- Titt-tei, jeg var ikke utryddet likevel

«Utryddet» apekatt avslørt av skjult kamera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere som arbeider i de store jungelområdene i Indonesia har «gjenoppdaget» en stor, grå ape. Det er gjort så få observasjoner av den store, grå apen med det karakteristiske svarte ansiktet omgitt av bustete hvitt skjegg, at forskerne har trodd at den var utryddet.

Det var også rene tilfeldigheter at bladapen, som kalles «Miller´s Grizzled Langur» på engelsk, ble oppdaget. Forskerne satte opp skjulte kameraer i Wehea-skogen på Borneo i jakta på sjeldne leoparder og orangutanger.

Da forskerne gikk gjennom bildematerialet, kom imidlertid sjokket og vantroen: Kunne det virkelig være eksemplarer av «Miller´s Grizzled Langur» de så på bildene?

- Det eksisterer ikke fotografier av hvordan arten ser ut, så det eneste vi kunne sammenlikne med var museumstegninger, forteller Brent Loken, doktorgradstudent ved Simon Fraser University i Canada og en av lederne av forskningsprosjektet, til nyhetsbyrået AP.

- Det var utrolig spennende å oppdage at apen fortsatt eksisterer, og det i Wehea-skogen.

Skogen der apene tidligere levde, er forlengst ødelagt av jordbruk og gruvearbeid. En omfattende jakt på arten ble foretatt i 2005, uten at man klarte å finne den.

- For meg er oppdagelsen av denne apen representativt for mange andre arter i Indonesia. Det er så mange dyr vi knapt vet noen ting om og deres hjemlige områder forsvinner veldig raskt.

- Det føles ut som mange av disse dyrene raskt vil bli utryddet, sier forsker Loken.

Totalt ble det tatt over 4000 bilder av apene over en periode på to måneder. Selv om det er mange bilder av apene, kan det være snakk om kun to familier som stadig kom tilbake.