Opptøyene i Kasakhstan:

Titalls drept: «Forsvinn, gamle mann!»

Med jernhånd samlet den tidligere stålarbeideren landet etter Sovjetunionens fall. Mangeårig misnøy har nå satt Kasakhstan i brann.

KASHAKSTAN: Flere demonstranter er drept under protester i byen Almaty i Kasakhstan. VIDEO: AP. Vis mer
Publisert

«Forsvinn, gamle mann», skrek demonstranter i Kasakhstans største by Almaty natt til torsdag mens de rev ned bronsestatuer av landets ubestridte leder gjennom tre tiår:

Nursultan Nazarbajev (81).

Siden 1991 har den tidligere stålarbeideren Nazarbajev styrt den sentral-asiatiske nasjonen med jernhånd. Han sørget for stabilitet og bedre levekår for mange, men den relative velstanden har hatt sin pris:

Landet har aldri holdt frie valg, opposisjonelle er blitt forfulgt og en liten politisk og økonomisk elite har beriket seg selv på bekostning av folket.

SINNE: Stor misnøye mot Kasakhstans tidligere president, Nursultan Nazarbajev, har vært en viktig årsak bak opptøyene. Her med Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB
SINNE: Stor misnøye mot Kasakhstans tidligere president, Nursultan Nazarbajev, har vært en viktig årsak bak opptøyene. Her med Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB Vis mer

Titalls drept

Natt til torsdag norsk tid ble flere titalls demonstranter skutt og drept av landets sikkerhetsstyrker. Tolv polititjenestepersoner har også mistet livet i det som har utviklet seg til å bli opptøyer.

De voldsomme demonstrasjonene er utløst av en kraftig prisstigning på blant annet bensin, diesel og gass. De gir uttrykk for flere år med misnøye i befolkningen, mener Ivar Dale, fagrådgiver i Den norske Helsingforskomité, som selv har bodd i Kasakhstan.

- Det handler om en mangeårig misnøye blant vanlige folk over korrupsjon og nepotisme, særlig i familiedynastiet rundt Nursultan Nazarbajev, sier Dale til NTB.

Nazarbajevs datter og barnebarn antas å eie eiendommer i London til en verdi av 80 millioner pund, nesten én milliard kroner, skriver The Guardian.

- Selv om Kasakhstan er økonomisk sett bedre stilt enn sine naboland i Sentral-Asia, er frustrasjon over mange år med politisk undertrykkelse noe som til slutt koker over, særlig i kombinasjon med bilder av den luksus Nazarbajevs familiemedlemmer omgir seg med i Genève, London og andre byer i utlandet, sier Dale videre.

FLERE DREPT: Sikkerhetsstyrker i Kasakhstan drepte et titalls demonstranter da de forsøkte å storme offentlige bygg i Almaty, opplyste politiet i byen torsdag. Foto: Mariya Gordeyeva / Reuters / NTB
FLERE DREPT: Sikkerhetsstyrker i Kasakhstan drepte et titalls demonstranter da de forsøkte å storme offentlige bygg i Almaty, opplyste politiet i byen torsdag. Foto: Mariya Gordeyeva / Reuters / NTB Vis mer

Steg i gradene

81 år gamle Nazarbajev ble født i 1940 og steg raskt i gradene i Sovjetunionen. Han var en nær alliert av Sovjetunionens siste generalsekretær og leder, Mikhail Gorbatsjov.

På et tidspunkt ble Nazarbajev tilbudt stillingen som visepresident i Sovjetunionen, men takket nei. I 1990 ble han utnevnt til president i Kasakhstan av Det øverste sovjet.

Da Kasakhstan ble en selvstendig nasjon, stilte Nazarbajev til valg som president. Som eneste kandidat vant han med 95 prosent av stemmene.

Ingen av valgene som siden 1990 har funnet sted i Kasakhstan, er av OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa), blitt beskrevet som frie og reelle valg.

Med sifre som 95 prosent valgdeltakelse og 97,7 prosent valgoppslutning ved valget i 2015, er ikke det vanskelig å skjønne.

STORMET RÅDHUSET: Demonstranter stormet rådhuset i Almaty. Deler av bygget sto natt til torsdag i brann. Foto: AFP / NTB
STORMET RÅDHUSET: Demonstranter stormet rådhuset i Almaty. Deler av bygget sto natt til torsdag i brann. Foto: AFP / NTB Vis mer

Gikk av

I 2019 gikk Nazarbajev overraskende av som president i Kasakhstan. I stedet ble han leder av landets sikkerhetsråd. Nazarbajev beholdt likevel tittelen «leder av nasjonen», og holdt ennå stor formell og uformell makt.

- Nazarbajev vil fortsatt trekke i alle trådene, sa Magnus Fossum, Den norske Helsingforskomités stedlige representant i Kasakhstan, til Dagbladet i 2019.

Kasym-Jomart Tokajev ble utnevnt til midlertidig president av Nazarbajev. Lojaliteten Tokajev hadde til Nazarbajev ble satt på utstilling samme år:

Noe av det første Tokajev gjorde som president, var å døpe om Kasakhstans hovedstad Astana til nettopp Nur-Sultan.

Mye av sinnet som har blitt vist på gata den siste tida, har ikke vært rettet mot Tokajev, men mot Nazarbajev, som folk har sett på som landets virkelige hersker.

RASERT: Dette kontoret tilhørte ordføreren i Almaty, men ble stormet av demonstranter. Foto: Reuters / NTB
RASERT: Dette kontoret tilhørte ordføreren i Almaty, men ble stormet av demonstranter. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Ga Nazarbajev sparken

Hvor stor lojalitet Tokajev har til Nazarbajev nå, er helt uvisst.

Én indikasjon kan være avgjørelsen Tokajev tok onsdag denne uka. Da fjernet Tokajev Nazarbajev fra sikkerhetsrådet.

Presidenten sa omtrent samtidig opp hele den kasakhstanske regjeringen på grunn av opptøyene, og har lovet å slå opptøyene ned.

For å få til det har Tokajev bedt sine militære partnere om hjelp. Den kollektive sikkerhetspakten (CSTO), en militær allianse mellom Russland, Hviterussland, Armenia, Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan, har nå sendt fredsbevarende styrker til Kasakhstan.

De fredsbevarende styrkene ledes av Russland.

Kasakhstan-kjenner Cynthia Kaplan, som er professor ved University of California, sier til det svenske nyhetsbyrået TT at CTSOs innblanding kan føre til undertrykkelse og voldsomme sammenstøt.

- Det er ekstraordinært farlig, sier hun, ifølge NTB.

SENDER SOLDATER: Russland skal lede de fredsbevarende styrkene i Kasakhstan. Foto: AP / NTB
SENDER SOLDATER: Russland skal lede de fredsbevarende styrkene i Kasakhstan. Foto: AP / NTB Vis mer

Over 1000 skadde

Kasakhstans helsedepartement melder at over 1000 mennesker er skadd i løpet av de siste dagenes uro.

- Mer enn 1000 mennesker er skadd i kjølvannet av uro i forskjellige regioner av Kasakhstan. Nær 400 av dem er på sykehus, og 62 personer får intensivbehandling, sier visehelseminister Azhar Guiniyat ifølge de russiske nyhetsbyråene Tass og Interfax.

Videoer i sosiale medier viser plyndrede butikker, bygninger i brann, skudd fra automatvåpen og innbyggere som skriker av frykt.

353 medlemmer av sikkerhetsstyrkene skal ha såret under demonstrasjonene. Interfax og Ria Novosti rapporterer at en av de døde sikkerhetsoffiserene ble funnet med avskåret hode.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer