Tispa i bakken

Lensmannen i Modum vil forsvare jenters rett til å hoppe like langt som gutta. Han skal få nok å gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du ser det

for deg. Der står Torbjørn Yggeseth på VIP-tribunen i Vikersund omgitt av internasjonal FIS-fiff, og inn stormer den lokale lensmannen med loven i hånd og bygdas konstabel på slep. Han peker strengt på hoppkomiteens leder og sier: Arrester den mannen!

Men det er dessverre bildet du aldri får se. Før vil Yggeseth avlyse hele rennet enn å bøye av for trusler, som han kaller det. Også kalt Norges lover.

Mens resten av landet for lengst har arrestert Yggeseth for usportslig opptreden mot Anette Sagen og de andre hoppjentene, har lensmannen med det velklingende navnet Halvor Hartz funnet ut at det faktisk er en lov mot sånt. Han hevder til og med at norsk lov står over reglene til Det internasjonale skiforbundet (FIS). Det er kanskje enda hardere for idrettstoppene å svelge enn tanken på jenter i fritt svev. For hva er vitsen med å ha makt hvis det er forbudt å misbruke den?

Egentlig burde

vi bare hoppe over ham, den gamle luftas baron som sist klarerte kulen den gang der fantes piker til. Det hendte vel at han landet på den også, eller kom litt skjevt ut fra hoppkanten den gangen òg, uten at noen nektet ham å delta i neste renn. Til Yggeseths forsvar må det sies at han ivaretar en lang norsk tradisjon. Nordmenn er skeptiske til alle sportslige framskritt. Vi syntes det gikk fort nok på treski, og hvis folk absolutt ville skøyte, fikk de gå på Bislett. Og han flaksende svensken var jo til å le seg fillete av. Hva blir det neste? Jentehopp?

Men Anette Sagen

kan ikke hoppe over Yggeseth. Hun har ikke tid til å vente på at framtida gjør ham forhistorisk. Da har hun for lengst hoppet fra seg, hvis toppene skal fortsette å bevege seg framover i rullator. Derfor blir hun sintere og sintere og mer og mer feminist, som hun sier. Det er hun ikke alene om.

Yggeseth

er blodig urettferdig, mener både idrettsutøver og publikum. Han blir møtt med en slik tverrkjønnet fordømmelse og indignasjon at selv en allmektig idrettspamp må moderere sin maktarroganse. Folk som knapt vet hva som skjer dagen etter Vikersund-rennet 7. mars, er ikke et sekund i tvil om at FIS driver kjønnsdiskriminering når jentene nektes å sette utfor. De gjennomskuer de tekniske argumentene for det de er, vikarierende for bakstreverske gammelmannsholdninger.

Og nå griper

selv en lensmann til likestillingsloven for å stanse forskjellsbehandlingen. Hartz er leder av Vikersund Hopp IF, så han vet hva han snakker om. Jenter i svevet er god PR for idretten. Gretne gamle gubber er det ikke.

Det er ikke første

gang kampen om likestilling utspilles på idrettsarenaen. Jenter har for eksempel vunnet retten til å være like svette og snørrete som gutta i skisporet, og snart vil jenter til tross for Yggeseths bekymring også få lov til å slå seg fordervet i bakken. Ute i den virkelige verden er det stort sett akseptert at jenter kan hoppe, sparke, løpe, slå, kaste og stupe. Ikke bare ake. Tanken på at noen av disse øvelsene bare skulle være forbeholdt menn, er så komisk at du minst må være leder av hoppkomiteen i FIS for ikke å le av den.

Men Sagen-massakren er et sportslig fenomen. Det unisone opprøret skjer ikke der kvinner og menn konkurrerer i samme klasse, selv om argumentene for å stenge kvinner ute fra enkelte arenaer er de samme som Yggeseth fører i marken. Ja da, kvinner har fått seg utdannelse, men de må trene litt mer på lavere nivåer noen sesonger til, ellers risikerer vi at de går på trynet, og det vil sette likestillingen langt tilbake.

Lensmannen i Modum

stormer ikke styrerommene for å sikre kvinner deltakelse. Eller FIS-ledelsen, for den saks skyld. Hvis Sagen skal ha noe håp om å få hoppe, hjelper det ikke å vise at hun kan hoppe langt og til og med lenger enn noen av gutta. Det er uansett menn som Yggeseth som bestemmer om hun får sette utfor. Han må rett og slett bort for å slippe henne til.

Derfor må ikke parolen 8. mars være: La jenter hoppe. Den må være: Sagen for president.