Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump i Storbritannia:

Titusener demonstrerte mot Trump: - Han kaster barn i bur

London sentrum ble satt på hodet under massive anti-Trump-demonstrasjoner.

TUSENER PÅ TUSENER I GATENE: Flere titalls tusen demonstranter var samlet på Trafalgar Square for å vise sin motstand mot at den amerikanske presidenten er invitert til Storbritannia. Video: Nicolai Delebekk og Jesper Nordahl Finsveen Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se video fra demonstrasjonen øverst i saken!

LONDON (Dagbladet): Torsdag satte han Nato-toppmøtet i Brussel på hodet. I dag var det Londons tur.

Torsdagens kaos i Europas uformelle hovedstad var helt og holdent USAs president Donald Trumps ansvar. I dag sa flere titusener av hans motstandere klart ifra hva de synes om Trumps besøk til Storbritannia.

- 100 000 demonstranter

«Si det høyt og si det klart, Donald Trump er ikke velkommen her», messet demonstrantene som samlet seg på Trafalgar Square i sentrale London.

Det offisielle demonstrasjonstoget samlet seg på Portland Place, og gikk derfra de om lag to kilometer til Trafalgar Square.

LONDON: Titusenvis av mennesker samlet seg fredag i London i protest mot USAs president Donald Trump, som er på offisielt besøk i Storbritannia. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Nicolai Delebekk. Redigering: Emilie Rydning Vis mer Vis mer

Politiets innsatsleder på Portland Place, Paul Warnett, forteller til Dagbladet at det er plass til om lag 37 000 mennesker på plassen. Da demonstrasjonstoget gikk herfra klokka 16.00 norsk tid, var nok den kapasiteten nådd.

I sidegatene og foran selve demonstrasjonstoget var det enda flere demonstranter. Ifølge den britiske avisa Independent kan så mange som 100 000 demonstranter ha deltatt under dagens demonstrasjon.

- Godt likt der borte

Donald Trumps statsbesøk til Storbritannia har siden det ble kjent vært et tema i Storbritannia. Det ble tidlig klart at han ville bli møtt av et massivt folkehav med demonstranter.

Under en pressekonferanse på Nato-toppmøtet i Brussel i går, som Dagbladet var til stede på, sa Trump følgende om Storbritannia-besøket:

- Jeg tror det kommer til å gå bra. Jeg tenker at jeg er godt likt der borte, og jeg tror de er enige med meg om innvandring. Jeg er veldig sterk når det gjelder innvandring.

Det bar ikke den massive demonstrasjonen på Trafalgar Square preg av.

- Kaster barn i bur

Fra Portland Place gikk et enormt folkehav gjennom Londons. Hovedgata Regents Street var stengt for trafikk, det samme var flere av sidegatene.

TRUMP-BABY: En oransje Donald Trump-ballong der den amerikanske presidenten er karikert som en baby med bleie, har skapt stor debatt i England. I dag fikk ballongen fly i to timer, samtidig som store protester er i gang i den britiske hovedstaden, i forbindelse med Trumps besøk til byen. Video: Nicolai Delebekk Vi... Vis mer

Klokka 18.00 begynte det offisielle arrangementet her. Like før hadde Donald Trump fått møte både statsminister Theresa May og dronning Elizabeth. Og i både timene før og etter, var plassen full av demonstranter.

De var unge og gamle, kvinner og menn og gikk under mange ulike paroler; alt fra paroler med budskapet «frigjør Palestina» til «Strengere våpenkontroll».

- Han kaster barn i bur og sparker folk fordi de er homofile. Han kaster barn i bur, så jeg tenkte: «hvorfor ikke kaste Trump i et bur», sier en demonstrant til Dagbladet.

Demonstranten var utstyrt med ei dokke som framstiller Trump som et barn.

- Jeg ville heller hatt ti millioner flyktninger enn én Donald Trump, sier en annen demonstrant.

Han skrev det budskapet på en vegg plassert på Trafalgar Square, hvor demonstrantene kunne skrive sine budskap til presidenten.

- Det er så synd for det amerikanske folk at de har en slik leder, sier en annen demonstrant.

Trump-baby

Tidligere på dagen i London, ble verdenspressen vitne til et annet opptrinn. Utenfor det britiske parlamentet ble en oppblåsbar luftballong formet som Trump sendt til himmels.

Den framstiller den amerikanske presidenten som en baby iført bleie. I hånda har Trump-babyen en mobiltelefon, trolig for å drive Twitter-krigføring.

- Vår intensjon er å gjøre narr av Donald Trump. Det er det eneste språket han forstår, sa Matt Bonner til Dagbladet.

Han var en av arrangørene bak stuntet, og bar ei jakke hvor det sto «Trump Babysitter», altså «Trump-barnevakt». De andre arrangørene bar også samme jakke. Andre brukte røde capser med samme påskrift.

De er umiskjennelige like de etter hvert berømte capsene Trump brukte under valgkampen hvor slagordet hans sto: «Make America Great Again.»

Skal møte Putin

Donald Trump forlot England seint fredag kveld, og reiste videre til sin egen golfklubb i Skottland. Her skal han tilbringe lørdagen og søndagen, før han reiser til Helsinki.

I den finske hovedstaden skal USAs president ha et toppmøte med Russlands president, Vladimir Putin.

Det blir det første offisielle toppmøtet mellom de to statslederne. Tidligere har de hatt korte møter hvis de har truffet hverandre i andre sammenhenger.

Under en pressekonferanse i Storbritannia fortalte han at han blant annet vil ta opp Russlands angivelige innblanding i det amerikanske presidentvalget.