Titos opptur

I går morges ble Dennis Tito (60) skutt til værs på tidenes dyreste og merkeligste ferie. I morgen går millionæren om bord på den internasjonale romstasjonen ISS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kult, sa Tito på russisk da den russiske romfartskontrollen lurte på hvordan han hadde det, 20 minutter etter oppskyting.

Klokka 09.37 i går morges gikk drømmen til den 60-årige kaliforniske mangemillionæren i oppfyllelse, da den gigantiske russiske «Sojuz»-raketten forlot de kasakhiske steppene med kurs for verdensrommet. Samtidig sørget han for å skrive historie, som første turist i verdensrommet.

Nytt feriemål?

- Dette er ikke en ferie. Det er en drøm som går i oppfyllelse, uttalte Tito til CNN noen minutter før oppskyting. Han har betalt 180 millioner kroner til russerne for turen.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har gjort hva de kan for å stanse Tito. De frykter at amatøren skal sette den øvrige besetningen i fare. Russerne fnyser av NASAs protester.

Russisk romfart trenger alle inntekter de kan få for å få de utplyndrede budsjettene til å gå sammen. Trolig blir ikke Tito den siste rikingen som får være med russerne til himmels.

- Denne romferden er begynnelsen på en ny historisk æra hvor romfart ikke lenger er forbeholdt profesjonelle. Nå kan amatører dra ut i verdensrommet, uttalte sjefen for det russiske romfartsprogrammet, Jurij Koptev, til frammøtte journalister etter den vellykkede utskytingen.

Internasjonalt prosjekt

Romstasjonen ISS er et samarbeidsprosjekt mellom Russland, USA, Europa, Japan og Canada. Etter planen skal den stå ferdig i 2006 og vil da være synlig for det blotte øye på nattehimmelen.

Det russiske romskipet med Tito og to russiske kosmonauter skal etter planen kobles til romstasjonen i morgen. Dette kan forsinkes fordi den amerikanske romferja «Endeavour», som fraktet opp en robotarm til stasjonen, ennå ikke er ferdig.

Amerikanerne frykter at en «parkering» av det russiske romskipet ved siden av romferja kan være ekstremt risikofylt.

Dennis Tito har brukt flere år på å få tillatelse til å reise ut i verdensrommet. Blant annet har han hat 900 timer med forberedelser, inkludert overlevelseskurs i den sibirske villmarka, dersom noe skal gå galt på vei hjem.

- KULT: - Hvordan går det? lurte den russiske romfartskontrollen noen minutter før oppskytingen. - Kult, svarte Dennis Tito
AVGANG: Klokka 9.37 i går tok den russiske romraketten av.