Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Titusener av nordmenn rammes

Rundt 30000 nordmenn har i dag Alzheimers sykdom. En snikende sykdom som vil ramme stadig flere i årene som kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver femte nordmann over 80 rammes av aldersdemens. Forskerne har allerede kommet et godt stykke på vei for å finne ut mer om den uhelbredelige og invalidiserende sykdommen.

- Vi vet nå hva som skjer i hjernen til pasientene, men vi vet foreløpig lite om hvorfor forandringene skjer, sier professor i alderspsykiatri ved Ullevål sykehus, Knut Engedal.

Halvparten av dem som rammes av aldersdemens får diagnosen Alzheimers sykdom. Forskerne forventer at flere får diagnosen de neste årene.

- Det blir flere og flere eldre mennesker i landet, og dermed vil antall aldersdemenssykdommer øke. Det er prisen vi må betale for at vi stadig blir eldre, sier Engedal.

Det forskes i dag intenst på Alzheimer-gåten. I april åpnet Ullevål sykehus og Infobanken et nasjonalt kompetansesenter ved Vestfold sentralsykehus. Senteret skal fungere som hovedsete for videre forskning og informasjon rundt aldersdemenssykdommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!