Skred i Loen

- Tissepause reddet livene våre

Tilfeldighetene skulle ha det til at Per Rønning, Ellen Svae og reisefølget deres ikke havnet midt i skredet i Loen. Også Emma Bakke og 12 damer på pensjonisttur var meter unna å bli truffet av skredet fredag.

SKRED: Biler og campingvogner ble tatt av et stort snøskred i Loen i Stryn fredag. Ingen ble alvorlig skadd. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KJENNDALEN (Dagbladet): Per Rønning fra Fredrikstad og Ellen Svae fra Kolbotn var på sykkeltur i Loen med sine respektive utkårede fredag ettermiddag.

Det skulle bli langt mer dramatisk enn de hadde tenkt seg. De hadde syklet hele veien inn til Kjenndalsbreen og var på vei tilbake mot Lovatnet langs de stupbratte fjellsidene.

- Vi syklet tilbake og var bare 50-60 meter unna da det kom. Lyden var veldig skremmende først, og jeg. trodde det var torden. Det var svært. Det var kraftig, sier Per Rønning til Dagbladet.

UNNGIKK SKREDET: Per Rønning og Ellen Svae ble forskrekkede vitner til det store skredet i Loen fredag. Foto: Sindre Reed
UNNGIKK SKREDET: Per Rønning og Ellen Svae ble forskrekkede vitner til det store skredet i Loen fredag. Foto: Sindre Reed Vis mer

- Veldig glad

Han er en av de over 20 personene som ble evakuert ut av skredområdet med helikopter etter det rundt 400 meter brede raset som gikk i Kjenndalen i Loen i Stryn rundt 13.30 fredag ettermiddag.

En kvinne, en mann og et barn er lettere skadd. Ingen er savnet, selv om både biler og campingvogner ble tatt av skredet.

SAMLINGSPUNKT: Nødetatene benytter Kjenndalstova som samlingspunkt etter hendelsen. Foto: Sindre Reed
SAMLINGSPUNKT: Nødetatene benytter Kjenndalstova som samlingspunkt etter hendelsen. Foto: Sindre Reed Vis mer

Rønning, Svare og resten av reisefølget klarte å snu og komme seg i sikkerhet til en parkeringsplass i det de hørte raset. Ifølge dem var det bare en tilfeldighet at de ikke havnet midt i raset.

- Vi hadde en liten ufrivillig pause rett før. Det var en tissepause. Hadde vi ikke hatt det, hadde vi havnet midt i raset. Vi er veldig glad for at vi var tissetrengt og står her vi står nå, sier Ellen Svae til Dagbladet.

- Det blir champagne i kveld

- Tissepausen reddet livene våre. Tilfeldighetene gjør at vi står her nå. Det blir champagne i kveld, for å si det sånn, sier Rønning.

KOM SEG UNNA: Emma Bakke og damene på pensjonisttur kan takke en fotoseanse og en snarrådig bussjåfør for at de unngikk skredet. Foto: Sindre Reed
KOM SEG UNNA: Emma Bakke og damene på pensjonisttur kan takke en fotoseanse og en snarrådig bussjåfør for at de unngikk skredet. Foto: Sindre Reed Vis mer

De priser seg også for at ingen andre ble skadd i det store skredet. Syklene deres står igjen i rasområdet, mens de selv ble evakuert med helikopter.

De var ikke de eneste som var i nærheten av raset. En pensjonistgruppe med tolv damer i en minibuss havnet nesten også midt i raset og ble reddet av en meget snarrådig bussjåfør som var god til å rygge.

En av passasjerene om bord på bussen var Emma Bakke fra Deknepollen utenfor Måløy i Kinn kommune.

- Raset gikk rett ved siden av bussen. Vi skulle kjøre nedover fra utsiktspunktet da vi plutselig måtte rygge i full fart tilbake til en snuplass, sier Bakke.

STUPBRATT: Kjenndalen og Loen er et svært populært turistmål med sine vakre fjorder og stupbratte fjellsider. - Det var bare flaks at ingen ble tatt, mener Per Rønning. Foto: Sindre Reed
STUPBRATT: Kjenndalen og Loen er et svært populært turistmål med sine vakre fjorder og stupbratte fjellsider. - Det var bare flaks at ingen ble tatt, mener Per Rønning. Foto: Sindre Reed Vis mer

- Veldig skummelt

Hun tror turbussen bare var 5-10 meter unna raset.

- Det var snøras og steiner som kom nedover fjellsida. Det var veldig skummelt, sier Bakke til Dagbladet ved Kjenndalstova, der flere av de evakuerte og nødetatene er samlet fredag ettermiddag.

- Det spratt stein over veien. Det var bare å hive giret i revers og rygge bakover så fort som mulig.

Det sier den pensjonerte lensmannen Reinart Sørgård, som kjørte bussen.

Det var lokalavisa Fjordingen som først snakket med bussjåfør Reinart Sørgård.

- Jeg hadde egentlig snudd bilen og var på vei til å kjøre nedover igjen noe tidligere, men de jeg hadde med meg ville at vi skulle stoppe og ta noen bilder.

Dermed unngikk Sørgård skredet med nød og neppe.

- Det er klart at det var dramatisk. Vi så bare en voldsom vegg som kom nedover fjellsida. Man kunne ikke ane hvor stort det var.

NYTT SKRED: Dagbladet ble rundt klokka 16 vitne til et nytt skred som gikk i området. Foto: Sindre Reed
NYTT SKRED: Dagbladet ble rundt klokka 16 vitne til et nytt skred som gikk i området. Foto: Sindre Reed Vis mer

Emma Bakke hyller bussjåføren for snarrådigheten.

- Han var veldig flink til å rygge! sier hun.

- Fullstendig smadret

Sørgård og damene har blitt evakuert ut fra skredområdet med luftambulanse.

Minibussen står derimot igjen.

- Den blir nok stående en stund. Veien er fullstendig smadret. Samtidig må jeg få beundre de passasjerene jeg hadde med meg. De holdt seg forbausende rolig.

Det er fortsatt skredfare i området, og Dagbladet ble rundt klokka 16.00 vitne til et nytt skred som gikk i nærheten.

Politiet har ingen opplysninger per nå om at noen skal være tatt av skredet eller er savnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer