Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- «Titanic» ble delt i to som en banan

James Cameron bruker frukt og «Avatar»-grafikk for å forklare hvorfor skipet ble delt i to.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I årene etter at «Titanic» sank på jomfruturen over Atlanterhavet i 1912 antok man at skipet hadde gått ned i en del.

Da det ble funnet i 1985, som ledd i en amerikansk dekkoperasjon, ble det imidlertid klart at skipet hadde delt seg i to den skjebnesvangre natta for 100 år siden.

Filmskaperen og utforskeren James Cameron har brukt mye tid og krefter på å granske «Titanic»-ulykken. I videoen over kan du se hvordan han forklarer det at Titanic ble delt i to, noe han gjør ved å bruke en banan.

Klippet er fra dokumentaren «Titanic: The Final Word With James Cameron» som sendes på National Geographic Channel 15. april. Kanalen vier mye av sendeflaten til «Titanic» helga 14-15 april, for å markere at det er 100 år siden skipet gikk ned.

- Brekker akkurat som skipet - En banan er en fantastisk måte å vise hvordan «Titanic» brakk, sier Cameron og deler en banan i to.

- Dette blir så kult, for den kommer til å brekke akkurat som skipet, sier han.

Når bananen brekkes i to blir skallet på siden det brekkes mot, revet opp på samme måte som «Titanic» underdel ble det for 100 år siden, hevder Cameron.

Bananteorien forklarer hvorfor skipet ble funnet i tre store deler. De to delene som hadde revet seg fra hverandre da skipet sank ble funnet ganske nærme hverandre, mens en større del av bunnen ble funnet langt unna. Teorien forklares godt i videoen over.

Avatar-grafikk I dokumentaren viser Cameron også fram helt ny grafikk som tar for seg hele ulykken, fra skipet traff isfjellet til det hadde endt opp på havbunnen.

For å lage denne grafikken, som du kan se her, benyttet Cameron seg av teknologien som ble skapt da han laget filmen «Avatar».

- De jobbet seg bakover fra havbunnen og har skapt det mest troverdige bildet av hvordan skipet ble delt i to og gikk ned, hevder National Geographic Channel.

- En undersøkelse av denne størrelsen er aldri tidligere blitt gjennomført og noen av avsløringene kan endre inntrykket av hva som skjedde på fundamentalt vis, heter det fra kanalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!