Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Titusener av krabber og sjøstjerner funnet døde på land i England

Lokale fiskere beskriver situasjonen som en krigssone etter at titusener av døde sjøskapninger har blitt skylt livløse i land.

KRIGSSONE: Fisker, krabber, hummer og sjøstjerner er skylt døde i land etter den siste tidens lave sjøtemperaturer i England. Miljøorganisasjoner samarbeider nå med lokale fiskere for å rydde området. FOTO: NTB Scanpix/Yorkshire Wildlife Trust/REX/Shutterstock
KRIGSSONE: Fisker, krabber, hummer og sjøstjerner er skylt døde i land etter den siste tidens lave sjøtemperaturer i England. Miljøorganisasjoner samarbeider nå med lokale fiskere for å rydde området. FOTO: NTB Scanpix/Yorkshire Wildlife Trust/REX/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Temperaturene de siste ukene har gjort det vanskelig også for de som lever under vann. Mandag skyltes titusener av døde sjøskapninger i land i Holderness i Øst-England.

- Sjøtemperaturene sank med tre grader forrige uke, og dette gjorde at dyrene reduserte sitt aktivitetsnivå, sier Bex Lynam fra Yorkshire Wildlife Trust i en pressemelding.

- Dette gjør dyrene sårbare til voldsomt vær, og de ble revet løs av de sterke bølgene og skylt i land.

De fleste dyrene som ble funnet er krabber, hummer og sjøstjerner, men også noe fisk ble funnet.

- Større dyr som delfiner er mer mobile og klarer å redde seg selv ved å svømme til et annet sted når slike ting skjer, sier Lynam.

Alle dyrene som ble skylt i land var døde, bortsett fra noen av hummerne. Yorkshire Wildlife Trust arbeidet sammen med lokale fiskere for å redde den overlevende hummeren ved å samle dem i bøtter. Planen er å slippe dem tilbake i sjøen når været blir bedre.

- Det er verdt å redde dem slik at de kan bli satt tilbake i havet og fortsette å leve.

- Det vil skje igjen

MASSAKRE: Frivillige jobber nå med å redde levende hummere som finnes blant de mange døde sjødyrene. FOTO: NTB Scanpix/Yorkshire Wildlife Trust/REX/Shutterstock
MASSAKRE: Frivillige jobber nå med å redde levende hummere som finnes blant de mange døde sjødyrene. FOTO: NTB Scanpix/Yorkshire Wildlife Trust/REX/Shutterstock Vis mer

I tillegg til i Yorkshire, meldes det også om lignende tilfeller i Hunstanton. Politisjefen der, Gary Hibberd, sier til The Guardian at han har sett krabber, hummer, sjøstjerner og kreps skylt opp i land.

Naturkatastrofer som dette vil skje igjen. Det sier Lissa Batey fra The Wildlife Trust i en pressemelding:

- Vi kan ikke forhindre slike naturkatastrofer, men vi kan dempe skadene mennesker gjør mot marint liv ved å lage nok beskyttede områder og ved å at disse områdene er store nok og nærme nok til å gi dyrene beskyttelsen de trenger for å stå i mot slike naturkatastrofer.

Noen lyspunkter

Bex Lynam ser noen lyspunkter i den tragiske hendelsen:

- Ting som dette skjer veldig sjeldent, men naturen har en fantastisk evne til å helbrede seg selv, sier hun og legger til:

- Det er veldig trist for det marine livet, og det et trist å se det som har skjedd. Men på den andre siden får nå folk se hvor rikt havet vårt er. Hvem ville trodd at alt dette lever i våre hav, sier hun til The Northern Echo.

Iskaldt i Europa

Sjødyrsmassakren kommer etter en lengre kuldeperiode i Europa, som forrige uke hadde tatt minst 55 menneskeliv, ifølge NTB. I Berlin i Tyskland var det så kaldt at Tysklands sosialsenator Elke Breitenbachs så seg nødt til å oppfordre byens innbyggere til å snakke med uteliggere som bor i byen:

- Snakk til frosne folk som bor på gata. Tilby hjelp- og hvis det er nødvendig, så ring etter kommunens kuldebuss, sa hun da.

Men statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes sier at det iskalde været ser ut til å være over for denne gang:

- Det er slutt på de uvanlige lave temperaturene mange har opplevd de siste ukene. Den kaldeste lufta fra øst er fortrengt. Grovt regnet blir det et par grader kaldere over store områder enn det som er vanlig på denne årstida, forklarer hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!