Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tisse-studenter sier unnskyld

- Bare filmtriks og ikke i ond mening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I går omtalte Dagbladet.no sjokkvideoen som har satt sinnene i kok og utløst protestmarsj ved et universitet i Sør-Afrika.

I videoen instruerer studentene fire eldre, svarte arbeidere ved University of Free State i Bloemfontain til å styrte hele bokser med øl og til å utføre gymnastikkøvelser.

De universitetsansatte blir også tvunget til å spise mat som tilsynelatende er tisset på.

- Ikke rasister

Universitetet har identifisert to nåværende studenter som opptrer i videoen. Roelof Malherbe og Schalk van der Merwe legger seg nå flate i en fersk uttalelse, melder CNN.

De hvite studentene forfekter at de slett ikke er rasister.

- Vi handlet slett ikke i ond mening da vi laget videoen, og vil gi en uforbeholden unnskyldning til personer eller grupper som føler seg støtt, inkludert foreldre, sier studentene i erklæringen.

Studentene avviser at de universitetsansatte måtte spise urinsuppe. De hevder at videoen er klippet, for å få det til å se slik ut.

De hvite studentene framholder at filmen, som ble laget i september, er ren satire som tar for seg et tema som på tida den ble laget var kontroversielt. 

image: Tisse-studenter sier unnskyld

- De ansatte deltok frivillig. De var inneforstått med bakgrunnen for at filmen ble laget, og de ble forsikret om at maten de inntok ikke var forurenset, sier de unge filmskaperne.

Kraftige protester

Studentene er nå uønsket på universitetsområdet. Rektoren ved universitetet har fordømt videoen på det sterkeste og har anmeldt saken.   Både studenter og ansatte gjennomførte ionsdag en protestmarsj på universitetsområdet. 

Universitetet ligger i et område som tidligere ble kalt Oranjefristaten, og regnes som en bastion for sørafrikanske boere. Flertallet av studentene har vært hvite. Videoen avsluttes med ordene: «Når dagen er over så er dette det vi mener om integrasjon».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media