 52 pasienter innlagt med covid-19 i norske sykehus, mens det på det verste har over 300 pasienter vært innlagt. For å unngå en betydelig økning i antall innlagte pasienter kommer Nakstad med en forsterket oppfordring til befolkningen.

- Vi ønsker å forsterke budskapet til befolkningen om at de nasjonale rådene fortsatt gjelder: Hold minst en meter avstand til andre i det offentlige rom, også hvis du er vaksinert. Hold deg hjemme ved sykdom, og bestill en test. Begrens sosial kontakt der det ikke er mulig å holde avstand eller mange er til stede.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer