Varsler endringer:

TISK sterkt belastet

Norges fjerde smittebølge medfører press på smittesporingssystemene i særlig utsatte kommuner. Helsebyråd Robert Steen i Oslo etterlyser nye TISK-vurderinger.

FAGDIREKTØR: Frode Forland ved Folkehelseinstituttet om smittesituasjonen i Norge. Video: Jonas G. S. Andersen Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 67.16% Første dose: 76.82%

Onsdag ble det registrert 1294 nye smittetilfeller i Norge. Som følge av dette har assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad fastslått at Norge er inne i sin fjerde smittebølge.

Nå er også systemet for testing, isolasjon, smittesporing og karantene (TISK) under press.

- TISK-apparatet er sterkt belastet i kommunene nå på grunn av mye smitte i yngre aldersgrupper. Derfor jobber vi med anbefalte tiltak til kommunene for å forenkle testingen og sporingen av smitteførende personer som skal i isolasjon.

Regjeringen og helsemyndighetene har allerede tatt ett grep for å dempe belastningen på TISK-systemet: Smittekarantene kan erstattes med testing for personer under 18 år.

ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Klar beskjed

På nåværende tidspunkt er 52 pasienter innlagt med covid-19 i norske sykehus, mens det på det verste har over 300 pasienter vært innlagt. For å unngå en betydelig økning i antall innlagte pasienter kommer Nakstad med en forsterket oppfordring til befolkningen.

- Vi ønsker å forsterke budskapet til befolkningen om at de nasjonale rådene fortsatt gjelder: Hold minst en meter avstand til andre i det offentlige rom, også hvis du er vaksinert. Hold deg hjemme ved sykdom, og bestill en test. Begrens sosial kontakt der det ikke er mulig å holde avstand eller mange er til stede.

Onsdag hadde 88 prosent av den voksne befolkningen fått minst én vaksinedose, mens 61 prosent var fullvaksinert. Folkehelseinstituttet anslår at alle voksne i Norge vil få tilbud om andre dose i løpet av neste uke.

SMITTEVERNDIREKTØR: Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet om vaksinesituasjonen i Norge. Video: Jonas G.S. Andersen Vis mer

Strever med utbrudd

Fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet de ser at noen kommuner strever med å slå ned utbrudd som følge av den nye TISK-strategien hvor man erstatter smittekarantene med testing.

- Akkurat i denne fasen har det vært krevende å håndtere for kommunene. Nå jobber vi sammen med Helsedirektoratet for å finne gode råd til kommunene om hvordan de kan få kontroll på denne situasjonen, sier Forland til Dagbladet og fortsetter:

- Primært ønsker vi at så få som mulig skal få covid-19, men samtidig må vi ta hensyn til at det ikke er så mange barn og unge som blir alvorlig syke.

FAGDIREKTØR: Frode Forland ved Folkehelseinstituttet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
FAGDIREKTØR: Frode Forland ved Folkehelseinstituttet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Avlaste TISK

- Hvordan er presset på TISK-systemet i kommunene?

- I de aller fleste kommunene er det helt uproblematisk med dagens TISK-strategi. I noen kommuner som har flere utbrudd i en rekke skoler, så er det et stort press. Vi har vært i kontakt med Fredrikstad, Bergen, Ålesund, Stavanger og flere andre kommuner som opplever at smittesporingskapasiteten er vanskelig å håndtere samtidig som man skal teste såpass mange personer.

- Hvilke grep kan man ta for å avlaste TISK-systemene i kommunene?

- Vi må hele tida se på hva som er viktigst å gjennomføre dersom man har personellutfordringer. Kommunene har blitt oppfordret til å støtte sine nabokommuner, og eventuelt prioritere vaksinasjon og karantene framfor smittesporing dersom situasjonen er utfordrende.

Høygir i Oslo

Helsebyråd Robert Steen forteller til Dagbladet at han nå har blitt svært opptatt av smittetallene i Oslo igjen. Særlig på grunn av TISK-systemet i hovedstaden.

- Apparatet går på høygir nå. Høye tall medfører mye smittesporing- og testarbeid, sier Steen til Dagbladet og opplyser at nesten 7000 personer testet seg for covid-19 i Oslo tirsdag.

Det har igjen oppstått køer ved teststasjonene, ifølge Steen, som oppfordrer folk til å forhåndsbestille time. Helsebyråden opplyser også at mange har veldig mange nærkontakter.

- TISK-strategien ble utformet da vi hadde et annet regime og en annen virkelighetsoppfatning. Da skulle smitten slås ned, og derfor stengte vi samfunnet. Men nå har vi en ny situasjon hvor vi skal ha et mer åpent samfunn. Vi skal bremse smitten, men ikke slå den ned. Da virker ikke TISK som før, og jeg er tilbøyelig til å tro at det er bedre å endre strategien enn å stenge samfunnet igjen.

HELSEBYRÅD: Robert Steen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HELSEBYRÅD: Robert Steen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Etterlyser nye vurderinger

Videre påpeker han at mange ikke vil bli vaksinert mot covid-19. Enkelte takker nei til vaksine, mens helsemyndighetene ennå ikke har besluttet om personer under 16 år skal få tilbud om vaksine.

- Da blir spørsmålet om vi skal fortsette å smittespore så aktivt, og hvor mye ressurser vi skal bruke på det, når vi vet at smitten skal spres. Jeg etterlyser en ny type tenking fra nasjonale helsemyndigheter med tanke på smittesporing- og testarbeidet, sier Steen.

Denne uka kan Oslo gå mot over 2000 nye smittetilfeller, noe som bare har skjedd én gang tidligere i pandemien.

- Det går en grense for hvor mye vi klarer å svelge unna med de gamle reglene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer