- Titalls krigere drept da USA slo til mot IS' viktigste by

Bombet Raqqa i natt.

MARSJERER: IS-krigere marsjerer i Raqqa tidligere i år. Byen er svært viktig for IS, og var det fremste målet for USAs bombeangrep i natt. Foto: AP / NTB scanpix
MARSJERER: IS-krigere marsjerer i Raqqa tidligere i år. Byen er svært viktig for IS, og var det fremste målet for USAs bombeangrep i natt. Foto: AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt bombet USA IS i Syria for første gang. Støttet av Qatar, Bahrain, Jordan, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia begynte bombeangrepene ved 0230-tida i natt norsk tid.

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights er et titalls IS-krigere såret eller drept i angrepene.

Viktige mål Angrepene var rettet både mot områder i grenseområdene mellom Syria og Irak, og IS' hovedsete Raqqa i Syria. Flere eksperter har tidligere antydet at om USA kan få kontroll over Raqqa vil det ha stor effekt på IS' slagkraft. IS sørger for driften av skoler, domstoler, lokalt byråkrati og forbrukerrådet i byen Raqqa, ifølge Reuters, og det er tidligere spekulert i om IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi oppholder seg i byen.

Tidligere er det observert ubemannede overvåkningsfly over Raqqa - og i natt slo bombeflyene til.

BBCs Ian Pannell tvitret tirsdag morgen at en rekke strategisk viktige mål i Raqqa ble rammer:

Blant de rammede målene var flere militæranlegg, guvernørbygningen i byen, en flyplass og et sykehus, ifølge BBC-journalisten. Andre medier siterer anonyme kilder i Obama-administrasjonen på at angrepene skulle være svært omfattende, og pågå over tid, for å virkelig ramme IS.

Sa ifra NTB siterer mandag det syriske utenriksdepartementet på at USA informerte det syriske regimet i går om planene om å bombe IS-mål i landet. Syrisk TV melder tirsdag morgen at landets representant til FN også fikk beskjed om at det var mål i byen Raqqa som skulle angripes.

USA skal ha planlagt å angripe opptil 20 mål under det nyeste bombetoktet, noe som er det høyeste antall angrep utført på én og samme dag siden offensiven mot jihadistgruppen Den islamske staten (IS) startet i Irak i august, skriver Washington Post.

Ifølge The New York Times er også mål ved grensen til Irak bombet. En kilde opplyser til USA Today at over 20 mål er angrepet. Målene inkluderer våpenlagre, kommandosentraler, kaserner og bygninger der trening av IS-krigere foregår.

Skal holde tale Ifølge CNN kommer bombeangrepene i Syria til å fortsette i dagene fremover, men ikke i så stort omfang som natt til tirsdag.

Bombingen startet bare timer før Barack Obama skulle gå på talerstolen i FN for å samle enda større støtte til kampen mot Den islamske staten. Obama åpnet 10. september åpnet for at USA kom til å bombe IS-mål i Syria, og USA har siden jobbet intenst med å sette sammen en så stor koalisjon som mulig.

USA brukte det svært kostbare kampflyet F-22 i angrepene. Det er første gang flyet brukes i strid.

OLJEINNTEKTER: Et IS-kontrollert oljeanlegg utenfor Raqqa. Foto: Reuters / NTB scanpix
OLJEINNTEKTER: Et IS-kontrollert oljeanlegg utenfor Raqqa. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer