<strong>- STORT PROBLEM:</strong> Det er særlig på sommerhalvåret at tissende turister er et stort problem, sier Håvard Lydersen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
- STORT PROBLEM: Det er særlig på sommerhalvåret at tissende turister er et stort problem, sier Håvard Lydersen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer

Tissetrengte turister skaper frustrasjon i nord

Hotelleiere er kritisk til busslass med turister som renner ned toalettene. - Noen ganger bruker vi å si at vi føler oss som et offentlig toalett, sier hotelleier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er du typen som føler at du også burde kjøpe en kaffekopp hvis du låner toalettet på et utested eller kafé?

Ikke alle har slike betenkeligheter.

Onsdag melder Nordlys om hotelleiere i Troms som nå er lei av turister som kommer innom utelukkende for å bruke toalettet.

- Det er særlig i sommerhalvåret det er et stort problem, sier Håvard Lydersen, daglig leder ved Vollan Gjestestue, til avisa, som forteller om busser med så mange som 50 passasjerer som kommer inn på gjestestua for å gjøre fra seg ukentlig.

- Det kan være mer enn det også. Det varierer selvsagt fra dag til dag, men noen ganger kan det være flere busser. De fleste gjør heldigvis også andre ting når de er her, men det skjer altså titt og ofte at folk stimer rett inn uten å spørre om tillatelse, og på toalettet, utdyper Lydersen til Dagbladet.

- Noen ganger bruker vi å si at vi føler oss som et offentlig toalett her.

Vollan Gjestestue ligger sju mil sør for Tromsø, ved E6, like ved det som ifølge Lydersen er Nord-Norges største trafikknutepunkt.

CRUISETURISME: Mange av de som bor i området Gamle Stavanger plages av cruiseturismen der. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Video: Angelica Hagen. Reporter: Angelica Hagen / Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Vil ha spleiselag

Lydersen er ikke den eneste som er frustrert over tissetrengte turister.

- Det blir veldig mye busser til tider. Vi har i flere år tatt 10 kroner per person for bruk av toalettene. Med så mange turister som kommer kun for å gå på do, blir det mye ekstraarbeid for oss, sier daglig leder Aud-Kirsti Samane på Gildetun på Kvænangsfjellet, til Nordlys.

Hotelleierne er samtidig positive til turismen, og håper det nå kan ordnes et spleiselag for bygging og drift av flere toaletter langs veiene.

Statens vegvesen er usikker på om de vil gå inn i en slik løsning, men er ikke direkte avvisende.

Det er heller ikke alle hotelleierne som opplever tissetrengte turister som et problem - og trolig handler det mye om beliggenhet.

På Hamn i Senja har de for eksempel ikke det samme problemet.

- Vi har ikke per nå det samme problemet fordi vi ikke har den busstrafikken som parkerer. De aller fleste er veldig hyggelige, og ryddige, med enkelte unntak, sier markedsansvarlig Kari Anne Fredriksen ved Hamn i Senja til Dagbladet.

Turisttrøbbel

Selv om turisme ofte er et kjærkomment tilskudd til lokalt næringsliv, er det ikke til å stikke under stol, at det innimellom også fører med seg noen problemer.

Mens tissing skaper trøbbel for hotelleiere i Troms, skaper frekke cruiseturister frustrasjon i Stavanger, hvor enkelte både kikker inn i vinduer og prøver å ta seg inn i boligene til dem som bor i den vernede trehusbebyggelsen i byen.

Lokalbefolkningen er også kritisk til køer opp mot Preikestolen, og mener smertegrensa er nådd.

I Nord-Norge har det så langt denne sommeren også vært flere redningsaksjoner, noe som har fått både politi og Hovedredningssentralen til å innstendig be folk om å følge fjellvettreglene i særlig Lofoten.

Dagbladet skrev nylig også om fiskeren Steinar fra Hasvik, og hans frustrasjon over fisketurister som tar opp store fangster, skjærer ut fiskekjøtt, for å så dumpe restene i havet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer