Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Titalls mennesker har sultet i hjel og titusener er beleiret. I dag kom de første lastebilene med nødhjelp fram

Minst 100 lastebiler med nødhjelpsforsyninger til titalls tusener syrere er klargjort.

KOLONNE: En hjelpekolonnene venter onsdag på å få kjøre inn i den opprørskontrollerte byen Madaya i nærheten av Damaskus. Titalls mennesker har sultet i hjel under beleiringen av Madaya. REUTERS/Omar SanadikiREUTERS/Omar Sanadiki
KOLONNE: En hjelpekolonnene venter onsdag på å få kjøre inn i den opprørskontrollerte byen Madaya i nærheten av Damaskus. Titalls mennesker har sultet i hjel under beleiringen av Madaya. REUTERS/Omar SanadikiREUTERS/Omar Sanadiki Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

35 lastebiler med nødhjelp ankom onsdag ettermiddag den beleirede forstaden Moudamiya al-Sham ved Syrias hovedstad Damaskus, melder statlige medier.

Totalt ble minst 100 lastebiler med nødhjelpsforsyninger til titalls tusener syrere i beleirede områder klargjort i Damaskus onsdag.

Det opplyste Røde Halvmåne dagen etter at den syriske regjeringen i krisesamtaler med FN godkjente humanitær tilgang til sju beleirede områder.

Røde Kors opplyser at ni lastebiler med nødhjelp onsdag ettermiddag ankom Damaskus-forstaden Mouadamiya al-Sham som er beleiret av regimet. Statlige medier melder at 35 lastebiler nådde fram til forstaden.

Hjelpekolonnene skal etter planen også kjøre til opprørskontrollerte Madaya og Zabadani i nærheten av Damaskus. Samtidig skal forsyninger fraktes til landsbyene al-Foua og Kefraya, som opprørere beleirer i provinsen Idlib nordvest i Syria. Dette er fem av de sju områdene som regimet ifølge FN har gitt grønt lys til å levere nødhjelp til.

I lastebilene finnes blant annet hvete og energirike matvarer. Et medisinsk team skal dessuten inn i al-Foua og Kefraya, opplyser en talsmann for Syrias Røde Halvmåne.

Forsøk på nye samtaler 25. februar skal representanter for regimet og opposisjons- og opprørsgrupper etter planen gjøre et nytt forsøk i Genève på å delta i FN-støttede samtaler om en politisk løsning for Syria.

Samtalene ble i starten av februar brutt før de i det hele tatt hadde startet. Hovedårsaken var at opposisjonen ikke fikk innfridd sentrale krav om stans av den massive russisk-syriske bombingen, samt nødhjelp. Flere hundre tusen mennesker er fanget på grunn av kamper, bombing og de ulike partenes bevisste beleiring av boligområder. FN har krevd uhindret tilgang til alle beleirede områder.

Sulter i hjel I småbyen Madaya utenfor Damaskus har titalls mennesker sultet i hjel under en beleiring som har vart i månedsvis. Opprørere i Idlib har i sin tur omringet landsbyene al-Foua og Kefraya, der mangelen på mat og medisiner blir stadig mer prekær. De tre byene fikk levert sårt tiltrengt nødhjelp i januar, som et ledd i en avtale mellom opprørerne og regimet.

Fra øst i byen Deir al-Zor, som delvis er beleiret av IS, er det kommet ubekreftede meldinger om at opptil tjue mennesker har dødd av sult.

KONVOI: Opprørsstyrker holder vakt ved et sjekkpunkt samtidig som bilene med nødhjelp ankommer Moadimayet al-Sham utenfor Damaskus. Foto: AFP / LOUAI BESHARA
KONVOI: Opprørsstyrker holder vakt ved et sjekkpunkt samtidig som bilene med nødhjelp ankommer Moadimayet al-Sham utenfor Damaskus. Foto: AFP / LOUAI BESHARA Vis mer

FNs humanitære koordinator i Jordan, Edward Kallon, opplyste onsdag at opptrappingen i krigen mellom opprørere og regjeringsvennlige styrker sør i Syria har gjort at nesten 50 000 sivile har blitt hjemløse midt på vinteren.

- Bakeri og sykehus angrepet Samtidig opplyste Leger Uten Grenser (MSF) onsdag at til sammen 25 mennesker ble drept på et MSF-finansiert sykehus i Idlib mandag denne uken. Ni ansatte og 16 pasienter var blant ofrene. Ytterligere ti ansatte ble såret.

Onsdag opplyste også eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at minst 15 sivile ble drept og 20 såret i et luftangrep utført av den USA-ledede koalisjonen mot IS nordøst i Syria. Luftangrepet fant sted tirsdag og rammet et bakeri i Shadadi, som ligger sør i provinsen Hasakah nær grensen til Irak, ifølge SOHR.

- Et av angrepene rammet et bakeri der folk sto i kø ved morgengry for å skaffe brød, sier SOHR-direktør Rami Abdulrahman. SOHR overvåker krigen i Syria gjennom et nettverk på bakken. Meldingen er ikke bekreftet eller kommentert av andre kilder.

Krigen i Syria har kostet 470 000 menneskeliv de siste fem årene, ifølge en fersk rapport fra det Beirut-baserte Syrisk senter for politisk forskning (SCPR). Nesten 2 millioner mennesker er såret i krigshandlinger, heter det i rapporten. (©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram