FEIRER ALLEREDE: Tilhengere av president Paul Kagame danser i Rwandas hovedstad Kigali natt til tirsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX
FEIRER ALLEREDE: Tilhengere av president Paul Kagame danser i Rwandas hovedstad Kigali natt til tirsdag. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Titusener danset for seier i Rwanda

Alt tyder på valgskred for president Paul Kagame.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Titusener av mennesker jublet da de første resultatene fra valget i Rwanda tydet på overveldende oppslutning for president Paul Kagame.

Tilhengerne av presidenten hadde natt til tirsdag samlet seg på den viktigste fotballarenaen i hovedstaden Kigali. Politiske sanger og reggae-låter ble spilt om hverandre, og mengden kom med øredøvende jubelrop da Kagame selv ankom festen og ble med i dansen.

Stemningen ble ikke dårligere da de første resultatene, fra rwandere bosatt i utlandet, ble vist på en storskjerm. Tallene viste at Kagame har fått hele 96,7 prosent av utenlandsstemmene.

- Det føles som seier! ropte en av sangerne fra scenen inne på arenaen.

Avviser anklager Kagame slo fast at valget har vært «svært demokratisk» og avviste anklager om at den egentlige opposisjonen i landet i praksis var utestengt.

- Alle som ønsket å stille i valget og bli godkjent, har kunnet gjøre det. Så jeg ser ikke noe problem, sa presidenten.

Det gjør derimot politikere som ikke ble godkjent og dermed ikke fikk delta i mandagens valg. Tre nye partier som ikke fikk stille kandidater, omtaler valget som en farse.

Kagame hadde riktig nok tre motkandidater, men de har alle nære forbindelser til det sittende regimet og stilte til valg på nesten identisk program som presidenten.

- Stadig mer autoritær Den 52 år gamle statslederen gikk til valg på løfter om bedre helse- og utdanningstilbud, kamp mot fattigdom og korrupsjon, bedre veier og en sterkere landbrukssektor.

Tilhengerne hans gir ham æren for å ha stanset folkemordet i 1994, som kostet rundt 800 000 mennesker livet, og for å ha sikret stabilitet og vekst i årene som fulgte.

Men kritikere hevder Kagame blir stadig mer autoritær, at han kveler pressefriheten og beriker sin egen familie, og at økonomien bygges på bekostning av ytringsfrihet og demokrati. Ifølge menneskerettsaktivister er både opposisjonspartier og medier blitt utsatt for trusler og overgrep i valgkampen.

- Til alle dem som ønsker krig: Vi skal gi dem krig, og de vil angre på det! sa Kagame på et valgkampmøte i forrige uke.

I det forrige presidentvalget i 2003 fikk Kagame 95 prosent av stemmene.

(NTB)

FORSVARER SEG: Paul Kagame er uenig i kritikken mot hans styre. Foto: AFP/Scanpix
FORSVARER SEG: Paul Kagame er uenig i kritikken mot hans styre. Foto: AFP/Scanpix Vis mer