Tissende turister på nett

Kafeen ved Vøringsfossen slår tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Innehaverne av Vøringfoss Kafeteria i Eidfjord kommune i Hardanger har sett seg grundig lei av turister som bruker skogen i området som toalett.


Derfor har de begynt å legge bilder av folk som gjør sitt fornødne ut på nettet, melder Bergens Tidende (BT).

- Veldig mange går på do i skogen. Folk trør i avføring og stiene stinker av urin, så noe må gjøres, sier kaféansvarlig Lise Nilsen - som selv har tatt toalettbildene - til avisa.

Nilsen står bak kafeens nettsider, som er lenket til den offisielle hjemmesiden til turistattraksjonen Vøringsfossen. Ifølge Nilsen har nettkampanjen en humoristisk brodd, og  hun understreker at skilt på stedet advarer turistene mot at dobesøk i skogen kan medføre avbilding og nettpublisering.

- Jeg vil ikke fjerne bildene, slår hun fast.


Mangler toaletter

Innovasjon Norges avdeling i Hordaland reagerer kraftig på tissebildene.

- Dette er en uakseptabel framstilling av problemet med sanitærforholdene. Jeg har aldri sett noe liknende og etter min mening bør bildene fjernes. Dette er ødeleggende for hele reiselivsnæringen i Eidfjord, sier direktør Nina Broch Mathisen til BT.

TISSEPAUSE I DET FRI: Denne turisten visste neppe at seansen skulle havne på nett. Bildet er ett av sju som til nå er lagt ut på nettsida. Foto: LISE NILSEN
TISSEPAUSE I DET FRI: Denne turisten visste neppe at seansen skulle havne på nett. Bildet er ett av sju som til nå er lagt ut på nettsida. Foto: LISE NILSEN Vis mer

Bakgrunnen for doproblemene ved fossen er at et av Norges mest besøkte turistområdet har mangelfulle toalettfasiliteter.

Kafeteriaen har kun ett toalett, som attpåtil er fra 1956, noe som er for lite for å betjene turiststrømmen. Ifølge Innovasjon Norge stoppet 5500 ved Vøringsfossen hver eneste sommerdag i fjor.

Innehaverne av kafeen mener det er kommunens ansvar å ruste opp tilbudet til trengte turister.

- Eidfjord kommune har satt fossen på sisteplass når det gjelder å oppgradere sanitærforholdene i Sysendalen. Denne saken har pågått i 18 år, sier Lise Nilsen til NRK Hordaland.