Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Titanics siste vitne er død

Den siste passasjeren som husket hva som skjedde er borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske Lillian Gertrud Asplund, den siste personen som kunne huske hvordan det gikk til da Titanic støtte på et isfjell og sank i 1912, er død, skriver Expressen.


Hun var bare fem år gammel da hun, hennes fire brødre og deres foreldre gikk ombord i det storslåtte skipet som skulle krysse Atlanterhavet fra England til USA.

Asplund nektet å stå fram med sine erindringer fra den skjebnesvangre ferden med Titanic, og hun ønsket heller ikke at det skulle være et tema under bisettelsen eller i hennes nekrolog.

Det lyktes derimot nyhetsbyrået Associated Press (AP) å grave fram et intervju i avisen Worchester Telegram & Gazette der hennes mor Selma beskriver hvordan hele familien gikk opp på øvre dekk etter sammenstøtet med isberget:

- Jeg kunne se isfjell rundt omkring. Det var kaldt og barna krøyp sammen og forsøkte å holde seg unna andre mennesker. Min datter Lillian var sammen med meg, og min mann sa: «Gå nå, vi kommer i en av de andre båtene».

Slik ble det ikke. Totalt mistet 1523 mennesker livet i forliset, deriblant Lillians far og hennes tre brødre.

De to eneste gjenlevende som overlevde Titanics forlis bor i England, men var så små i 1912 at de umulig kan huske hva som skjedde.

Lillian Asplund døde lørdag i hjemstaten Massachusetts, 99 år gammel.

SVENSK-AMERIKANER: Lillian Gertrud Asplund var den siste som husket hva som skjedde da Titanic sank. Hun døde lørdag.
TITANIC: Det britiske passasjerskipet Titanic dro fra Southampton 10. april 1912. Under ferden traff skipet et isfjell og sank utenfor Newfoundland.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling